Izola ob zaključku poletne sezone bogatejša tudi za nov kolopark

V Livadah je danes potekalo slovesno odprtje prvega koloparka v slovenski Istri. Med osnovno šolo Livade in tamkajšnjim parkom za pse je bil zgrajen kolopark oz. t. i. asfaltni pumptrack poligon. Z umestitvijo v bližino že obstoječih športnih površin smiselno dopolnjuje možnosti za aktivno preživljanje časa na prostem, ki jih tamkajšnje območje že ponuja.

Župan Danilo Markočič je ob tej priložnosti povedal, da je zadovoljen z novo pridobitvijo. »V občini stremimo k zdravemu načinu življenja. Nedavno smo zagotovili nove čolne jadralnima kluboma in veslaškemu klubu, danes pa predajamo v uporabo kolopark. Na tem mestu se zahvaljujem okoliškim stanovalcem, ki so razumeli potrebo po tovrstni infrastrukturi v urbanem okolju. Otroci se lahko na ta način športno udejstvujejo v neposredni bližini doma.«

Kakovosten in moderen kolopark se razteza na 323 m2 površine. Zaradi svoje organske oblike z več grbinami ter zavoji, ki so med seboj ritmično povezani v krožno celoto, omogoča varen in atraktiven način rekreacije za navdušence nad športnimi rekviziti na kolesih in koleščkih. Zasnova asfaltnega poligona ponuja zabavno izkušnjo tako najmlajšim in začetnikom kot tudi že izkušenim športnikom. Gibanje je kljub omejeni površini fizično intenzivno, saj je pomikanje odvisno od gibanja celotnega telesa, obenem pa spodbuja razvoj koordinacije in ravnotežja. »Po poligonu se vozimo s samo inercijo telesa, torej brez pedaliranja. Omogoča veliko hitrost, zato posebej opozarjam na varnost: ne uporabljajte koloparka brez zaščitne opreme, sploh ne brez čelade,« je poudaril predsednik športnega društva Obala Riders, Matej Lovrič.

Številne prednosti koloparka predstavljajo dolgoročno investicijo v lokalno skupnost, saj je namenjen celotni skupnosti. Zvonka Radojevič, direktorica Centra za kulturo, šport in prireditve Izola, je izpostavila, da »Občina Izola v letošnjem letu še posebej skrbi za šport, kar je v času, ko je izziv ohraniti zdravje, zelo pomembno«.

Projekt je stal 51.364 evrov. Sredstva zanj je v celoti zagotovila občina, dela je izvedlo podjetje Zavod Aliansa, s koloparkom pa bo upravljal Center za kulturo, šport in prireditve Izola.

Sorodni članki