Nadzorni odbor Občine Piran sprejel sklep za pobudo revizije Okolja Piran in Občine Piran

Sporočilo za javnost Občine Piran:

Nadzorni odbor Občine Piran je na svoji 2. izredni seji dne 14. 6. 2021 soglasno sprejel sklep, da se Računskemu sodišču Republike Slovenije poda pobudo za revizijo Javnega podjetja Okolje Piran, d.o.o. in Občine Piran, ki je bila dne 21. 6. 2021 tudi vložena.

Nadzorni odbor Občine Piran je o vloženi pobudi obvestil tako župana Občine Piran Đenia Zadkovića, kot tudi Občinski svet ter predlagal, da sprejem odločitve o dokapitalizaciji odloži vse do prejema izsledkov računskega sodišča.

Ne glede na navedeno je Nadzorni odbor OP dne 28. 6. 2021 prejel v vednost obvestilo, da je župan sklical 23. redno sejo Občinskega sveta Občine Piran, ki bo potekala v četrtek, 8. 7. 2021, s pričetkom ob 16. uri, v gledališču Tartini Piran. Na predlaganem dnevnem redu je med drugim tudi točka, ki predvideva obravnavo dokapitalizacije Javnega podjetja Okolje Piran, d.o.o.

V zvezi s tem NO OP želi posebej pojasniti, da ni zavzel nobenega stališča o tem, ali je dokapitalizacija smotrna ali ne. NO OP je mnenja, da je pred takšno odločitvijo nujno potrebno odgovoriti na določena vprašanja, ki jih je NO OP postavil  Občini Piran, pri čemer bi se na podlagi odgovorov, ki jih NO kljub večkratnim pozivom,  vse do danes ni prejel, Občinski svet lahko odločil o smotrnosti dokapitalizacije. Vodilni delavci Občine Piran so, ko so izvedeli za izredno sejo NO OP, res tik pred sejo poskušali vročiti dokumentacijo, ki pa je bila pogojena s podpisom izjave o varovanju podatkov. Glede na to, da NO OP ni v neposrednem razmerju z JP Okolje, se je odločil soglasno, da izjave ne bo podpisal, posledično pa tudi dokumentacije ni prevzel. Po tem, ko se je Občina seznanila z odločitvijo NO OP, je pritrdila stališču NO OP, da podpis izjave dejansko ni potreben. NO OP pa do tega dne ni prejel dokumentacije, saj vročitev ni bila opravljena.

Vprašanja, ki jih je NO OP postavljal, se nanašajo na poslovanje JP Okolja; Nadzorni odbor Občine Piran zlasti opozarja, da tako v medijih kot na drugih mestih prihaja do kontradiktornih in nasprotujočih si izjav, kar v javnosti vzbujajo dvom nad poslovanjem Javnega podjetja Okolje ter načinom porabe javnih sredstev v povezavi z Občino Piran. Na eni strani se namreč v medijih pojavljajo članki, ki pričajo o uspešnosti poslovanja Javnega podjetja Okolje, prav tako so podane druge okoliščine, ki navzven kažejo na to, da JP Okolje uspešno posluje, po drugi strani pa JP Okolje podaja Občini Piran predlog za dokapitalizacijo, saj naj bi bili podani indici, ki kažejo na to, da je JP Okolje insolventno.

Opozoriti gre tudi, da je dokapitalizacija sicer predvidena v višini 1.307.902,21 EUR, po drugi strani pa ima JP Okolje na dan 30. 4. 2021 odprt dolg do Občine Piran, v višini 1.579.504,72 EUR in še 1.146.297,79 EUR odprtega dolga do ostalih dobaviteljev. Z zgornjimi številkami ugotovimo, da skupni dolg znaša 2.725.802,51 EUR. To pomeni, da bi z dokapitalizacijo zaprli le 48 % dolga. Zato gre izpostaviti dejstvo, da odločitev o dokapitalizaciji tudi sicer ne bi sanirala podjetja v celoti, in bi podjetje imelo tudi v nadaljevanju finančne težave. (Podatki v EUR so iz gradiva občinskim svetnikom, za občinsko sejo dne 8.7.2021)

Po oceni NO OP je nesprejemljivo dejstvo, da se je na dnevnem redu Občinskega sveta znašla točka, znotraj katere se bo obravnavala odločitev o dokapitalizaciji Okolja Piran, kljub dejstvu, da je bila vložena pobuda za revizijo pri Računskemu sodišču RS, in brez, da bi se pred tem razčistili vsi dvomi in ugotovilo, ali je dokapitalizacija dejansko, ne samo nujno potrebna, temveč tudi v skladu z veljavnimi predpisi, gospodarna in smotrna. Prav tako je pomembno ugotoviti, ali bo sprejem odločitve o dokapitalizaciji v celoti oz. na celovit način sanirala finančno stanje JP Okolje.

Ob upoštevanju dejstva, da finančne razmere JP Okolja niso nobena novost in trajajo že daljše obdobje, je Nadzorni odbor Občine Piran prepričan, da je potrebno z obravnavo točke  glede dokapitalizacije, počakati do izsledkov revizije Računskega sodišča. NO OP pojasnjuje, da je računskemu sodišču predlagal, da pobudo obravnava prednostno zaradi bistvenega pomena JP Okolja v Občini Piran. V kolikor bo Občinski svet na svoji seji o tem odločal in sprejel dokapitalizacijo,  utegne občini nastati nenadomestljiva in materialna škoda, za katero bodo povzročitelji, tako ali drugače, morali odgovarjati.

Predsednica Nadzornega odbora
Divna Čelhar

Namestnik predsednice Robert Krajnc
Član Andrej Korenika
Članica Nina Spremo
Članica Mojca Stegovec
Član Daniel Lovšin
Član Valter Antolovič

Sorodni članki