Evropski teden mobilnosti

Evropski teden mobilnosti bo med 16. in 22. septembrom povezal več kot 90 slovenskih občin v prizadevanju za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti. Najbolj razširjena kampanja na področju trajnostne mobilnosti, ki letos poteka pod sloganom Trajnostno povezani, bo ponovno doma tudi v Kopru, kjer bodo potekali številni tematski dogodki. V luči spodbujanja bolj trajnostnih oblik prevoza bosta v tem času javni mestni in primestni avtobus brezplačna za vse uporabnike.

Na ulicah koprskega mestnega jedra bodo potekali številni tematski dogodki, delavnice, predstave in druge aktivnosti, s katerimi želijo spodbuditi občanke in obiskovalce k bolj trajnostnim in aktivnim oblikam mobilnosti. Evropski teden mobilnosti ob tem opozarja, da hoja ni koristna le za zdravje, ampak je tudi košček v mozaiku, ki prispeva k svetu z manj avtomobili.

V petek, 16. septembra, bo Ukmarjev trg zaživel kot park za javnost, v sklopu Park(irnega) dne pa bo gostil številne otroke iz koprskih osnovnih šol in vrtcev, ki se jim bodo predstavila društva iz Mestne občine Koper, ki delujejo na področju zdravja in varovanja okolja. Pestro dogajanje bo tudi naslednji dan, ko bo na Ukmarjevem trgu potekal Festival trajnostne mobilnosti, osrednji dogodek Evropskega tedna mobilnosti. Predstavila se bodo številna društva, ki delujejo na področju trajnostne mobilnosti, varovanja okolja in zdravja, najmlajši obiskovalci pa se bodo preizkušali na različnih poligonih. V primeru dežnih kapelj se bo dogajanje preselilo v Taverno.

Za spodbujanje hoje v šolo bo na nekaterih šolah ponovno zaživel Pešbus. Z njim se otroci v šolo odpravijo peš, in sicer v organizirani skupini, po stalnem urniku, varnih poteh in v spremstvu starejših. Starši lahko možnost sodelovanja v projektu preverijo na izbrani šoli. Evropski teden mobilnosti je obenem teden brezplačnega mestnega in primestnega avtobusnega prevoza v Mestni občini Koper.

Zaradi izvedbe programa bo od srede, 14. septembra, v veljavi popolna zapora parkirišča na Ukmarjevem trgu, ki bo veljala do vključno sobote, 17. septembra. Mestna občina Koper in Marjetica Koper bosta imetnikom parkirnih abonmajev za Ukmarjev trg v tem času omogočili parkiranje v Garažni hiši Belveder. Upravljavec parkirišča bo seznam abonentov vnesel v napreden sistem za prepoznavo registrskih oznak. Abonenti naj se oglasijo na prodajnem mestu Marjetice Koper pri zapornici na parkirišču za mestno tržnico, kjer bodo prejeli vavčer za vstop v garažo z Muzejskega parka. Koprska občina sicer v okviru Evropskega tedna mobilnosti spodbuja tudi uporabo urejenih parkirišč P + R, in sicer v Semedeli in na glavni avtobusni postaji.

Prebivalci mestnega jedra Kopra bodo po pošti v obliki vizitke prejeli praktične informacije o možnostih brezplačnega prevoza in dostave s Kurjerco, manjšimi vozili na električni pogon. Vstop in izstop je mogoč kjer koli znotraj območja starega mestnega jedra, uporabniki lahko z dvigom roke Kurjerco ustavijo kar med vožnjo oziroma si prevoz zagotovijo s klicem na brezplačno številko +386 51 488 000.

MOK

Sorodni članki