Kronika: 04.02.2019

Ob 10.50 je bilo v Izoli najdeno truplo. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da gre za 78-letnega brezdomca, ki je samovoljno zapustil bolnišnico. Odrejena je bila sanitarna obdukcija, znakov nasilja ni bilo. Ob 13.10 pa smo bili obveščeni o najdenem truplu v vodi, pri pomolu v Kopru. Policisti so potrdili, da gre za 67-letnega domačina. Zdravnik je odredil sanitarno obdukcijo, z ogledom pa niso bili ugotovljeni znaki kaznivega dejanja.

V Bošamarinu je nekdo poskušal ukrasti usebni avto. Lastnik je namreč opazil, da so potrgane žičke pod volanskim obročem, vozilo pa je bilo zjutraj 150 metrov pod hišo v jarku. Avta mu niso uspeli odeljati, so pa kljub temu iz vozila ukradli prometno dovoljenje, zavarovalno polico in obe registrski tablici.

Alkohol

V petek popoldan nas je poklical moški in povedal, da je imel na Valeti prometno nesrečo, povzročitelj pa je s kraja je odpeljal. Policisti so ugotovili, da je 39-letni voznik osebnega avtomobila v krožišču Valeta izsilil prednost 36-letnemu vozniku, zatem pa s kraja odpeljal proti Luciji. Ko so ga izsledili, je kazal očitne znake alkoholiziranosti, zato mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,82 mg/l. V nadaljevanju so mu policisti odredili strokovni pregled, katerega je odločno odklonil. Sledi obdolžilni predlog po 60/6-1 ZPrCP-1, 110/7-3 ZPrCP-1 in 107/12-10 ZPrCP-1.

V soboto ob 2. uri smo prejeli klic, da se je na ovinku Ceste na Markovec v Kopru vozilo prevrnilo na bok. Prometno nesrečo je povzročil 56-letni voznik, ki je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in zapeljal na pločnik, kjer je trčil v parkirano vozilo, zatem pa se jeprevrnil na bok. Iz vozila so mu pomagali gasilci GB Koper. Na kraju mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,79 mg/l. Sledi mu obdolžilni po 45/10-1 ZPrCP (hitrost), 105/5 (4.točka) – 2 ZPrCP (alkohol).

Opozarjamo, da alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, kar vse pomeni tudi izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd.

Posledice  pitja  alkohola  v  prometu so poleg ogrožanja ostalih prometnih udeležencev tudi prometne nesreče, ki se kot sovzrok v največji meri pojavi pri neprilagojeni hitrosti, nepravilni strani oz. smeri vožnje, nepravilnih premikih  z  vozilom  in  pri  neupoštevanju pravil o prednosti. Možnost za povzročitev nesreče se v primerjavi s treznim voznikom za kat 5-krat poveča že  pri  0,3  promilih  alkohola  (ali 0,14 mg/l), celo za 25-krat pa je ta možnost večja pri 1 promilu alkohola (ali 0,48 mg/l).

Meja pitja naj bo zato pri 0,00. Vozite le trezni!

Sorodni članki