Kronika: 13.11.2017

10. 11.

Na bencinskem servisu Ravbarkomanda (smer Koper) je državljan Madžerske prijavil, da so mu ukradli denarnico iz vozila. V njej je imel 1000 evrov,
5000 forintov, osebne dokumente, bančni kartici.

V Izoli so vlomili v stanovanje. Preiskali so vse prostore, zatem pa ukradli verižico in obesek iz rumene kovine ter uhane iz srebrne kovine. Škode je za 300 evrov. Na kraju sta bili opaženi dve temnolasi mlajši ženski. Policisti še zbirajo informacije.

11. 11.

Ob 8.20 smio dobili obvestilo, da pred Prestrankom, proti Postojni, po cesti močno vijuga osebni avto, pri tem pa ogroža ostale udeležence v prometu. Policisti so v Postojni ustavili 27-letnega voznika iz Komna, kateremu je alkotest pokazal 0,47 mg/l alkohola. Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo in mu izdali plačilni nalog.

Na Sv. Katarini v Ankaranu je nekdo vlomil v objekt in ukradel motorno žago znamke Stihl, vredno 150 evrov.

12. 11.

V Sežani je nekdo ponoči vlomil v lokal in pobral ves izkupiček. Lastnik je oškodovan za 1600 evrov.

Ob 15.30 smo dobili obvestilo, da je na Veliki trg v Izoli je pripeljala pijana ženska z osebnim avtomobilom, trčila v stebriček in obsedela v vozilu. Policisti so na kraju 60-letni voznici odredili preizkus  alkoholiziranosti, ki je pokazal 1,08 mg alkohola v litru izdihanega zraka.
Prepovedana ji je bila nadaljnja vožnja in odvzeto vozniško dovoljenje po 113.a čl. ZP-1. Sledi ji obdolžilni predlog.

*****

ZIMSKE RAZMERE

Danes so tudi na našem območju zimske razmere. Ceste so bile zjutraj velikokrat neprevozne, zaradi snega na cestišču in zdrsov vozil pa so bili nekateri odseki tudi zaprti. Glede na trenutno stanje lahko povemo, da je pomemben razlog za zastoje neprimerna oprema vozil in neprilagojena hitrost trenutnim razmeram. Policisti delajo vse kar je v njihovi moči, da bi promet stekel, obenem pa tudi pomagajo voznikom v zastojih, predvsem najšibkejšim.

https://www.policija.si/index.php/preventiva-/1148-zima-v-cestnem-prometu

PRIPOROČILA ZA VOŽNJO V ZIMSKIH RAZMERAH IN POZIMI:

hitrost vozila zmanjšajmo in jo prilagodimo razmeram ter stanju vozišča, povečajmo varnostno razdaljo med našim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami, zavirajmo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko, ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje, zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila, vozimo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti, posebej bodimo pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica, računajmo z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravimo prej kot običajno, med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost.

Sorodni članki