Poleti nujna medicinska pomoč tudi z reševalci na kolesih

Občina Izola je pred dvema letoma kupila specializirani električni kolesi za Reševalno službo slovenske Istre, ki deluje v okviru Zdravstvenega doma Izola. Kolesi sta prilagojeni za vožnjo po neutrjenih poteh, vsebujeta dodatne prtljažnike za opremo reševalcev, opremljeni sta s posebno svetlobno in zvočno signalizacijo ter z nalepkami v barvah reševalne službe. Namenjeni sta izvajanju nujne medicinske pomoči na območju obalnega pasu v občini Izola v času kopalne sezone – ob sobotah, nedeljah in praznikih od 10. do 17. ure. Reševalca na kolesih sta na terenu prisotna tudi to poletje.

Analiza delovanja reševalcev na kolesih kaže, da je projekt upravičen

V povprečju je ekipa doslej izvedla od dve do tri obravnave na izmeno. Večinoma kot razlog za intervencijo navajajo slabost in zdrse ob vstopu v morje ali izstopu iz njega. Reševalce ustavljajo tudi kopalci, ki bi sicer odšli do splošnega zdravnika, ali jih aktivira dispečerska služba, ki sprejme klic preko številke 112, če so v neposredni bližini lokacije intervencije. Na ta način lahko izvedejo najnujnejše ukrepe še pred prihodom reševalnega vozila, ali po oceni stanja prekličejo potrebo po njem in s tem omogočijo morebitno novo intervencijo.

Med ljudmi je projekt dobro sprejet, analiza pa kaže, da se s posredovanjem reševalcev na kolesih zmanjša obremenitev sistema nujne medicinske pomoči.

 KLICNI CENTER: 112

Vir: Občina Izola

Sorodni članki