Požari na območju PU Koper

V  torek,  9.  avgusta, je na območju PU Koper zagorelo kar petkrat. Štirje požari  na območju Krasa so bili pogašeni še isti dan in ni bilo povzročene večje  materialne  škode. Kriminalisti so na vseh štirih lokacijah opravili oglede  krajev  ter  preverjajo  okoliščine  in  informacije  ali so požari posledica  storitve  kaznivega  dejanja (Povzročitev splošne nevarnosti, po 314.  členu  KZ-1).  Vse  zavarovane  sledi  so bile poslane na preiskavo v Nacionalni forenzični laboratorij.

Požar,  ki  se je razplamtel ponoči 9. avgusta na območju Socerba ima večje razsežnosti. Kljub pomoči letala in dveh helikopterjev Slovenske vojske ter dveh  policijskih  helikopterjev,  pa  še  dveh helikopterjev in dveh letal Canader  italijanskih  zračnih  sil,  zaradi  vročine,  suše in vetra še ni dokončno  pogašen,  zato  tudi  ogled  kraja  ni bil še opravljen. Požar je gasilo  približno 150 gasilcev, policisti so sodelovali v štabu ter izvajali  varovanje  cest  in  celotnega  območja ob požarišču. Še vedno so zaprte  nekatere  lokalne  ceste, hkrati pa je danes zaradi prevoza vode na požarišče  obremenjena  cesta  od Kozine do Ospa. Tako Policija na vse voznike apelira, naj vozijo previdno.

V  zvezi  s  požari  so  se na Policiji z namenom  izmenjave  informacij  povezali z italijanskimi varnostnimi organi in lokalno skupnostjo, vključno z orožniki in  županom  občine  Dolina. Usklajujemo se tudi glede gašenja in zapiranja lokalnih  cest  (trenutno sta še vedno zaprti povezavi Kastelec – Dolina in Gabrovica – Osp), da se zagotovi varnost tako domačinom kot tudi morebitnim mimoidočim.

Ko  bodo  gasilci dokončno pogasili požar, bodo kriminalisti opravili ogled kraja in poskušali ugotoviti vzrok.

Sorodni članki