Razbita kriminalna združba, ki se je ukvarjala z nelegalnim tihotapljenjem migrantov

Kriminalisti  Sektorja  kriminalistične  policije  PU  Koper  so 4. 8. 2021 izvedli  zaključno  akcijo  v  daljši  kriminalistični  preiskavi, ki jo je usmerjalo  Okrožno  državno  tožilstvo  v  Kopru. Kriminalistična preiskava zoper  kriminalno  združbo,  ki  se je dlje časa ukvarjala s tihotapljenjem ilegalnih  prebežnikov iz območja BiH preko Hrvaške in Slovenije v Italijo, je  potekala v sodelovanju z italijanskimi in hrvaškimi varnostnimi organi. Tako  je  bila  razbita  kriminalna  združba,  katere  člani so delovali na območju Slovenije.

Ugotovljeno  je  bilo,  da  so  kriminalno  združbo, z različno dodeljenimi vlogami v združbi, na ozemlju Slovenije sestavljali:
1.   31  –  letni  državljan  Slovenije  z območja Ljubljane (organizator tihotapljenj,  ki  je  tudi skrbel za najem vozil za tihotapljenje in električnih naprav za komuniciranje),
2.   33   –   letni  državljan  BiH  z  območja  Ljubljane  (organizator tihotapljenj   in   najemnik   vozil,   s  katerimi  se  je  izvajalo tihotapljenje),
3.   21  –  letni  državljan  Slovenije  z  območja  Ljubljane (prevoznik ilegalnih prebežnikov),
4.   20  –  letni državljan Slovenije z območja Kranja (t. i. predhodnica vozilom,  s katerimi se je izvajalo tihotapljenje, dostavljal je tudi hrano in oblačila),
5.   21 – letni državljan Slovenije z območja Ljubljane (t. i. predhodnica vozilom,  s katerimi se je izvajalo tihotapljenje, dostavljal je tudi hrano in oblačila),
6.   43  –  letni državljan Kosova z območja Italije (prevoznik ilegalnih prebežnikov, ki je tudi uporabljal ponarejene dokumente).

V  zaključni  akciji  (4.  8.  2021) sta bili izvedeni 2 hišni preiskavi na območju  Ljubljane  in  prijeta  2  osumljenca  organizatorja  tihotapljenj ilegalnih  prebežnikov  na območju Slovenije, in sicer 31 – letni državljan Slovenije  in  33  – letni državljan BiH, ki je bil glede na ugotovitve  že več let aktiven na področju izvrševanja teh dejanj, prav tako je bil v letu 2019  pravnomočno  obsojen  za  tovrstno  kaznivo dejanje. Po izpustitvi iz zapora  je z izvrševanjem teh dejanj nadaljeval kljub pogojnemu izpustu. Na hišnih  preiskavah  so  kriminalisti  našli več elektronskih naprav, manjši zavitek  prepovedane  droge  in  ostalih  predmetov,  pomembnih za kazenski postopek.

Člani kriminalne združbe so tako v kriminalistični preiskavi izvršili:
–    tri kazniva dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države,
–    uveden  je  bil  1 prekrškovni  postopek z izdajo Odločbe o prekršku zaradi   kršitve   33.  člena  zakona  o  proizvodnji  in  prometu  s prepovedanimi drogami.

Za izvrševanje kaznivih dejanj tihotapljenja ilegalnih prebežnikov so člani združbe  uporabljali  najeta  vozila  pri  različnih  podjetjih  z  območja Ljubljane  in okolice, vedno pa je vozilo, s katerim so tihotapili ilegalne prebežnike,  spremljala  t.  i.  predhodnica.  Prav  tako  so člani združbe ilegalnim  prebežnikov na točke prevzema dostavljali hrano, pijačo in sveža oblačila. Za prevoze so bila uporabljena tovorna kombinirana vozila. V enem primeru   je  prevoznik  ilegalnih  prebežnikov,  pri  ustavitvi  s  strani italijanske   policije,   po   naročilu   organizatorja   tudi  bežal  pred policijskimi patruljami in pri tem zapeljal s cestišča in poškodoval najeto vozilo.  V  nadaljevanju  je bil prijet, italijanski varnostni organi pa so ugotovili, da je uporabljal ponarejene dokumente.

Nezakoniti  prestopi  državne meje so bili izvršeni na območju Podgorja (PU Koper), Cerknice (PU Ljubljana) in Velike Doline (PU Novo mesto).

Združba  je  v  obdobju  preiskave  pretihotapila oz. skušala pretihotapiti preko   ozemlja   Slovenije   na   ozemlje  Italije  najmanj  17  ilegalnih prebežnikov, državljanov Bangladeša, Iraka, Irana in Afganistana. Ocenjuje  se, da je kriminalna združba pridobila med 68.000 in 85.000 evrov protipravne  premoženjske  koristi,  pri čemer so si člani združbe zaslužek delili  glede  na  vlogo v kriminalni združbi. Cena tihotapljenja od BiH do Italije  je namreč znašala od 4000 pa do 5000 evrov po osebi, med tem ko je cena  prevoza  od meje s Hrvaško preko ozemlja Slovenije do Italije znašala približno  350  evrov  po  osebi, zato je točen znesek premoženjske koristi težko  opredeliti.  Italijanski  varnostni organi so ob tem obravnavali eno kaznivo  dejanje,  ki  je  bilo  organizirano  s  strani  zgoraj  navedenih organizatorjev  z  območja  Ljubljane,  prijet pa je bil državljan Kosova s ponarejenimi dokumenti.

5.  8.  2021  sta  bila  privedena na zaslišanje k preiskovalnem sodniku OS Koper 31-letni državljan Slovenije in 33-letni državljan BiH. Po zaslišanju je bil zoper oba odrejen pripor v zaporih Koper.

Kriminalisti  PU  Koper  v konkretni zadevi nadaljujejo s pregledovanjem in vrednotenjem  zavarovanih podatkov iz zaseženih elektronskih naprav in bodo o vseh novih ugotovitvah obveščali ODT Koper. V Sloveniji je za storitev kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države (po čl. 308/III-VI KZ) zagrožena zaporna kazen v trajanju od treh do petnajstih let in denarna kazen.

Sorodni članki