Letošnji dogodki v Izoli, ki jih ne smete zamuditi

Tudi v letu 2024 se bo v Izoli zvrstilo mnogo dogodkov in verjamemo, da boste med njimi našli kaj po svojem okusu. Veliko bo prireditev s poudarkom na kulinariki in vinu, a se bomo posvetili tudi tistim bolj aktivne narave, poskrbljeno pa bo tudi za različne glasbene okuse.

 

Lokalna kulinarika, vino in ostale dobrote  

 

Gastronomski dogodki so tisti, ki naredijo obisk Izole in Istre še posebej privlačen. Po zaključku zimskega dogajanja nas že 10. februarja čaka izjemen vinski dogodek – Refuscus  Mundi. Ta bo združil vinarje iz treh držav, ki bodo obiskovalce očarali z več kot 150 različnimi vini sorte refošk. V času pustnega vikendaod 9. do 11. februarja, bo Izola zaživela v duhu pustnih šem, mesto pa bo zadišalo po sladkih dobrotah.

 

Prvi pomladni mesec bo razveselil ljubitelje divjih špargljev, ki jih bodo lahko v specialitetah izolskih chefov na Dnevih divjih špargljev okušali v gostilnah in restavracijah med 29. marcem in 14. aprilom. Velikonočna sobota, 30. marca, bo v Izolo privabila vse željne druženja ob izvrstni istrski kulinariki in lokalnih vinih – s prvim Pomolom okusov se bo namreč začela sezona kulinaričnih dogodkov na prostem z najlepšim pogledom na morje. Nato se bomo na Pomolu okusov družili se še 4. maja, 8. junija, 21. septembra in 19. oktobra.

 

Zadnji aprilski vikend se obeta še en mednarodni vinski dogodek, ki slavi oranžna vina. Orange Wine Festival bo 26. aprila na Manziolijevem trgu in v palači združil navdušence nad temi sonaravnimi vini z vsega sveta.

 

Maja bo v izolskih gostilnah in restavracijah dišalo po najbolj priljubljenih školjkah, od 17. maja do 2. junija so namreč na sporedu Dnevi domačih pedočev. Na pragu poletja bo izolske ulice in trge oživel tradicionalni Praznik oljk, vina in rib – dogajanje ob koncu tedna, ki ga ne gre zamuditi, če ste ljubitelji morskih okusov, pristnosti in stika z domačini v kraju, ki ga obiščete. Praznik bo spremljal tudi pester glasbeni program.

 

Poletje bo svoj živahni ritem ohranjalo vse do 23. avgusta, ko bo Izola dva dni gostila obiskovalce od blizu in daleč ter praznovala Ribiški praznik, posvečen ribiškemu značaju mesta. Na različnih prizoriščih bo dišalo predvsem po ribjih specialitetah, na Pomolu okusov pa bodo na voljo tudi druge istrske dobrote. Oba večera se bo množica še dodatno zabavala ob koncertih: ljubitelji zabavne glasbe bodo uživali na Lonki, medtem ko bo Veliki trg namenjen bolj zagrizenim rock navdušencem.

 

Med 13. in 29. septembrom boste v izbranih izolskih gostilnah in restavracijah na Dnevih kalamarov uživali v odličnih jedeh s kalamari, 18. oktobra sledijo Dnevi kraljice sardele, ki bodo razvajali do 3. novembra. Drugo novembrsko soboto, 9. novembra, bomo z mladim vinom nazdravljali na Martinovanju. Zadnji sklop kulinaričnih dni, in sicer Dnevi bakalaja, pa sledi 22. novembra ter traja do 8. decembra v izbranih izolskih gostilnah in restavracijah.

 

Dogajanje v tem letu bo sklenjeno z zimskimi radostmi, ki jih s koncertnim programom in drsališčem prinaša Ledeni otok.

 

Za športne navdušence  

Izola vsako leto gosti številne tradicionalne športne dogodke, ki mestu dodajo poseben športni utrip. Pridružite se kot tekmovalci ali zgolj kot navijači in doživite edinstveno vzdušje. Sezona športnih dogodkov se prične 17. marca z Veliko nagrado Slovenske Istre, ki letos praznuje že deseto obletnico. Med 27. in 31 marcem, v času velikonočnih praznikov, bo tradicionalno organizirana mednarodna jadralska regata Izola Spring Cup.

Ljubiteljski tekači bodo preplavili Izolo 13. in 14. aprila, ko bo v duhu športa odmeval Istrski maraton13. in 14. oktober bosta posvečena Istrskemu kolesarskemu maratonu, ki bo združil vse ljubitelje kolesarjenja. Prvi vikend novembra, med 1. in 3. novembrom, bo še en mednarodni tekaški dogodek, Obala Ultra Trail, združil slovensko Istro in udeležence popeljal do najlepših razgledov v regiji.Seveda ne pozabimo na ljubitelje glasbe in koncertov. Vse leto je v Izoli organiziranih veliko glasbenih prireditev in najbolje bo, da redno spremljate koledar izolskih dogodkov, ki se vztrajno polni.

Sorodni članki