9. in 10. julija v Novi vasi Praznik vina in česna

9. in 10. julija bo Nova vas zaživela z bogato ponudbo vina, česna in drugih domačih proizvodov. Vaščani bodo odprli svoje domačije in obiskovalcem prikazali stare običaje, zvečer pa bodo skupaj zaplesali na tipični vaški fešti. Avtohtoni istrski česen je prepoznaven po rdeči ovojni lupini in velikih zdravih strokih. V istrski kuhinji zaseda pomembno mesto, ena največjih specialitet so “peski” oz. poganjki mladega česna. Pripravljajo se s fritajo (jajčna omleta), dušene ali na solato. Za česen že od nekdaj velja, da preprečuje aterosklerozo. Danes je tudi znano, da je naravni antibiotik, saj deluje protivnetno, protibakterijsko in protivirusno. Velja za bogat vir kalcija, fosforja in vitamina C. Novovaščani pa radi povejo, da so z izkupičkom od prodaje česna med drugim leta 1896 zgradili tudi cerkveni zvonik.

Praznik vina in česna se bo pričel dopoldan, ko bodo domačini odprli vrata svojih slikovitih dvorišč, ponudili svoje pridelke in prikazali stare običaje. Obiskovalci se bodo lahko udeležili tudi kulinarične delavnice z dietetno kuharico Ernestino Car Mavrič, zeliščarske delavnice ob stojnici Mavricije Pucer in se podali na voden ogled Nove vasi.

photo (2)

Uradno odprtje praznika bo v soboto ob 19.00, ko bodo obiskovalce nagovorili podžupanja občine Piran Meira Hot, predsednik Krajevne skupnosti Nova vas Davor Kolenc in direktor Turističnega združenja Portorož mag. Igor Novel. Sledil bo večer, posvečen glasbi in plesu v romantičnem istrskem ambientu. V soboto in nedeljo zvečer bodo nastopili folklorna skupina Šaltin iz. Sv. Petra, vokalna skupina italijanske skupnosti Nova vas pri Brtonigli, moški pevski zbor Pergula iz. Sv. Petra, klapa Castrum Veneris iz Kaštela, Roxie, Laurylin in Primorski fantje.

V nedeljo zjutraj bo poskrbljeno tudi za športne navdušence, ki se bodo lahko udeležili kolesarskega izleta v organizaciji društva Raketa. 18 kilometrov dolga trasa jih bo vodila skozi naravo in pristne vasice slovenske Istre. Po krajši panoramski vožnji si bodo ogledali vas Krkavče, sledil bo spust v dolino reke Dragonje in vožnja do vinske kleti Mahnič. Počitek z degustacijo vin in olja bo zadostno okrepčilo za vzpon do Svetega Petra in naprej do Nove vasi, kjer bo na cilju vse udeležence čakal topel obrok in pester program praznika.

Organiziran bo brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Nova Vas. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v soboto: ob 8.30, 10.00 in nato na vsaki dve uri do 20.00, zadnji povratek iz Nove vasi ob 23.00. Odhodi iz Pirana v nedeljo: ob 10.00 in nato vsaki dve uri do 20.00. Zadnji odhod iz Nove vasi ob 23.00.

 

Sorodni članki