Preiskani vlomi na območju PP Piran

Policisti  so v marcu na območju Policijske postaje Piran obravnavali devet vlomov  v  poslovne  prostore  oziroma  gostinske  lokale,  razne trgovine, pisarne podjetij, srednjo šolo v Portorožu in v vrtec v Luciji, zatem pa še osem vlomov v stanovanjske hiše.

3.  4. 2023 okrog 23. ure sta policista-kriminalista PP Piran pri izvajanju policijskih  nalog  v  zvezi  s  preprečevanjem  vlomov  v  objekte opazila moškega,  ki  je ravno prihajal iz zagrajenega dvorišča stanovanjske hiše v Portorožu.  Prepoznala  sta večkrat obravnavanega storilca kaznivih dejanj, 45-letnika  iz  Lucije.  Posumila  sta,  da je pred tem nameraval vlomiti v stanovanjsko  hišo.  Ko  ga  je  policist  pozval,  naj  se zaustavi, se je osumljeni  usedel  na  kolo,  katerega  je isti dan ukradel v Luciji, in se hotel   odpeljati   s   kraja,  vendar  sta  mu  policista  to  preprečila. Policista-kriminalista  sta  ugotovila  tudi, da je bil 45-letnik oblečen v identična  vrhnja oblačila, kot storilec na zavarovanih posnetkih nekaterih vlomov v prej omenjene poslovne objekte.

Zaradi  vseh  okoliščin  sta osumljenemu odvzeta prostost in ga privedla na policijsko  postajo.  V  nadaljnjem  postopku  oziroma v času pridržanja na policijski  postaji  so  mu policisti PP Piran uspeli dokazati pet kaznivih dejanj  vlomov  v  poslovne  objekte, tatvino kolesa in tatvino kozmetičnih izdelkov v trgovini. Za ostala kazniva dejanja vlomov pa še zbirajo dokaze. 5.  4.  2023  je bil osumljeni s kazensko ovadbo priveden pred preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča v Kopru, ki je po zaslišanju zoper njega odredila pripor.  Isti osumljenec je bil že 19. 1. 2023, prav tako zaradi več vlomov v   poslovne  objekte,  s  kazensko  ovadbo  priveden  na  zaslišanje  pred preiskovalno sodnico. Takrat mu je bilo odrejeno prisilno zdravljenje.

Prav  tako  so  policisti  PP  Piran v marcu na območju Pirana in Portoroža obravnavali  osem vlomov v stanovanjske hiše, kjer je storilec iskal denar. Polovico  teh kaznivih dejanj je ostalo pri poskusu, ko storilec ni ukradel nič.  Z  natančnimi  ogledi  krajev  dejanj  in  zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je za najmanj pet vlomov osumljen 48-letni moški iz Pirana, prav  tako večkratni storilec kaznivih dejanj v preteklosti. Zoper njega bo na  Okrožno  državno  tožilstvo  v  Kopru podana kazenska ovadba za kazniva dejanja vlomov v stanovanjske hiše.

V  letu  2022  so  policisti  PP  Piran zaznali in obravnavali 461 kaznivih dejanj,  preiskali  so  jih  42,5 %. Največji delež teh kaznivih dejanj, in sicer 93 %, so kazniva dejanja s področja splošne kriminalitete, med katera sodijo  tudi  kazniva  dejanja zoper premoženje (vlomi, tatvine ..). Skupna preiskanost premoženjske kriminalitete je bila lani 31,2 %.

V  prvih  štirih mesecih letos so policisti na območju PP Piran obravnavali 188 kaznivih dejanj, lani v enakem obdobju pa 116, torej letos za 62 % več. Skupna  preiskanost  znaša  57,9  %.  Tudi v letošnjem letu je največji del obravnavanih  kaznivih  dejanj  zoper  premoženje  (40 tatvin in 50 velikih tatvin). Skupna preiskanost tovrstnih kaznivih dejanj je 44,3 %.

Ker  se  približujemo  turistični  sezoni, želijo na Policiji prebivalcem sporočiti, da bodo  tudi  letos  policisti  naredili  prav vse, da bi ohranili visok nivo varnosti  v  eni  največjih  turističnih  destinacij  v  Sloveniji.  Obenem pozivamo  vse  prebivalce,  da  tudi  sami poskrbijo za svoje premoženje in skušajo uporabiti čim več samozaščitnih ukrepov. Poleg  tega  lahko  domačini,  ki dobro poznajo svoje okolje in prebivalce, sporočajo  sumljive  okoliščine,  osebe  ali  vozila  na 113, lahko tudi na anonimni telefon 080 1200. Policisti se na vse tovrstne prijave odzovejo.

Sorodni članki