Pobegi praznovali in obujali spomine

V soboto so se številni krajani kot tudi gostje udeležili spominske slovesnosti v Pobegih, s katero so obeležili krajevni praznik, 72. obletnico nemške požigalske ofenzive ter jubilejno 70. obletnico osvoboditve.

Tudi letos so v krajevni skupnosti Pobegi – Čežarji, pripravili pester kulturni program, v katerem je nastopilo več generacij krajanov. Ti so s pesmijo in recitali obudili spomin na pretekle dogodke in vnovič poudarili vrednote sloge, tovarištva in enotnosti, ki v Pobegih in Čežarjih živijo od nekdaj. Skupno delovanje in povezovanje je v svojem nagovoru izpostavila tudi slavnostna govornica, ravnateljica osnovne šole v Pradah Franka Pegan Glavina, ki je ob priložnosti nekaj besed namenila tudi partizanski učiteljici Elviri Vatovec, po kateri je šola v Pradah tudi dobila ime. Elvira je bila namreč, kljub rosni mladosti, aktivistka in kurirka osvobodilne fronte, po kapitulaciji Italije pa je začela poučevati v domačem kraju, kjer je skrbela za ohranjanje slovenskega jezika in slovenske kulture.

Krajevni praznik so obeležili tudi s podelitvijo spominskih priznanj trem krajanom, Nadi Peric, Radu Gregoriču in Aleksandru Masku, poseben pečat pa so dogajanju dali tudi nastopajoči. Poleg Lovskega pevskega zbora Dekani in Mladinskega pevskega zbora OŠ Elvire Vatovec Prade, so prireditev popestrili tudi recitatorji Lea Kranjec, Maj Brlek in Maruška Valentič, otroci pobeškega vrtca Zajček, Robert Vatovec band in reper Darko Nikolovski, ki je občinstvo navdušil s pesmimi in njihovim sporočilom, ob tem pa zbrane opozoril tudi na problematiko beguncev, ki se množično zatekajo v Evropo.

20151003_163948-370x278

VIR: eKoper

Sorodni članki