Kronika: 12.07.2021

Policisti  Policijske uprave Koper so v minulem vikendu intervenirali v 218 nujnih primerih in na številko 113 prejeli skupno 699 klicev.

Obravnavali  so  23 prometnih nesreč z materialno škodo, 6 nesreč z lažjimi telesnimi  poškodbami,  1  nesrečo,  pri  kateri se je 1 oseba huje telesno poškodovala  in 1 prometno nesrečo s smrtnim izidom. Zasegli so 4 vozila. S področja  kriminalitete so obravnavali 16 tatvin, 6 poškodovanj tuje stvari in  2  poskusa  vloma.  Zaradi  kršitev  javnega  reda in miru so policisti intervenirali  v  29.  primerih,  od  tega  10-krat v zasebnih prostorih in 19-krat na javnem kraju.

Petek, 9. 7. 2021

Ob  14.24  je  34-letni  moški  s  kolesom  z motorjem (skuterjem) vozil po pločniku  in  zaradi  neprilagojene  hitrosti  trčil  v  betonsko  oviro za umirjanje  prometa  ter  nato  padel po cestišču. Moški se je pri tem lažje telesno poškodoval. Policisti so mu izdali plačilni nalog.

Preko  noči  je  neznani  storilec  poskušal  vlomiti  v gostinski lokal na Fizinah  v  Portorožu.  Policisti  so  z  ogledom ugotovili, da do vloma ni prišlo,  je  pa  storilec  poškodoval  vhodna  vrata  v  gostinski lokal in lastniku povzročil za 1.000 evrov škode. Sledi kazenska ovadba.

Ob  18.39  je  na mejni prehod Dragonja pripeljal 50-letni moški, državljan Slovenije, za katerega so policisti med postopkom ugotovili, da ne poseduje veljavnega  vozniškega dovoljenja, zato so mu vozilo zasegli. Zoper moškega sledi obdolžilni predlog.

V  Izoli je okoli 19. ure prišlo do prometne nesreče, pri kateri se je huje telesno poškodoval 26-letni kolesar. Policisti so ugotovili, da je 25-letni voznik pravilno pripeljal kombinirano vozilo po Industrijski cesti, ko je v njega  trčil  26-letnik  s  kolesom.  Do  trčenja  je  prišlo zaradi vožnje kolesarja  v  nasprotni  smeri  od  dovoljene.  Kolesar je po trku padel po cestišču  in  utrpel  hudo  telesno poškodbo. Kolesarju so policisti zaradi povzročitve prometne nesreče izdali plačilni nalog.

Ob  21.28  so pri ladjedelnici v Izoli, naključni mimoidoči morja potegnili nezavestno  žensko.  Kljub  oživljanju, ki so ga do prihoda reševalne ekipe izvajali policisti, 61-letni ženski, državljanki Slovenije, žal ni bilo več pomoči.  Tuja  krivda  je  izključena,  zato  bodo  policisti  o  dogodku s poročilom obvestili državno tožilstvo.

Piranski  policisti so ob 21.13, zaradi glasne glasbe posredovali v enem od gostinskih  lokalov  v  Luciji.  Kršitelju  je  bil na kraju izdan plačilni nalog,  zoper  odgovorno  osebo  pravne  osebe  pa  sledi  hitri postopek z odločbo.

Sobota, 10. 7. 2021

Ob   0.48  je  na  Beblerjevi  ulici  v  Kopru,  40-letni  voznik  osebnega avtomobila,  pri  vzvratni vožnji trčil v drugo osebno vozilo. Policisti so na  kraju  ugotovili, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola, saj mu je   alkotest   pokazal  rezultat  0.77  mg/l.  Zoper  povzročitelja  sledi obdolžilni  predlog,  lastniku  udeleženega  vozila  pa so policisti izdali plačilni nalog zaradi nepravilnega parkiranja.

Piranski policisti so imeli ob 1.12 v postopku 35-letnega moškega, ki so mu zasegli manjšo količino prepovedane droge. Sledi hitri postopek z odločbo.

V  Portorožu  sta  se  ob  3.17  sprla in medsebojno fizično obračunala dva 23-letnika,  oba  državljana  Slovenije. Obema so policisti izdali plačilni nalog zaradi kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru.

V  avtokampu  Lucija je neznani storilec preko noči prerezal ključavnico in ukradel dve električni kolesi znamke Scott, skupaj z električnimi polnilci. 30-letnega  državljana Švice je storilec s tem dejanjem oškodoval za 14.000 evrov. Sledi kazenska ovadba.

V  Cepkih  so  koprski policisti, zaradi ugotovljene nedovoljene predelave, 15-letniku  zasegli  skuter znamke Sym. Zoper mladoletnika sledi obdolžilni predlog sodniku za prekrške.

Ob 12.53 je več policijskih patrulj posredovalo zaradi najdenega sumljivega kovčka  v  avtokampu Lucija. Policisti so za kratek čas izpraznili območje, pripadniki  Specialne  enote pa so kovček strokovno uničili. Ugotovljeno je bilo,  da  v  notranjosti kovčka ni bilo eksplozivne naprave. Kdo je kovček pustil na nenavadnem mestu policisti še ugotavljajo.

Ob  18.27 so koprski policisti obravnavali 46-letnega moškega, ki je zaradi neprilagojene   hitrosti  zapeljal  na  bankino  in  se  s  svojim  osebnim avtomobilom  prevrnil  na streho. Voznik, ki je vozil pod vplivom alkohola, saj  mu  je alkotest pokazal rezultat 0.82 mg/l, se je pri prometni nesreči lažje telesno poškodoval. Sledi obdolžilni predlog.

