Bogatenje umetniških izkušenj v vrtcih in šolah v projektu SKUM

V projektu Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo (SKUM) vzgojno-izobraževalni zavodi sodelujejo z umetniki in kulturnimi ustanovami z namenom širitve inovativnih  učnih okolij in razvoja didaktičnih pristopov v smeri krepitve sporazumevalne zmožnosti otrok in mladostnikov.

Dvaintrideset članski konzorcij projekta SKUM, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, vodi Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem. Konzorcij sestavlja tudi šestindvajset vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki imajo priložnost sodelovati z več kot stotimi umetniki in kulturnimi ustanovami s področij multimedije, književne vzgoje ter likovne, plesne, vizualne, glasbe in uprizoritvene umetnosti. Projekt poteka od leta 2018 in se bo zaključil junija 2022. Več podatkov je dostopnih na www.skum.si.

 

SKUM je razvojni projekt, kar pomeni, da se nove prakse in pristopi snujejo in razvijajo neposredno v razvojnih vrtcih in šolah ter v za umetnost avtentičnih učnih okoljih. »SKUM ni projekt, v katerem bi se teoretična spoznanja pedagogov, umetnikov in didaktikov preizkušala v praksi, ravno obratno. Na osnovi spremljanja in evalviranja praks se bo oblikovalo priporočila in zasnovalo strategije za še večjo in učinkovitejšo umestitev raznovrstnih umetniških praks v šolski prostor,« pravi vodja projekta s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem dr. Bogdana Borota.

Eden od ciljev projekta je omogočiti otrokom in mladostnikom širok dostop do umetniške izkušnje in učenja skozi umetnost. S tem namenom v pedagoški proces vstopajo umetniki in strokovnjaki iz kulturnih ustanov. Rezultati partnerskega sodelovanja se kažejo v novih didaktičnih pristopih k učenju in poučevanju ter dvigu sporazumevalne zmožnosti otrok in mladostnikov. Primeri pedagoških praks so objavljeni na spletnih straneh sodelujočih vrtcev in šol, pa tudi na www.petida.si/skum/ .

Šolsko leto 2021/2022 v projektu SKUM začenjamo s ciklom izobraževanj za vzgojitelje in učitelje, ki smo ga naslovili Izkušnja umetnosti. Osrednji namen je doživeti umetnost samo po sebi ter kot način vstopanja v svet in razumevanja sveta, s tem ko ustvarjalno upodabljamo in predstavljamo svoja razmišljanja in doživetja. Izobraževanja bodo vodili priznani umetniki in strokovnjaki, ki sodelujejo v projektu SKUM. Program je objavljen na www.skum.si/dogodki/izkusnja-umetnosti/.

Sorodni članki