Jadranje: Svetovni jadralski pokal prvič v Italiji

Italijanska Genova bo ta teden prvič v zgodovini gostila tekmo svetovnega jadralskega pokala. Jadralska karvana, v kateri Slovenijo zastopa šest tekmovalcev. se je s Palme de Mallorce, kjer se je pred dnevi končala regata princese Sofije, preselila v 1000 kilometrov oddaljeno Genovo. 700 jadralcev iz 59 držav bo od ponedeljka do nedelje v ligurski prestolnici nabiralo nove točke svetovnega pokala, predvsem pa spoznavalo razmere prizorišča, na katerem bodo prihodnje leto podeljene zadnje olimpijske vozovnice za Tokyo 2020.

Prva bosta na Tirenskem morju v ponedeljek zaplula Peter Lin Janežič in Sebastian Prinčič, ki sta bila zaradi bolezni krmarja od začetka aprila prikovana na kopno. “Okreval sem hitro in telesno se odlično počutim. V Genovo sva pripotovala v soboto popoldne ter večino nedelje prebila na vodi. Na treningu je pihalo od 15 do 25 vozlov, vendar ko smo videli, da se veter še krepi, smo šli nazaj na kopno, da česa ne polomimo tik pred začetkom regate. Drugče mi je pa tukaj zelo všeč. Pokrajina je zelo hribovita, kar pomeni, da veter gotovo ne bo monoton,” je ocenil Janežič, ki ga prvo srečanje z olimpijskima prvakoma ter zmagovalcema pokala Amerike, Petrom Burlingom in Blairom Tukom, ne skrbi preveč. “V nedeljo ju nismo srečali na morju. Zame sta tekmeca kot vsi ostali, a posebnega pritiska zaradi njiju ne občutim,” je pred uvodnimi plovi sproščen Janežič.

Ostali slovenski predstavniki bodo z nastopi pričeli v torek. Od tekmovanja si največ obetata Tina Mrak in Veronika Macarol, ki bosta v konkurenci 37 parov ženskega dvoseda 470 ponovno lovili najvišja mesta. “Konec tedna sva uspeli opraviti dva treninga. V soboto po šibkejših osmih vozlih in dolgem valu, podobnem tistemu na oceanu, v nedeljo pa po močnem vetru z obale, ki v nadaljevanju tedna sicer ni več predviden. Zanimivo je tudi na obali. Italijani so izjemno ponosni, da gostijo svetovni pokal z vsemi olimpijskimi razredi in so se nanj res dobro pripravili. Jadrnice imamo spravljene kar na sejmišču, in to v zaprtem prostoru, kjer potekjo največje razstave. Moram priznati, da je za nas res odlično poskrbljeno,” je nad sprejemom navdušena Veronika Macarol.

Vetru bosta jadra s slovenskimi oznakami nastavljala še olimpijska kandidatka v laser radialu Kim Pletikos in krmar enoseda laser standard Žan Luka Zelko.

Dogodek lahko spremljate na povezavi https://wcsgenova.com/

Sorodni članki