Piran bo za tri dni postal kraljevina Neptuna in gusarjev

Piran bo od 9. do 11. septembra zaživel v gusarskem vzdušju, zgodil se bo namreč 70. Pomorski krst. Pomorski oz. Neptunov krst je prireditev, ki jo Srednja pomorska šola Portorož (danes del GEPŠ – Gimnazije, elektro in pomorske šole) prireja vsako leto ob sprejemu novincev v svoje vrste. Običajno poteka v septembru, ob začetku novega šolskega leta. Letos bo krst potekal že 70. zapored, saj so ga dijaki šole prvič uprizorili že davnega leta 1947. Prvi krst je bil spontan dogodek med dijaki brez prisotnosti gledalcev in profesorjev, do današnjih dni pa se je razvil v odmevno prireditev in turistično atrakcijo. Je tudi najstarejša neprekinjena prireditev v slovenski Istri in najstarejša neprekinjena šolska prireditev v državi.

krst

Danes je bila na terasi hotela Piran novinarska konferenca, na kateri so o prireditvi spregovorili Borut Butinar, ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran, Irena Dolinšek, programska vodja prireditve, in Franco Juri, direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran.

Borut Butinar je na konferenci povedal: “Veseli me, da bo letos na prireditvi zavela nova, sveža energija. Krst namreč ni več samo šolski dogodek, krst mora postati dogodek vseh, zato smo poskušali združiti čim več akterjev, od domačinov do gostincev in turističnih delavcev.”

Irena Dolinšek je kot programska vodja prireditve povedala nekaj več o vsebini Pomorskega krsta. Dogajanje se bo pričelo v petek s prihodom Neptuna in njegovega spremstva z ladjo na glavni pomol v Piran. Točno opoldan bo Neptunova odprava prispela na Tartinijev trg, kjer bodo nastopili dijaki GEPŠ in člani Športnega kluba Flip. Dogodek bo povezovala Irena Dolinšek, ki je tudi pripravila tridnevni scenarij prireditve. Pisano druščino bo nato pozdravil župan Občine Piran Peter Bossman, ravnatelj GEPŠ Borut Butinar pa bo v svojem govoru najavil prevzem mestne oblasti in v Piranu bo zaplapolala gusarska zastava.

Ob 19.30 bo v portoroškem razstavišču Monfort odprtje razstave o zgodovini Pomorskega krsta z naslovom Pomorski krst; odzval sem se klicu morja in prisegel sem Neptunu. Na dogodku bo nastopil piranski harmonikar Marsell Marinšek, častni gost pa bo Boris Cavazza, priznani igralec in nekdanji dijak Srednje pomorske šole. Projekcijo razstave bodo do nedelje predvajali tudi v Caffe Teatru in v parku Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran.

“Pomorski krst je obred iniciacije, ki predstavlja odnos med človekom in morjem. Ljudje že od nekdaj do morja čutimo veliko strahospoštovanje, hkrati pa nas širni ocean tudi izjemno privlači. Razstavo so pripravili Rok Sorta, predavatelj na Elektro in pomorski šoli, za katerega bi lahko rekli, da je duša te prireditve, saj že vsa leta vodi povorko Pomorskega krsta, Uroš Hribar, kustos Pomorskega muzeja, in Vinko Oblak, pomorski inženir iz Pirana in soustanovitelj Zavoda Mediteranum,” je povedal Franco Juri.

V soboto se bo dan pričel že ob 8. uri z dobrodelnim maratonom v organizaciji časopisa Svet24. Vsa zbrana sredstva bodo razdelili med 41 družin otrok s posebnimi potrebami. Na Tartinijevem trgu bosta v soboto potekala tudi tržnica društva meščanov mesta Piran in zabavni program z animacijo za otroke, nastopila bo glasbena skupina Čuki.

Ob 17. uri bo Neptun s svojim spremstvom gusarjev in novincev pristal na glavnem pomolu v Piranu ter se podal na povorko, ki se ji bodo priključili še Brkinska godba 2000 in bobnarji. Med svojim obhodom po mestu se bodo ustavili na Tartinijevem trgu, kjer bo Neptun pozdravil prisotne, nato se bodo odpravili naprej do pomola pred kavarno Caffe Teater, kjer se bo zgodil pomorski krst. V večernih urah pa bo v kavarni gusarska zabava.

Zadnji dan prireditve, v nedeljo dopoldan, bo pred Hotelom Piran potekal plavalni maraton v organizaciji Plavalnega kluba Biser Piran.

Vse tri dni se bodo lahko obiskovalci med 10. in 16. uro na Ribiškem trgu ob sramotilnem stebru in na obali med hotelom Piran in Caffe Teatrom preizkusili v gusarskih igrah, kot sta turnir v polaganju rok in vleka vrvi. Skupina animatorjev pa bo tudi risala gusarske tetovaže in delala gusarske “selfije”. Združili se bodo tudi nekateri lastniki gostinskih lokalov v Piranu (picerija Petica, gostišče Pirat, restavracija Hotela Piran in Caffe Teater), ki bodo ponujali gusarske menije, malice, sladoled in koktejle. Akvarij Piran pa bo v soboto vsem obiskovalcem ponudil vstopnico po enotni znižani ceni tri evre. Oblikovane so bile tudi zloženke in majice prireditve, na katerih je simpatična ilustracija izpod rok Milana Eriča, slovenskega akademskega slikarja in ilustratorja.

“Eden izmed namenov prireditev je vsekakor tudi promocija poklica pomorščakov,” je za konec dodala Irena Dolinšek. Letos se je na Elektro in pomorsko šolo vpisalo 65 dijakov.

70. Pomorski krst organizirajo GEPŠ, Turistično združenje Portorož, Občina Piran, Pomorski muzej Sergej Mašera Piran, Hotel Piran, Caffe Teater, sodelujejo pa tudi Avditorij Portorož, Društvo ljubiteljev starih bark in Mediadom Pyrhani.

krst1
Vir: Piran.si

Sorodni članki