I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria bo gostil športne navdušence iz kar 48 držav

Organizacijski odbor I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria, preizkušnje za najbolj ambiciozne in zmogljive triatlonce, je predstavil še zadnji potek priprav na športno poslastico, ki bo 23. septembra prvič tudi v Sloveniji. Pomen dogodka za prepoznavnost in ugled Slovenije kot privlačne destinacije z edinstveno neokrnjeno naravo za aktivna doživetja, je podala tudi mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

V restavraciji Savor v Kopru je potekala novinarska konferenca organizatorjev tekmovanja I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria, katerega častni pokrovitelj je Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Prisotne je nagovorila direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak.

V nedeljo 23. septembra 2018 se bodo amaterski triatlonci iz vsega sveta zbrali v slovenski Istri na I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria. Tekmovalci morajo brez prekinitev preplavati 1,9 km, takoj zatem prekolesariti 90 km in nazadnje preteči še 21,1 km. 8 ur in 30 minut je najdaljši dovoljeni čas za atleta, da tekmovanje dokonča v uradnem delu.

 

Zbrane je na novinarski konferenci nagovoril generalni direktor I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria Milan Eržen in povedal, da je slabe tri tedne pred tekmovanjem prijavljenih 1.400 tekmovalcev, kar je tudi zgornja dovoljena meja. Tako, da so zadovoljni, da je bilo že konec avgusta tekmovanje tako rekoč razprodano. “Razprodali smo celotno prireditev, tako, da bo 23.9. nastopilo 1400 tekmovalcev iz 48 držav, največ je Italijanov, sledijo Slovenci, Avstrijci in Nemci. Skupaj z IRONKIDS bomo imeli 1700 tekmovalcev. V zadnjih treh tednih imamo približno še 200 povpraševanj po posebnih štartninah, a smo jih žal morali zavrniti. 2. 10. 2018 odpremo registracije za dirko 2019, tako da smo že pričeli s predčasnimi rezervacijami za naslednjo dirko in lahko pričakujemo, da bomo v naslednjih 2-3 letih prišli do maksimalnega števila tekmovalcev, ki pa znaša 2600 triatloncev za polovični Ironman. S strani organizacijskega odbora vse poteka po ustaljenih tirih, glede dovoljenj imam praktično vse dogovorjeno in obljubljamo 23. septembra lep dogodek z ogromnim številom tekmovalcev in gledalcev.” Po tem, ko nam je g. Eržen pokazal prvo majico FINISHER se je še zahvali vsem pokroviteljem in sponzorjem ter štirim obmorskim občinam, ki so od prvega trenutka verjeli v uspešnost dogodka, ki bo letos prvič v Sloveniji. Posebna pohvala je sledila tudi 300 prostovoljcem brez katerih tekmovanje ne bi bilo mogoče organizirati.”

Direktorica Slovenske turistične organizacije, mag. Maja Pak je povedala: »Izredno me veseli, da bo dogodek I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria gostila športne navdušence iz kar 48 držav. Na samem vrhu seznama najštevilnejših prijav so tudi trije najpomembnejši trgi slovenskega turizma, s katerih beležimo največje število prihodov in prenočitev: Italija, Avstrija in Nemčija. Kar četrtina tekmovalcev prihaja iz Italije, ki letno v slovenskem turizmu generira več kot 1,2 milijona prenočitev, italijanski gostje pa so z 143 evri na prvem mestu lestvice turistov z najvišjo dnevno potrošnjo. Iz Avstrije prihaja blizu 20 %, iz Nemčije pa več kot desetina vseh tekmovalcev. Veseli nas tudi veliko število prijav iz držav, v katerih je Slovenska turistična organizacija v zadnjih letih povečala tržno-komunikacijske aktivnosti kot sta Švica in Francija. 

Iz tujine na triatlon skupno prihaja več kot 1100 udeležencev, ki bodo imeli priložnost spoznati Slovenijo kot deželo edinstvene neokrnjene narave na najbolj pristni način: skozi zahtevne trase teka, kolesarjenja in plavanja. Tekmovanja Ironman se udeležujejo tisti, ki segajo po vrhunskih in ekstremnih športnih rezultatih. Številni med njimi so poslovneži, vplivneži in odločevalci na številnih področjih, ki segajo po vrhunskih, ekstremnih rezultatih. Hkrati pa gre tudi za goste, ki so odprti za nova doživetja in nove destinacije, ki jih prijetno presenetijo in navdušijo. In Slovenija je prav takšna destinacija. Dogodek tako predstavlja edinstveno priložnost za predstavitev naše dežele skozi pristni stik z neokrnjeno naravo destinacije. Prepričana sem, da bo udeležence tekmovanja in tiste, ki jih spremljajo, naša dežela navdušila tudi kot odlična destinacijo za aktivna doživetja, s kakovostno športno-rekreativno infrastrukturo in pristnim gostoljubjem prebivalcev.»

