Praznik olja in bledeža v Padni

4. in 5. junija bo v Padni potekal peti Praznik olja in bledeža, ki bo predstavil avtohtone sorte oljčnega olja in jedi iz kakovostnih lokalno pridelanih sestavin. V ospredju bo istrska kmečka tržnica oljčnega olja in domačih proizvodov, med katerimi bodo kraljevale kulinarične mojstrovine iz bledeža, kot v teh krajih pravijo blitvi. Prireditev, ki jo organizira Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Padna, se bo pričela s slavnostnim odprtjem v soboto ob 11. uri. Za glasbeno spremljavo bodo poskrbeli Šavrinski godci, občinstvo pa bo nagovoril tudi župan Občine Piran Peter Bossman. Nato se bo dogajanje premaknilo k stojnicam z oljčnim oljem in drugim domačim dobrotam, ki se jih bo dalo tudi okusiti. Vaščani pa bodo tudi odprli vrata vaških dvorišč in kleti. Paket petih degustacijskih kuponov bo na voljo za pet evrov.

photo

Mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož: “Namen prireditve je približati obiskovalcem bogato turistično ponudbo piranskega zaledja in jim predstaviti odlične avtohtone sorte olja.”

Agencija Istraterra bo vsak dan ob 13. in 16. uri organizirala brezplačne vodene oglede Padne, odprta pa bo tudi galerija Božidarja Jakca. Najmlajši bodo z Metko Šori izdelovali okraske za vrt in teraso iz recikliranih materialov. V soboto zvečer bo obiskovalce zabavala gledališka skupina KD Dekani s predstavo »Družinske štorije od Zmagota in Vitorije«. Večer posvečen Istri pa se bo nadaljeval z nastopom Tria Istra.

Športne aktivnosti na Prazniku olja in bledeža
Praznik bo poleg spoznavanja skrivnih kotičkov zaledja tudi odlična priložnost za rekreacijo. V soboto bo agencija Autentica organizirala celodnevni Boškarinov pohod, ki bo potekal po starih vaških poteh od Krkavč preko Nove vasi do Padne. Pohod bo vključeval obisk vinske kleti in oljarne, degustacijo istrskih dobrot in druga majhna presenečenja.
V nedeljo pa bo društvo Raketa organiziralo kolesarski izlet S kolesom na praznik olja in bledeža. Trasa bo iz Padne vodila do Krkavč, nato bo sledila panoramska vožnja skozi Šmarje do Grintovca, kjer bo mogoče degustirati oljčno olje. Izlet se bo zaključil s povratkom v Padno, kjer bo vse udeležence čakal topel obrok.

photo (1)

Brezplačen avtobusni prevoz v Padno
Tudi letos bo v času praznika organiziran brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Padna. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v soboto: ob 8.00 (do Krkavč), 10.00, 13.00, 15.00, 17.00 in 19.00, zadnji odhod iz Padne ob 22.00. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v nedeljo: ob 9.00, 11.00, 13.00, 15.00 in 17.00, zadnji odhod iz Padne ob 19.00.

Sorodni članki