Novi ulični zbiralniki za električno in elektronsko opremo

Marjetica Koper in družba ZEOS sta v koprski občini postavili dodatnih na 25 uličnih zbiralnikov za oddajo manjših električnih in elektronskih odpadkov. Pred petimi leti je bilo postavljenih v občini prvih 17 tovrstnih zbiralnikov. Občanke in občani so jih lepo sprejeli, saj se je od časa njihove postavitve v njih zbralo kar 67 ton odpadne električne in elektronske opreme.

Dodatne ulične zbiralnike smo tokrat postavili v koprskem mestnem jedru, Žusterni, Olmu, Škocjanu, Vanganelu, Marezigah, Šmarjah, Bertokih, Pobegih, Sv. Antonu, Gračišču, Gradinu, Črnem Kalu, Dekanih in Škofijah. Lokacije vseh uličnih zbiralnikov lahko najdete na spletnem zemljevidu na strani www.zeos.si/zbirna-mesta/.

Direktor Marjetice Koper, Davor Briševac je ob prevzemu zbiralnikov povedal: “Elektroniko lahko izjemno dobro recikliramo. Pravilno odlaganje teh odpadkov pripomore k lažjemu odvozu in posledično nadaljnji predelavi. Današnje tehnologije omogočajo, da večji del teh odsluženih elektronskih naprav ponovno uporabimo. Gre za dober primer krožnega gospodarstva. Naša želja je bila razširiti to specifično komunalno infrastrukturo tudi na primestje in zaledje. To že uspešno počnemo z individualnimi zabojniki za mešano komunalno embalažo, sedaj pa še z uličnimi zbiralniki za odpadno električno in elektronsko opremo ter baterije. Na ta način sodelujemo pri dvigu kvalitete življenja krajanov primestja in podeželja.”

V ulične zbiralnike lahko oddamo e-odpadke v velikosti do 40x25x25 cm. To so lahko mali gospodinjski aparati (električni mešalniki, likalniki, tehtnice, ure, grelniki vode, ožemalniki, opekači kruha), računalniška oprema in zabavna elektronika (mobilni telefoni, telefoni, računalniki, tiskalniki, zvočniki, tipkovnice, radijske sprejemnike, kasetofone, gramofone, računalniške miške, kalkulatorje, polnilci, fotoaparati, slušalke, DVD predvajalnike, kamere), ostala mala oprema in orodja (sušilnike in kodralnike las, električna orodja, sesalniki, ventilatorji, brivnike, svetilke), igrače (vse igrače, ki za svoje delovanje potrebujejo električni tok iz omrežja, baterije ali akumulatorje) in prenosne baterije ter akumulatorji (baterije AA, AAA, AAAA, DC, 9V).

Direktor družbe ZEOS, Emil Šehić, je ob obisku še dodal: “Naša mreža uličnih zbiralnikov je pripomogla k doseganju okoljskega cilja zbiranja in ločevanja e-odpadkov. Slovenci smo vedno boljši pri ločevanju e-odpadkov, še posebno pri malih aparatih. Pred postavitvijo uličnih zbiralnikov na ekološke otoke so posamezniki velikokrat odlagali odsluženo elektroniko kar med mešane odpadke. Posledično ta ni bila obdelana, z našo mrežo pa se je prepoznavnost ločevanja e-odpadkov povečala. Ker so zbiralniki postavljeni na ekoloških otokih, dajejo občankam in občanom jasno informacijo, da je potrebno te odpadke ločevati. Pred šestimi leti smo v Sloveniji zbrali 8.000 ton, danes pa že 15.000 ton e-odpadkov in ta infrastruktura bo zagotovo pripomogla k lažjemu doseganju cilja – zbranih 65 odstotkov e-odpadkov od količine aparatov, danih na trg v preteklih treh letih.”

Zbiralniki so v Mestni občini Koper postavljeni v sklopu projekta Life – Gospodarjenje z e-odpadki v organizaciji družbe ZEOS in lokalnim partnerjem Marjetico Koper. Po Sloveniji jih je do danes postavljenih skupaj že preko 700. Projekt je bil sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije. Celoten projekt nagovarja vsa gospodinjstva, da skrbno ravnajo z e-odpadki in odpadnimi baterijami, saj so le-ti posebna skupina odpadkov, ki ne sodijo med mešane komunalne odpadke, zato jim želimo približati možnosti njihove oddaje. Ti odpadki vsebujejo težke kovine, ki so za okolje zelo nevarne, po drugi strani pa gre za surovine, iz katerih se dobijo nazaj reciklati, iz katerih se lahko proizvajajo novi proizvodi, s tem pa se ohranjajo naravni viri.

Marjetica Koper

Sorodni članki