Direktor kolesarske proge, ki je najbolj zahtevna kar zadeva zapore cest, Bogdan Fink je povedal: “Trasa kolesarske dirke poteka iz tranzicijske cone, preko centra Kopra, Titovega trga, mimo Luke Koper, Ankarana, preko italijanskega dela – Milje se vrnemo v Slovenijo na Črni kal do Kozine, kjer bodo kolesarji vozili dvoizmensko. Sledi spust in potem vzpon na Kubed, Gračišče, Sv. Anton in potem spust do Kopra. V tem delu bo ogromno različnih cestnih zapor. Največ zapor bo v Mestni Občini Koper, ki bo zaprt med 8.00 in 15.00 uro, celoten prireditveni prostor pa zaprt do 22.00 ure. Ankaran bo zaprt 2 uri, med 8.00 in 10.00 uro. Italijanski del bo zaprt med 7.45 in 10.30 uro, najdlje pa bo zaprt del med Črnim Kalom in Kozino, in sicer med 7.00 in 13.00 uro, ker bo tukaj med tekmovalci nastal že kar velik razpon. Večina tekmovalcev bo imela hitrost med 27 in 36km/h, zato se bo ta del raztegnil. Zaradi tekmovanja bo delno zaprt s preusmeritvami mejni prehod Sočerga, in sicer bo promet moten od 9.30 do 13.00 ure. Preusmerjali jih bomo že na hrvaški strani na drug mejni prehod, na Dragonjo. Zadnji del trase Marezige in Sv. Anton bosta zaprta od 10.00 do 13.30 ure. Na Marezigah je zadnja ukrepna postaja za triatlonce predno se spustijo nazaj v Koper. Varnostni načrt kar zadeva policije izvaja Policijska uprava Koper v sodelovanju z generalno policijsko upravo Ljubljana. Na progi bo od 65 do 70 motoristov, 22 bo policijskih motorjev iz slovenske policije, 40 naših redarjev, sodnikov in fotografov. Spredaj bodo vozile tri rumene luči in vozilo direktorja dirke, na koncu pa zaključno vozilo za zadnjim tekmovalcem. Narejen je tudi načrt v primeru, da tekmovalci iz vode ne dosegajo časovne norme. Ob 8.25 ure bo prvi tekmovalec prišel iz vode, zadnji pa naj bi prišel okrog 9.50 ure, ko nato štarta z kolesom. Če bo to mejo presegel jih bomo morali izločiti iz tekmovanja, kar je v skladu s pravili tekmovanja IRONMAN. Kar zadeva obvestila o zaporah cest jih bomo objavili v začetku prihodnjega tedna, so pa vse občine, ki so udeležene v ta projekt, že obveščene. Obrnili se bomo na sredstva javnega obveščanja. Dovoljenja so v zaključni fazi.”

Za zaključek je Bogdan Fink, ki je večletni organizator kolesarskih dirk Po Sloveniji še poudaril: “Tako velikega in obsežnega športnega projekta s toliko zaporami, ki trajajo skozi cel dan, v Sloveniji še ni bilo.”

 

Goran Sambt, direktor tekaške proge je glede zapore cest dejal: “Tako kot kolesarska je tudi tekaška proga čudovita. Velik del poteka ob morju, iz tranzicijske cone, po Vojkovem nabrežju, mimo Luke Koper, kjer gremo na kolesarsko stezo, da manj obremenimo ostali promet, obtečemo Škocjanski zatok, do avtobusne postaje v Kopru, nadaljujemo čez Žusterno do Izole okoli starega mestnega jedra in se vrnemo do Semedeleske ceste, kjer je tudi cilj tekmovanja. Ker gre za zadnjo disciplino, prvega udeleženca pričakujemo ob 10.45, zadnjega pa ob 14.00 uri in skladno z pravili tekmovanja imajo vsi na voljo največ 3 ure, da pretečejo 21 kilometrov. Tekmovanje se zaključi torej z tekom ob 17 uri. Tekmovalci, ki bi tekli dlje časa, bodo žal odstranjeni iz tekmovanja. Na trasi bo 8 okrepčilnih postaj. Najbolj bo obremenjena Izola, kar zadeva zapore cest. Stari del Izole bo odrezan s prometom med 11.00 in 17.00 uro. Vse domačine in lokalno prebivalstvo naprošamo, da zapore upoštevajo in jih vljudno prosimo za strpnost ter jih vabimo, da ob progi spodbujajo in navijajo za tekmovalce. Vabimo tudi vse  najmlajše na sobotni IRONKIDS v Izolo. Vse starše vabimo, da otroke prijavijo čim prej, ker je število prijavnin omejeno na 300 otrok. Otroci bodo le tekli, in sicer v dolžinah med 200 in 1200 metrov, odvisno od starosti otroka.”

 

Direktor plavalnega dela Vedran Žagar je povedal glede plavalne trase: ”Trasa je dolga 1900 metrov. Prične se z 900 metri od Kopra proti Žusterni, potem se 200 metrov premika proti obali in potem še nazaj 800 metrov do pomola. Boje bodo postavljene vsakih 100 metrov, tako da imajo udeleženci lažjo orientacijo pri plavanju. Najmanj 10 čolnov, 4 gliserji s potapljači in kajakaši in SUPi ter 20 reševalcev iz vode bo spremljalo 1400 plavalcev. Vmes imamo še 8 sodnikov. Štart bo ob 8.00 zjutraj, in sicer po 6 nastopajočih na enkrat, vsake 3 sekunde se ponavljajo štarti, torej v 10 do 15 minut bodo vsi plavalci v vodi. Najhitrejši bodo iz vode že po 22 do 25 minut, najpočasnejši pa okoli 45 minut. Računamo, da bodo vsi v 60 do 90 minutah zunaj. Na izhodu iz vode bodo pomagali prostovoljci, da pomagajo plavalcem, da čimprej odtečejo do svojih koles ter se lotijo naslednje discipline. Če bo vreme slabše, bomo morda traso skrajšali, a o tem se bomo odločali zadnje dni. Burja k sreči v tem zalivu ne moti, če pa bi bilo vremensko kaj hujšega, kot že rečeno, je možno progo skrajšati.”

 

Sorodni članki