Čas je za “šparoge”

Nekateri bi za “po zimsko” obdobje morda izbrali joto, toda ko pričnete srečevati sprehajalce z drobnimi šopki nečesa zelenega, kar ni konoplja in česar ne pokadijo, postane zamenjava jedilnika že skoraj nuja. Da, fritaja s šparogo – v “sosednji in prijateljski” Sloveniji bi rekli beluši, čeprav so po strokovnem slovarju slednji zgolj gojeni, šparglji pa rastejo divje v naravi – bo kot nalašč za ta mesec, najprej zaradi tega, da se sprehodite po prebujajoči se naravi, porabite nekaj nabranih zimskih podkožnih zalog in nenazadnje pripravite odlično kosilo, malico ali večerjo.

Tudi za vegije

Sestavine so na moč enostavne, količina pa je stvar lastne izbire. Če bo končnega izdelka naneslo 200 gramov “po glavi”, ne bo nič narobe, ob (po-
nesrečeno) večjih količinah pa so pri roki tudi lačni sosedje ali v najslabšem primeru pač nahranimo psa. Osnova so kajpak šparglji, dodamo še olivno
olje, jajca, poper, sol in po želji še domačo panceto. Kot nalašč tudi za vegeterijance, ki naj pač panceto izbrskajo z vilico in jo preložijo na krožnik “normalno jedočih”.

Priprava:
šparglje nalomimo na 1-2 cm dolge koščke, dokler jih je možno lomiti in sicer od vrha do trdega dela stebla. Operemo jih in zagrejemo na toplem olju, da se stebelca zmehčajo, če bomo v fritajo dodali panceto, jo popečemo, ko se šparglji malenkost pocvrejo. Na ocvrte šparglje in panceto dodamo stepena jajca.
Solimo in popramo ter premešamo in cvremo, da jajca zakrknejo. Jajca pocvremo po želji, lahko so še malce tekoča ali jih popečete do trdega. Različici fritaje s šparglji sta še njeni sorodnici s peski ali bljuščem. S čim? Peski so česnovi poganjki, navadni bljušč pa je značilna istrska rastlina, vendar je manj izkušeni raje naj ne iščejo sami, kajti bojda obstaja tudi strupena verzija, ki je na pogled zelo podobna običajni. Za kakšno taščo ali ostale sovražnike svobodno mislečega liberalca je kljub vsemu lahko zelo primerna, obe fritaji pa se seveda pripravljata na enak način kot klasična s šparglji. S prilogo si ni potrebno beliti glave, saj zadošča (domač) kruh, dobrodošlo je tudi “kilo in kilo paigra” oz. v prevodu liter vina in mineralne vode.

JS

Sorodni članki