Koprski kriminalisti razbili dve dobro organizirani kriminalni združbi

Kriminalisti  Sektorja kriminalistične policije PU Koper so v sodelovanju z italijanskimi   varnostnimi   organi   zaključili   dalj   časa   trajajočo kriminalistično preiskavo zoper mednarodno organizirano kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapstvom in preprodajo večjih količin prepovedanih drog.

Pod  okriljem  državnih tožilstev obeh držav in v sodelovanju z Eurojust je bila   ustanovljena  skupna  preiskovalna  skupina  (JIT)  za  preiskovanje mednarodne  organizirane  kriminalne  združbe. Z delovanjem skupine so bili zbrani  dokazi,  da  je  združba, ki jo je v Evropi vodil 31-letni albanski državljan, organizirala tihotapstvo večjih količin kokaina iz Južne Amerike v  evropske  države. V Sloveniji je vodji združbe, po usmeritvah 39-letnega državljana  Albanije,  ki  je  trenutno na prestajanju zaporne kazni zaradi izvrševanja  istovrstnih  kaznivih  dejanj,  pomagala  36-letna partnerka z območja  Izole,  ki  je  skrbela  za  logistično  podporo in nabavo vozil s slovenskimi   registrskimi  tablicami.  Vozila  je  kriminalna  združba  na Nizozemskem  predelala,  da  so imela skrivne prostore za tihotapstvo drog. Del  prepovedane  droge je kriminalna združba dostavljala tudi v Slovenijo, pri čemer je imela ključno vlogo omenjena slovenska državljanka.

V  času  izvajanja kriminalistične preiskave je bilo ugotovljeno, da je bil vodja  kriminalne združbe, 31-letni albanski državljan, v začetku leta 2022 umorjen s strelnim orožjem v eni izmed restavracij v Južni Ameriki.

Italijanski preiskovalci so na njihovem območju v kriminalistični preiskavi zasegli  skupno  več kot 80 kg prepovedane droge kokain in 7 kg prepovedane droge  konoplje  v skupni vrednosti 4,5 milijona evrov. V zaključni akciji, ki  je  potekala  v Italiji, je bilo prijetih 11 oseb, državljanov Italije, Albanije in Poljske.

Na  podlagi  pridobljenih odredb koprskega okrožnega državnega tožilstva in okrožnega sodišča so koprski kriminalisti z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov  zbrali  dokaze  zoper  21  osumljencev,  ki  so storili skupno 179 kaznivih dejanj Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po I. in III. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika.

Preiskava  je  bila  zaključena  7.  aprila  2022, istočasno v Sloveniji in Italiji.   V   Sloveniji  je  bilo  prijetih  sedem  osumljencev,  eden  od osumljencev pa že prestaja večletno zaporno kazen zaradi predhodne storitve kaznivih  dejanj  s  področja  prepovedanih  drog.  Koprski kriminalisti in policisti   so   v  sodelovanju  s  kriminalisti  in  policisti  iz  drugih policijskih  uprav  opravili  sedem hišnih preiskav na Obali in Dolenjskem. Skupno  je  v zaključni akciji sodelovalo 60 policistov in kriminalistov iz različnih policijskih uprav in Generalne policijske uprave.

Sedem  osumljencev, starih med 31 in 46 let, med katerimi so bili posamezni že  obravnavani  za  tovrstna  dejanja, je bilo naslednji dan privedenih na zaslišanje  k  preiskovalni  sodnici Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zoper njih  odredila  sodni pripor. En osumljenec pa je še na prestajanju zaporne kazni.

Koprski  kriminalisti so v času izvajanja kriminalistične preiskave zasegli osumljencem  skupno  20  gramov  heroina,  2.300  gramov  kokaina,  1.100 g konoplje  in  hašiša,  avtomatsko  puško M 70, 128 nabojev kalibra 7,62 mm, 30.000 evrov gotovine in več naprav za komuniciranje.

Kriminalistična   preiskava   obravnavane   zadeve  se  nadaljuje  v  smeri ugotavljanja  izvora  prodajanih prepovedanih drog ter s finančno preiskavo zoper  osumljence  z  namenom ugotovitve in odvzema protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Koprski kriminalisti so v nadaljevanju z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov  dodatno  ugotovili,  da  na območju Obale deluje še ena kriminalna združba,  ki  je  občasno  sodelovala  s  člani  zgoraj  opisane mednarodne kriminalne   združbe,  katere  člani  so  bili  prijeti  v  mesecu  aprilu. Novoodkrita  kriminalna  združba je prav tako oskrbovala svoje odjemalce na območju  slovenske  Obale,  kupci  prepovedanih  droga  pa  so bili tudi iz Italije.

Kriminalisti  so  na  podlagi  pridobljenih  tožilskih  in  sodnih odredb z uporabo   prikritih   preiskovalnih  ukrepov  zbrali  dokaze  zoper  enajst osumljencev,   ki   so  storili  skupno  96  kaznivih  dejanj  Neupravičene proizvodnje  in prometa s prepovedanimi drogami po I. in III. odstavku 186. člena  Kazenskega  zakonika.  Dodatno  pa  so  bili zbrani dokazi še za tri osumljence,  ki  so  storili  kaznivo dejanje Izsiljevanja po III. odstavku 213. člena KZ.

Kriminalistična preiskava te združbe je bila zaključena 21. junija 2022, ko so  bili prijeti štirje osumljenci in sicer 35-letni, 39-letni, 38-letni in 21-letni slovenski državljani z Obale. Koprski kriminalisti in policisti so v  sodelovanju  s  kriminalisti  in  policisti  iz drugih policijskih uprav opravili  šest  hišnih  preiskav  na slovenski Obali. V zaključni akciji je sodelovalo  50  policistov  in kriminalistov iz različnih policijskih uprav ter Generalne policijske uprave.

Štirje   osumljenci  so  bili  naslednji  dan  privedeni  na  zaslišanje  k preiskovalni sodnici koprskega okrožnega sodišča, ki je za enega osumljenca odredila hišni pripor, za tri pa sodni pripor.

Koprski  kriminalisti so v času izvajanja kriminalistične preiskave zasegli osumljencem  skupno  402 gramov heroina, 2.080 gramov kokaina, 1.150 gramov konoplje,  500  gramov  hašiša,  35.000  evrov  gotovine  in  več naprav za komuniciranje.

Za  kaznivo  dejanje  Neupravičene  proizvodnje  in prometa s prepovedanimi drogami  po I. in III. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika je zagrožena kazen zapora od 1 do 15 let zapora.

Sorodni članki