Nezakonito pošiljanje odpadkov

V  četrtek,  22.  septembra  2022,  je  poveljstvo karabinjerjev za varstvo okolja  v  sodelovanju z Europolom in slovensko Policijo izvajalo zaključno akcijo  obsežne  preiskave  nezakonitega odlaganja in pošiljanja odpadkov v Slovenijo,  Hrvaško  in Madžarsko. Operacijo s psevdonimom “Tower trash” je koordiniral  okrožni direktorat za boj proti mafiji urada javnega tožilstva v Benetkah.

Hkrati  je  bilo  opravljenih 24 hišnih preiskav, pri osumljencih in pri 12 podjetjih, za katera se sumi, da so v verigi preskrbe z odpadki delovala na različne   načine  –  nezakonita  proizvodnja,  obdelava  in  transport.  V preiskavi  sta bila vpletena dva osumljena državljana Slovenije in podjetja s sedežem v Sloveniji.

Preiskava,   ki   je  potekala  med  letoma  2019  in  2020,  je  omogočila identifikacijo  in  s  tem  zaustavitev  nezakonite  dejavnosti,  ki  jo je izvajala  kriminalna  združba  tako, da je upravljala podjetja za predelavo odpadkov  ter  jih  skladiščila  v  industrijske  hale v Italiji, po tem pa nezakonito  pošiljala v večjih količinah v Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko. Pri pošiljanju odpadkov so uporabljali ponarejeno dokumentacijo.

Kriminalna  združba je pošiljala in obdelovala komunalne odpadke in posebne odpadke,  sestavljene  iz  nerazvrščenih odpadkov, gume, plastike, ostankov usnja in nevarne embalaže. Odpadki so prihajali iz različnih regij Italije, so bili skladiščeni in nato zapuščeni v industrijskih skladiščih, zaseženih med  preiskavami v občinah Borgo Veneto (PD), Remanzacco (UD) in Monfalcone (GO).

Odpadke  so  tudi v več pošiljkah prepeljali in odvrgli v naravi na območju Divače. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper o v skupni preiskavi  z  varnostnimi  organi  Italije  v  primeru odlaganja odpadkov v Divači kazensko ovadili dve fizični osebi (državljana Italije in Slovenije) in dve pravni osebi z območja Kopra.

V  skupni  preiskavi  je  bilo  dokazanih  več  kot  70 nezakonitih pošiljk odpadkov.  Preiskava  je  omogočila tudi količinsko opredelitev, da je bilo nezakonito  odloženih  približno  1700  ton odpadkov, s čimer si je združba pridobila protipravno premoženjsko korist več kot 400.000 evrov.

Slovenska   policija   je   pri  preiskovanju  navedenih  primerov  aktivno sodelovala z italijanskimi varnostnimi organi. Dobro medsebojno sodelovanje med  policijami  je  ključni  element za izvedbo uspešnih preiskav ekološke kriminalitete,  ki  jih izvršujejo kriminalne skupin in delujejo na ozemlju več držav.

Sorodni članki