Kaj je bolj pomembno: šola ali video igre oziroma družbena omrežja

Novo šolsko leto je priložnost, ko starši lahko po načelu “bolje preprečiti kot zdraviti”,  pravočasno preventivno ukrepajo, da bo šolsko leto manj stresno zanje in za otroke. Gre za vprašanje otrokove uporabe digitalnih tehnologij (pametni telefon, računalnik, tablica, igralna konzola, digitalna televizija) na račun šolskih in obšolskih obveznosti, ki so najpogosteje prizadete zaradi prekomerne uporabe omenjenih naprav.

Strokovnjaki iz Logout v Izoli opažajo, da se čas uporabe digitalnih tehnologij pri otrocih in mladih povečuje, kar neposredno krajša čas za šolske in obšolske obveznosti, za druženje v živo, za gibanje in zdrav življenjski slog. Brez spremljanja staršev in nadzora pri uporabi digitalnih tehnologij otroci lahko postanejo prekomerni uporabniki ali celo zasvojeni z družbenimi omrežji ali video igrami, kar v njihova življenja prinese številne izzive in težave. Starši predolgo čakajo na ukrepanje in upajo, da se bodo težave uredile same od sebe, pri tem pa zelo pogosto doživljajo vzgojne neuspehe.

Zakaj bi starši čakali, da se učni uspeh slabša, skrbi in težave poglobijo, če lahko te pravočasno preprečimo in se jim izognemo z dogovori o uporabi naprav na samem začetku šolskega leta ter se izognejo situacijam kot jo opisuje gospa: “Sin je popolnoma odvisen od video iger. Letos se je stopnjevalo do točke, ko je pustil šolo, saj zaradi kronične neprespanosti ni več zmogel šolskih zahtev. Doma cel dan preživi na računalniku. Pravil in navodil ne upošteva. Je aroganten in jezikav. Ponoči igra na skrivaj. Ne vemo več kaj storiti. Prosimo za pomoč” (mama)

Zato v pomoč družini, staršem in drugim, v brezplačnem programu Preventivna pomoč družini nudijo informiranje in svetovanje ter pomoč pri oblikovanju družinskih dogovorov o uporabi digitalnih tehnologij. Pri tem vključene seznanijo s Smernicami za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih, ki so jih razvili v sodelovanju s slovenskimi pediatri. Staršem nudijo tudi podporo, da lažje redno spremljajo otrokovo uporabo naprav in dosledno izvajajo dogovore.

Brezplačno pomoč in podporo nudijo tudi posameznikom z že zaznanimi težavami pri urejanju prekomerne uporabe ali zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami v programih Digitalna dieta in Logout&Restart, v programu Logout&SpeakOut! pa niso pozabili na posameznike z izkušnjo žrtve spletnega nasilja in drugih tveganih spletnih vedenj.

Kakšne spremembe lahko pričakujejo starši pove mama, katere sin je že končal s svetovalnimi razgovori: “Sčasoma je sin začel več delati za šolo in tudi prepiramo se manj.” (mama)

O načinu dela, ki je mladostnikom blizu priča izkušnja mladostnika: “Na razgovorih mi je všeč, da ne nasprotujejo igranju video iger, ampak me razumejo in znajo poslušati bolje kot starši.” (mladostnik) 

Pomemben prispevek k zdravljenju digitalnih zasvojenosti predstavlja program Digitalni Detox. V sodelovanju z Mladinskim klimatskim zdraviliščem Rakitna so marca letos uspešno pričeli izvajati tri tedenski namestitveni program za mladostnike med 13. in 18. letom. Do tega trenutka so program uspešno zaključile tri skupine mladostnikov. Vstopne točke v program so Logout enote v Ljubljani, Kranju, Celju in Izoli.

O uspehu namestitvenega program govorijo tako udeleženci: Imam več energije in sem manj jezna. Želim nadaljevati s spremembami, ki sem jih dosegla.” (udeleženka programa) kot tudi starši: “Po zaključenem programu je drugačen, ima več življenja.” (oče)

V želji, da bi bili njihovi programi dostopni vsem, izvajajo svetovalne razgovore tudi na daljavo, preko spleta.

Da bo v novem šolskem letu sobivanje z digitalnimi tehnologijami manj stresno, da te ne bodo razlog za številne osebne stiske ter težave v odnosih med starši in otroci ter mladostniki, ne odlašajte in stopite v stik z njimi preko spodnjih kontaktov ali se za razgovor naročite preko obrazca na njihovi spletni strani.

 

Logout Izola

Ljubljanska ulica 22

6310 Izola

 

tel. št.: 064 236 516

Sorodni članki