Predstavitveno vožnjo z brezplačnima avtobusnima linijama za prevoz koles je pospremila dobra volja

Med letošnjo kolesarsko sezono bosta ob koncih tedna vozili dve brezplačni avtobusni povezavi za kolesarje med slovensko Istro, Krasom in Gradežem. Avtobus s prikolico (KoloBus) za kolesa je začel voziti med Koprom in Krasom 19. maja, drugi, čezmejni, med Koprom in Gradežem, pa bo začel voziti 8. junija. Ob začetku voženj KoloBusa smo za predstavnike medijev pripravili predstavitveno vožnjo od Kopra do Sežane.

Prvi postanek testne vožnje v Štanjelu smo namenili predstavitvama obeh projektov, ki omogočata vožnjo brezplačnih linij za prevoz koles – Intrebike II in Medcycletour. Po ogledu Štanjela smo pot nadaljevali v Sežano in si ogledali Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso. Projekta se medsebojno dopolnjujeta in prispevata k spodbujanju aktivnega turizma na območju Obale in Krasa. »Brezplačni prevoz v okviru projekta Medcycletour kolesarjem, ki obiščejo slovensko Istro omogoča, da premostijo višinsko razliko med Obalo in Krasom ter se podajo na odkrivanje različnih skritih zakladov Krasa. Vožnje so brezplačne, saj si želimo, da se zanje odloči čim več kolesarjev,« je povedal predstavnik Regionalnega razvojnega centra (RRC) Koper in koordinator projekta Medcycletour Tadej
Žilič. V okviru projekta Inter Bike II bodo brezplačni prevozi organizirani med Koprom in Gradežem, dodaja vodja projekta Active Koper Goran Sambt: »Tudi pri tem pilotnem projektu gre za lepo pridobitev za turiste, ki se lahko z avobusom odpravijo na enodnevni izlet v Gradež, prav tako pa so po slovenski Istri organizirani različni kolesarski izleti.«

Prva krožna avtobusna povezava med slovensko Istro in Krasom v okviru projekta Medcycletour je začela voziti v nedeljo, 19. maja. Avtobus s prikolico za kolesa bo vozil na krožni relaciji Koper – Kozina – Škocjanske jame – Divača – Štanjel – Sežana – Lipica – Kozina – Koper vse vikende do konca septembra. Odhod bo iz glavne koprske avtobusne postaje trikrat dnevno, ob 8h, 13h in 18h. Predhodne rezervacije niso potrebne.


Foto: Dražen Breitenfeld
Naslovna foto: Cinzia Gozzo

Čezmejni KoloBus med Koprom in Gradežem v okviru projekta Inter Bike II bo letos vozil drugo sezono. Junija bo storitev na voljo štiri konce tedna vse od sobote, 8. junija, naprej. Sledil bo premor. Vožnje se bodo znova začele zadnji avgustovski konec tedna in se zaključile z Barkovljanko v oktobru. Ob sobotah bo KoloBus vozil iz Gradeža (odhod ob 9.00 z avtobusne postaje) do Kopra in nazaj (odhod z glavne koprske avtobusne postaje ob 17.30). Ob nedeljah bo KoloBus iz Kopra (odhod z glavne avtobusne postaje ob 8.30) vozil do Gradeža in nazaj (odhod z avtobusne postaje v Gradežu ob 17.30). Priporočljive so rezervacije. V mesecu juniju na telefonsko številko: +39 334 6000121 ali po e-pošti: booking@comune.monfalcone.go.it. V mesecu avgustu, septembru in oktobru pa na telefonsko številko: +386 40 470 644 ali po e-pošti: info@activekoper.si. Urnika obeh linij bosta objavljena na plakatih na avtobusnih postajah in v TIC-ih. Za več informacij o kolesarskih poteh in/ali dodatnih kolesarskih izletih pa si lahko pogledate tudi spletno stran: www.bit.ly/bicibus-SI.

Sorodni članki