Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij 2022

Občina Izola s podporo JZP Izola in v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve, Ministrstvom za okolje in prostor, Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, programom Interact in Regionalno razvojnim centrom Koper od 19. do 23. septembra 2022 gostila Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij 2022 pod geslom “Zdravo morje za varnejšo prihodnost”. Dogodek, ki se po dveh letih epidemičnih omejitev tudi fizično vrača v Izolo, je postal že prava tradicija v evropskem okolju.

Občina Izola že šesto leto sodeluje v strateškem projektu EUSAIR Facility Point (sofinanciran v okviru transnacionalnega programa ADRION), ki zagotavlja podporo pri izvajanju Strategije Evropske unije za jadransko-jonsko makroregijo (EUSAIR). Podporno središče, ki je locirano v Izoli, skrbi za povezovanje in udejanjanje skupnih projektov omenjene makroregije. Bistvo strategije sta namreč morje in obala z zaledjem, pri čemer so identificirani štirje stebri (morska in pomorska rast, povezovanje regije, kakovost okolja in trajnostni turizem), njihovim vsebinam pa sledijo štiri tematske usmerjevalne skupine.

Skladno z omenjenimi tematikami se vsako leto v septembru organizira Teden sredozemske obale, ki je zadnje dve leti potekal v virtualni obliki, letos pa ponovno v živo. Cilj tedna je ozaveščati o morju in njegovem zaledju, o njegovem naravnem in gospodarskem potencialu ter opozarjati na tveganja, s katerimi se morje in njegovo zaledje soočata zaradi naravnih pojavov in človekovih dejavnosti. Dogodek združuje politike, nosilce odločanja, strokovnjake ter civilno družbo in zainteresirano javnost z vseh ravni – lokalne, regionalne, nacionalne in mednarodne. Pričakujemo torej udeležence iz vseh sodelujočih držav EUSAIR, med katerimi so poleg Slovenije še Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Grčija, Hrvaška, Italija, San Marino, Severna Makedonija in Srbija.

Letošnje geslo »Zdravo morje za varno prihodnost« zaobjema pomen varnosti za vse, ki ob morju živimo in z njim delujemo.

Več podrobnosti v PROGRAMU
https://www.adriatic-ionian.eu/event/mediterranean-coast-and-macro-regional-strategies-week-2022/programme/

Sorodni članki