Košarka: Sixt Primorska le korak od nove lovorike

Košarkarji Sixt Primorske so le še zmago oddaljeni od svojega prvega naslova državnega prvaka. Na drugi finalni tekmi Lige Nova KBM so bili v ljubljanskih Stožicah po dramatični končnici od Petrol Olimpije boljši s 76:75. Prva odločilna tekma bo na sporedu ta petek ob 18.45 v koprski Areni Bonifika.

Primorski tigri so se v prestolnici dokopali do 21. zaporedne zmage, obenem pa uspeli prekiniti urok Arene Stožice, v kateri v triletni zgodovini kluba še niso zmagali. Konec tedna bodo imeli priložnost, da v 28. sezoni postanejo peti klub, ki se bo okitil z naslovom slovenskega prvaka. V dosedanji zgodovini so tri tekme zmagovalca dale devetkrat, nazadnje pred 10 leti. Za Sixt Primorsko bi bila to četrta lovorika v sezoni – pred tem je osvojila slovenski Superpokal, Pokal Spar in Ligo ABA 2.

Za razliko od prve tekme, ki so jo koprski košarkarji dobili z osemnajstimi točkami razlike, je bil dvoboj v Ljubljani veliko bolj izenačen. Na krilih kapetana Alena Hodžića, ki je brez zgrešenega meta (3/3 za tri, 1/1 za dve, 2/2 PM) v prvi četrtini dosegel 13 točk, so povedli s 17:7. Petrol Olimpija jih je z dobrim metom z razdalje kmalu ulovila in se z dobrim vstopom v drug polčas sredi 27. minute uspela oddaljiti na osem točk (53:45). Izbranci Jurice Golemca so za tem stopili skupaj in po trojki Tadeja Fermeta pet minut kasneje že vodili s plus 10 (65:55).

A tudi to ni bilo dovolj za miren zaključek tekme. Dve minuti in pol pred koncem so se Ljubljančani približali na 67:69, po košu Roka Badžima 38 sekund pred iztekom časa pa na 74:76. Na drugi strani je Lance Harris zgrešil met na koš, gostitelji pa so imeli na voljo napad za izenačenje ali celo zmago.

Dobre tri sekunde pred koncem si je Badžim priboril dva prosta meta. Prvega je zadel, pred izvajanjem drugega pa bil poslan na klop zaradi krvavitve na roki. Trener Ljubljančanov Jure Zdovc je namesto njega v igro poslal Dražena Bubnića, ki pri metu ni bil natančen. Odbito žogo so ujeli tigri, nad Harrisom pa je bila storjena hitra osebna. Američan v primorskem dresu je zgrešil oba prosta meta, a je tekmecem ostalo premalo časa za kaj več kot neuspešen met čez celotno igrišče.

V dresu Sixt Primorske je bil s 17 točkami in 10 skoki najboljši Marko Jagodić Kuridža. Po trinajst sta jih prispevala Ivan Marinković in Hodžić.


FOTO: KK Sixt Primorska/Žiga Mikeli.

Sorodni članki