Ob  23.10  so  koprski  policisti  posredovali  pri tržnici v Kopru. Tam je 57-letni   moški,  državljan  Slovenije,  pod  vplivom  alkohola  vpil  ter mimoidoče  in nato še policiste pozival k pretepu. Ker se ni umiril niti na zakonite  ukaze policistov, da preneha s kršitvijo javnega reda in miru, so le-ti  zoper  njega  uporabili prisilna sredstva in mu odredili pridržanje. Izdan mu je bil plačilni nalog.

Nedelja, 11. 7. 2021

V  zgodnjih  jutranjih  urah  so bili piranski policisti obveščeni, da je v Portorožu,  v  plitvo  morje  skočil  opit  moški.  Policisti  so  na kraju ugotovili,  da  se je pri skoku v vodo, po glavi poškodoval 32-letni moški. Iz  morja  so ga še pred prihodom policistov potegnili prijatelji, moški pa je  bil  odpeljan  na  nadaljnje  zdravljenje  v SB Izola. Ker je bila tuja krivda izključena, ukrepa ne bo.

Tekom  noči  je  več  policijskih patrulj na različnih naslovih posredovalo zaradi  predvajanja  glasne glasbe. Štirim osebam so zaradi kršitve določil 8.  člena  Zakona o varstvu javnega reda in miru izdali plačilne naloge, še dve osebi pa so na kršitev opozorili.

V jutranjih urah so piranski policisti v Portorožu obravnavali poskus vloma v  gostinski  lokal.  Z ogledom so ugotovili, da je neznani storilec, skozi skladišča  vrata  poskušal  vlomiti  v gostinski lokal a mu to ni uspelo. S kaznivim  dejanjem  je  storilec  poškodoval  le  vrata  in  lastnika s tem oškodoval za 500 evrov. Sledi kazenska ovadba.

Ob 10.48 so policisti Specializirane enote za nadzor prometa pri Črnem kalu ustavili  50-letnega  državljana  Slovenije,  ki  je  med vožnjo z motornim kolesom  storil  več  cestno-prometnih  prekrškov.  Policisti  so mu izdali plačilni nalog v skupni vrednosti 1.900 evrov in 17 kazenskih točk.

Ob  10.54  je  v  Piranu  padel  mopedist  in  se lažje telesno poškodoval. Policisti   so   ugotovili,  da  je  36-letni  državljan  Slovenije  zaradi neprilagojene  hitrosti padel. Z alkotestom so policisti ugotovili tudi, da je  imel  moški  organizmu 1.01 mg/l alkohola. Zoper njega sledi obdolžilni predlog sodniku za prekrške.

Ponedeljek, 12. 7. 2021

Ob 1.34 so se policisti odzvali na klice na pomoč, ki so prihajali iz enega od  stanovanj  v  Izoli.  Policisti  so  na kraju ugotovili, da je v svojem stanovanju,  zaradi  slabosti  padla  81-letna ženska. V nadaljevanju so ji pomagali   zdravstveni  delavci,  policisti  pa  sumljivih  okoliščin  niso ugotovili, zato sledi poročilo policista.

Varnost motoristov – preventivni nasveti

Stanje  na področju varnosti cestnega prometa med vozniki motornih koles je letos slabo. Policisti bomo zato še naprej redno izvajali poostrene nadzore nad  vozniki  enoslednih  vozil,  tako  z rednimi oblikami nadzora cestnega prometa, s t.i. metodologijo »veriga«, pri čemer bo na krajših odsekih cest zaporedno  prisotnih  več  policijskih  patrulj,  pa  tudi  z ugotavljanjem kršitev iz zraka s pomočjo helikopterja.

Vsem voznikom enoslednih vozil svetujejo:
–    Pred vsako vožnjo preverite brezhibnost motorja ter pnevmatik;
–    nikoli ne vozite pod vplivom alkohola ali drog;
–    vedno uporabljajte zaščitno čelado in ostalo opremo kot so ščitniki, jakna, rokavice (tudi pri vožnji z mopedom ali kolesom s pomožnim motorjem do 25 km/h);
–    ne vozite prehitro, saj hitrost povečuje verjetnost padca, podaljšuje zavorno pot, ostale voznike pa s prehitro vožnjo presenetite;
–    vedno vozite s prižganimi lučmi ter si nadenite odsevni telovnik, da boste v prometu bolje vidni in prej opazni. Vidnost je ključni element vaše varnosti v prometu;
–    posebej bodite pozorni na vozila, ki zavijajo, da vas ne spregledajo ter na tovorna vozila, da se jim ne zapeljete v mrtvi kot;
–    pri zavijanju in vožnji skozi ovinke bodite pozorni na to, da s telesom ne prečkate vmesne črte (polovice vozišča);
–    raje kot sami se na pot odpravite v družbi več motoristov. S tem boste bolje opazni, prav tako pa boste skrbeli drug za drugega. Po cesti nikakor ne tekmujte med seboj;
–    bodite pozorni na razne neravnine, pesek, ali mokro spolzko cestišče in absolutno znižajte hitrost;
–    preizkušanje motorja, polaganja ovinkov ter lastnih sposobnosti izvajajte samo na varnem poligonu, nikakor pa ne na cesti, kjer so situacije težko predvidljive.

Ilegalne migracije

V  zadnjem  vikendu  od  petka  9. 7. 2021 od 6.00 do danes, 12. 7. 2021 do 6.00,  so  policisti  na  območju  PU  Koper  skupno  prijeli  28 ilegalnih
migrantov.

Sorodni članki