Kronika: 03.10.2017

Dopoldan, ob 11.30 uri, je pri Strunjanu 39-letni voznik motornega kolesa iz Sežane vozil na prekratki varnostni razdalji za osebnim vozilom. Ko je voznik avtomobila pred njim zaradi prometnih razmer zmanjšal hitrost, je motorist v zadnjem trenutku sunkovito zavrl in padel. Pri tem se je lažje poškodoval. Sledi mu plačilni nalog.

Ob 13.05 pa je padel motorist na cesti proti Fernetičem. 56-letnemu državljanu Nemčije so policisti odredili alkotest, ki je pokazal 1.04 mg/l alkohola po izdihanem zraku. Sledi mu plačilni nalog za nepravilno stran vožnje in vožnjo pod vplivom alkohola.

Danes zjutraj smo dobili obvestilo, da od Žusterne proti Kopru vijuga osebni avto. Policisti so v Kopru ustavili 36-letnega voznika z okolice Kopra, kateremu je odrejen preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,89 mg/ alkohola. Sledi mu obdolžilni predlog.

OPOZORILO!
Na območju PU Koper smo v zadnjih dneh obravnavali več prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki motornih koles. Vzroki za prometne nesreče so sicer različni, vendar bi vseeno opozorili na najpogostejši vzrok, to je neprilagojena hitrost. Voznikom motornih koles svetujemo, da prilagodijo hitrost vožnje stanju in lastnostim vozišča ter svojim sposobnostim. Za nami je daljše obdobje deževja, tako da so bila motorna kolesa bolj ali manj parkirana, zadnji vikend pa je bilo spet lepo in toplo vreme, zato je bilo na cestah ponovno več motoristov. Če bodo na Obali tudi v oktobru še dobre vozne razmere, lahko pričakujemo, da bodo motoristi še vedno prisotni v cestnem prometu. To pomeni, da morajo biti vsi udeleženci pozorni tudi na prisotnost motoristov, še posebej vozniki motornih vozil pri vključevanju v cestni promet ali pri prehitevanju.

Alkohol  v  prometu  pomeni izzivanje nevarnosti, saj voznik vozi prepočasi ali  prehitro,  težko  obvladuje  ali  spreminja  smer vožnje, ne uporablja smernikov,  slabše  zaznava dogajanje v prometu, napačno ocenjuje razdalje, voznikove  reakcije  so  počasne  ali pa jih sploh ni, pojavi se motnja pri ravnotežju,  vidno  polje je ožje kot pri treznem vozniku, ki se tudi težko prilagaja  hitrim  svetlobnim  spremembam  ipd.  Meja pitja naj bo zato pri 0,00.  Vozite  le  trezni!  Če  pa  ste  uživali  alkohol, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali pa uporabite javna prevozna sredstva.

Sorodni članki