V Izoli postavljen temeljni kamen za izgradnjo novega gasilskega doma

Predstavniki izolskih gasilcev, poveljnik civilne zaščite in župan Danilo Markočič so postavili temeljni kamen za izgradnjo novega gasilskega doma. Obstoječi prostori in lokacija niso optimalni, medtem ko bo nov in sodobno opremljeni objekt na strateško ugodni poziciji zagotavljal hitrejše ter še učinkovitejše interveniranje. Gradnja objekta v Livadah bo zaključena predvidoma do poletja prihodnje leto.

Objekt novega gasilskega doma zagotavlja dobrih 880 m2 neto površin v dveh etažah. Poleg delovnih prostorov za gasilce vključuje v pritličju tudi pisarno gasilske zveze, medtem ko je znotraj poslopja predvidena še ločena enota za civilno zaščito. Vrednost investicije je 1,5 milijona evrov. Gasilski dom bo zgrajen predvidoma do poletja prihodnje leto, izvajalec del, podjetje Finali, pa je bil včeraj uveden v delo.

»Zadovoljen sem, da skupaj postavljamo temeljni kamen za izgradnjo tako pomembnega objekta, kot je nov gasilski dom, ki bo pod svojo streho združil izolske gasilce in enoto civilne zaščite. Obstoječi prostori in lokacija niso optimalni, nov sodobno opremljeni objekt na strateško ugodni poziciji pa bo zagotavljal hitrejšo intervencijo,« je o projektu povedal župan Danilo Markočič.


»Današnji dan je pomemben mejnik za prihodnost Gasilske zveze Izola kot tudi Prostovoljnega gasilskega društva Izola in izolske civilne zaščite,« ni skrival zadovoljstva Egon Lovrečič, predsednik Gasilske zveze Izola, saj bodo v novem objektu pridobili svoje prepotrebne prostore. »Po dolgih letih usklajevanja je občina priskočila na pomoč pri prostorski stiski obema gasilskima društvoma v občini Izola. V preteklem letu se je v Kortah izvedlo gradnjo novih gasilskih garaž in sanacijo dotrajane strehe gasilskega doma PGD Korte,« je še zaključil.

Matija Morato, predsednik PGD Izola, je opisal zgodovino delovanja društva od nastanka leta 1926 pa vse do leta 1996, ko je bilo ob 70. obletnici društva odprtje dozidanega gasilskega doma s prostori, kot jih imajo še danes. »Na obstoječi lokaciji imamo veliko preglavic z izhodi na intervencije, saj je izhod po enosmerni in zelo prometni ulici, zato bo nov gasilski dom za nas velika pridobitev, ocenjuje Morato. V društvu imajo približno 30 operativnih gasilcev, vseh članov pa je okrog 70. Letno opravijo od 50 do 70 intervencij, v zimskem času so na terenu predvsem zaradi poplav, poleti so pogosti gozdni požari, vse leto pa rešujejo, ko zagori v stanovanjih. Kot je dejal, razpolagajo z vrhunsko opremo, poleg novega gasilskega doma si nadejajo še dodatnega vozila za gašenje požarov v stanovanjih Izolanov in Izolank.

Na dogodku so bila podeljena tudi priznanja s spominskim znakom Vlade RS za požrtvovalnost v boju proti covidu-19. Prejeli so jih JP Komunala Izola, d. o. o. za izvajanje nalog, povezanih z razkuževanjem javnih površin, območno združenje Rdečega križa Izola za pomoč pri zagotavljanju oskrbe s hrano in drugimi nujnimi potrebščinami občanom, PGD Izola in Korte za pomoč pri nadzoru upoštevanja ukrepov, povezanih s covidom-19, Občina Izola za organizacijo in zagotavljanje ukrepov ter za zagotavljanje sredstev, s katerimi so se lahko izvajali ukrepi, CSD Izola za organizacijo pomoči na domu, Vrtec Mavrica za organizacijo varstva otrok na domu, PP Izola za zagotavljanje splošne varnosti in preprečevanje širitve okužbe, Center za kulturo, šport in prireditve Izola za varovanje prepovedi uporabe rekreacijskih površin, Rokometno društvo Izola za pomoč pri zagotavljanju oskrbe s hrano in drugimi nujnimi potrebščinami občanom, Zdravstveni dom Izola za nudenje oskrbe obolelim s covidom-19 in preprečitev širjenja epidemije, Srečko Langeršek za zagotavljanje splošne oskrbe na domu osebam, ki so bile v karanteni ali samoizolaciji, Mladen Milovanović za pomoč pri nadzoru sprejetih ukrepov, Ester Pečar, Ingrid Grbec in Ana Rončevič iz vrtca Mavrica kot prostovoljke za varovanje otrok na domu, Denis Udovič, namestnik poveljnika civilne zaščite, za koordinacijo in povezovanje vseh deležnikov v boju proti virusu in Zdenko Deželak za koordinacijo ter povezovanje vseh deležnikov.

Dogodek so popestrili otroški pevski zbor osnovne šole Livade pod taktirko Andreje Štucin Cergol, kitarist Marko Hrvatin in pevec Gregor Ravnik. Ekipa Centra za kulturo, šport in prireditve pa je poskrbela za organizacijo dogodka.

Sorodni članki