Kronika: 06.05.2022

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjih 24ih urah intervenirali v 42 nujnih  primerih  in na številko 113 prejeli skupno 106 klicev. Obravnavali so  2  prometni  nesreči  z  materialno  škodo, s področja kriminalitete so obravnavali  1  vlom  in  2  tatvini, zaradi kršitev javnega reda je bilo 6 intervencij.  Policisti  na  območju Policijske uprave Koper v zadnjih 24ih urah niso obravnavali ilegalnih prehodov državne meje.

V  Izoli  je  nekdo  državljanoma  Nemčije  ukradel  dve električni kolesi, zaklenjeni ob drog javne razsvetljave. Kolesi sta vredni 5500 evrov.

V  eni  od  osnovnih  šol  v  okolici  Kopra je nekdo v sanitarijah zakuril nosilec  WC  papirja, ki je pogorel v celoti, poškodovane so tudi ploščice. Škode  je  za  3000  evrov in policisti zbirajo obvestila za potrditev suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari.

Ob 1.50 je v bloku na Krožni cesti v Kopru 35-letni domačin kršil javni red in mir. Pod vplivom alkohola je kričal in trkal po vratih dvigala ter s tem motil  nočni  mir  stanovalcev  bloka.  Po prihodu policistov na kraj se je pričel  nedostojno vesti in jih žaliti ter pozivati k pretepu. Prav tako ni upošteval  zakonitih  ukazov, naj preneha s kršitvijo, zatem pa je vstal in se  postavil v borbeni položaj z dvignjenimi rokami. Policisti so uporabili prisilna sredstva in mu odredili pridržanje.

Kriminalisti  PU  Koper  so  na  Okrožno  državno  tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper dve fizični osebi. Ovadili so direktorico gospodarske družbe  z  Obale,  in  sicer  zaradi  utemeljenega  suma storitve kaznivega dejanja  Zlorabe  položaja  ali  zaupanja  (po 1. in 2. odstavku 240. člena KZ-1)  in  kaznivega dejanja Overitve lažne vsebine (po 1. odst. 253. členu KZ-1), ki ga je storila v sostorilstvu z materjo.

Kriminalistično  preiskavo  zlorabe položaja direktorice gospodarske družbe so kriminalisti pričeli na podlagi ovadbe Finančne uprave RS, drugo kaznivo dejanje  pa so zaznali med to preiskavo, ki jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo iz Kopra.

Ugotovili  so,  da je direktorica zlorabila svoj položaj v letu 2017, ko je brez  soglasja družbenikov in v nasprotju z interesi družbe porabila skoraj 200.000  evrov  sredstev  družbe  za  osebne namene, t. j. za delno plačilo kupnine  nepremičnin,  ki  so  nato  postale  njena  last. Tako pridobljene nepremičnine  je  nato  v  letu 2018 »zavarovala« s hipoteko v korist njene mame, ki je bila izvedena na osnovi lažne posojilne pogodbe med direktorico in  mamo.  Notarki,  ki  je  to  posojilno  pogodbo overila, sta osumljenki prikrili,  da  je njena vsebina neresnična in s tem storili kaznivo dejanje Overitve lažne vsebine.

Za  kaznivo dejanje Zloraba položaja ali zaupanja je zagrožena kazen zapora od  enega  do osmih let, za kaznivo dejanje Overitev lažne vsebine pa kazen zapora do treh let.

Sorodni članki