Sarma za novoletnega mačka

Ker prihaja čas novoletnih zabav in pričakovanje »najdaljše noči«, vsaj nekateri menijo, da morajo na vsak način pripraviti tudi sarmo. Tako je najlažje, družba se pogosto navadi nanjo, navsezadnje je zelo uporabna tudi »drugi dan« pa kadarkoli že pride.

Sestavine. Tukaj nastane prva težava, saj sarma izhaja iz BiH, njihovi recepti pa se običajno začnejo z „vzameš PRIBLIŽNO dve jajci“. Mimogrede, Romi – politično korektno povedano – to rešijo drugače: „Ukradi dve jajci …“

Torej, riža ne sme biti ne premalo ne preveč, a naši vrhunski teoretiki se raje nagibajo k manj. Vsekakor potrebujete:

1 celo glavo kislega zelja

1 kg mletega mesa

2 dl surovega riža (en jogurtov lonček)

2 jajci

sol, poper

in za jugonostalgike žlica vegete.

Za omako je primerna svinjina, suhi vršički, panceta in ostalo suho meso po želji. Dodate navadno sončnično olje, 2 žlici moke in žlico rdeče sladke paprike.

Priprava

Zeljnate liste speremo pod hladno vodo in pazimo, da se ne strgajo. Kdor ima rad zelo kislo sarmo, naj listov ne splakuje. V skledi si pripravimo nadev iz naštetih sestavin (vse nasujemo v skledo in z roko zgnetemo, da postane enotna zmes), nakar nadevamo liste ter pazimo, da jih lepo zavijemo, da nadev ne “uide”. Najprej zavijemo maso v list, kot bi zvijali palačinke, nato pa lepo s sredincem potisnemo ostanke zelja na obeh straneh v sredino. Ko si speremo roke, ni odveč kozarček za pogum. Sarme nato položimo v velik lonec in nalijemo mlačno vodo, da jih prekrije. V vodo damo suho meso in panceto, da se kuha vse skupaj. Kuhamo dokler zelje ne postane mehko, več kot se kuha, boljša je, ekstremisti na zmernem ognju vztrajajo več ur, posebej če so v dobri družbi in je hišni bar založen.

Ko je vse skuhano, naredimo zabelo. Na olju popražimo žlico do dve moke in rdeče paprike, kar zalijemo z vodo in stresemo v lonec. Vse skupajzakuhamo še enkrat, da se prepoji. Solimo po želji.

Po legendi je sarma vedno boljša z vsakim segrevanjem in jo jemo, dokler pač ne splesni, ob njej pa lahko postrežemo pire krompir ali žlico kisle smetane. Pijača za zraven? Karkoli …

Pa srečno novo leto in po pameti, če bo le šlo.

 

Sorodni članki