Nogometna zveza napovedala VAR sistem v prvi ligi

Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 13. seji odločil, da se bo na tekmah 1. slovenske nogometne lige v sezoni 2021/22 uporabljala VAR (Video assistant referee) tehnologija. Glede na zahteven organizacijski in tehnični izziv ter na podlagi primerov ostalih evropskih držav, se je Nogometna zveza Slovenije odločila za postopno uvajanje VAR tehnologije. V jesenskem delu sezone 2021/22 bodo v VAR sistemu potekale posamezne tekme kroga 1. slovenske nogometne lige, medtem ko bo pomembna prioriteta končnica prvenstva, kjer želi Nogometna zveza Slovenije v VAR sistemu izpeljati vse tekme, ki bodo vplivale na najpomembnejše končne odločitve.

Izbor tekem v VAR sistemu bo pripravilo vodstvo tekmovanja v sodelovanju z VAR projektno ekipo in komisijo za sodniške zadeve. Zaradi zagotovitve regularnosti tekmovanja, se bo skušalo tekme v VAR sistemu čim bolj enakomerno razporediti med posameznimi prizorišči, ki izpolnjujejo infrastrukturne kriterije. Cilj krovne slovenske nogometne organizacije je, da bodo v VAR sistemu čimprej potekale vse tekme najmočnejšega slovenskega klubskega tekmovanja.

Tehnologija VAR je bila pozitivno sprejeta v številnih nogometnih državah, saj odpravlja jasne in očitne napake. Nogometna zveza Slovenije pričakuje, da bo VAR tehnologija tudi v slovenskem nogometnem prostoru izdatno prispevala k regularnosti in legitimnosti tekmovanja.

Pomembne informacije o VAR sistemu so na voljo na spletni strani http://www.nzs.si/var

Sorodni članki