Letošnji dobitnik Zlatega grba Občine Piran je RIHARD KNEZ

Občina Piran svoj praznik obeležuje 15. oktobra, kot spomin na ustanovitev prvega Mornariškega odreda Koper leta 1944. Ob tej priložnosti Občina Piran vsako leto podeljuje občinsko priznanje Zlati grb Občine Piran. Zlati grb letos prejme Rihard Knez, človek širokega srca, poguma in modrosti, delaven in ustvarjalen, ki ga odlikuje ljubezen do sočloveka, slovenskega naroda in rojstnega Strunjana. Svoja občutenja preliva na platno in v verze in iz darov narave s svoje domačije ustvarja kulinarične specialitete. Je dejaven na družbeno-političnem in kulturnem področju ter svoje znanje in izkušnje prenaša na mlade rodove. Tako si vse življenje prizadeva za razvoj in ohranjanje naše bogate naravne in kulturne dediščine, s čimer prispeva k prepoznavnosti Strunjana in piranske občine tako doma kot v tujini.

dsc_4048

OBRAZLOŽITEV PRIZNANJA ZLATI GRB OBČINE PIRAN: 

Rihard Knez je človek širokega srca in poguma, ki v slabem vidi dobro, ki je v siromaštvu živel bogato, ki ga poplava zavisti ni oropala nesebičnosti, ki je v sovraštvu zmogel ljubezen. Rihard, za prijatelje Rikardo, se je rodil 14. novembra leta 1929 v Strunjanu. Najmlajši od štirih sinov se je želel izšolati za krojača, a je na željo svojega očeta Matije prevzel vodenje kmetije v Strunjanu.

Njegovo življenje so v rani mladosti zaznamovale takratne družbeno-politične razmere. V času italijanske okupacije je štiri leta obiskoval italijansko osnovno šolo. Pravi, da je bilo to zanj težko obdobje fašizma, ko se je hotelo izbrisati slovenski jezik. Ker je moral peti fašistične pesmi, je to še poglobilo njegovo narodno zavest. Kot zaveden Slovenec svojo pripadnost izraža tudi z umetnostjo in poezijo. Riše naravne strunjanske lepote, njegov slikarski opus je zanimiv in bogat, misli pa posveča domači zemlji in kraju, domovini, njenim ljudem, tradiciji in vsakodnevnim dogodkom. Leta 2010 je izdal prvo pesniško zbirko v istrskem narečju z naslovom Življenje, ki jo je kasneje dopolnil.

Delavnost, vestnost in marljivost so lastnosti, ki ga odlikujejo tudi pri delu na kmetiji. Njegove kakije, fige, artičoke, marmelade in domači kruh poznajo številni obiskovalci piranske občine. Več kot 20 let je bil izjemno aktiven član v občinskih odborih za kmetijstvo, s čimer je soustvarjal kmetijsko politiko v Občini Piran. S svojim znanjem in poznavanjem razmer na terenu je prispeval k ohranjanju kmetijskih površin in pripomogel k trajnostnemu razvoju podeželja. Je borec za svobodo in resnico, in to je zaznamovalo njegovo življenje. Vse to izhaja iz obrazložitve priznanj, ki so mu jih podelile številne organizacije. Deloval je v različnih občinskih društvih in organizacijah, tudi Društvu istrskega prijateljstva HISTRIA Piran in Združenju borcev za vrednote NOB Občine Piran, ki sta predlagatelja današnjega priznanja.

dsc_3849_2

dsc_3960

dsc_3925_2

Sorodni članki