Policija pripravila preventivne nasvete za kopalce

Ker je poletna sezona v polnem razmahu so na policiji za vse obiskovalce plaž in kopalce pripravili nekaj preventivnih nasvetov, ki jih je vredno upoštevati.

Svetujejo vam, da se na kopališčih vedno ravnate po določbah kopališkega reda in znakov, postavljenih na kopališču ter po odredbah in navodilih reševalca iz vode ali druge osebe, ki je zadolžena za vzdrževanje reda na kopališču.

Zaradi vaše varnosti in varnosti ostalih vedno upoštevajte naslednja pravila:
–    Ne skačite v vodo, ko ste vroči in potni: telo se mora postopno privaditi na temperaturo vode.
–    Ne puščajte otrok brez varstva pri obali: otroci ne poznajo nevarnosti.
–    Ne uporabljajte vodnih blazin in drugih pripomočkov za plavanje v globoki vodi, ker ne nudijo dovoljšne varnosti.
–    Nikoli ne plavajte s polnim, pa tudi ne s popolnoma praznim želodcem, po obilnem obroku počakajte najmanj dve uri, izogibajte se alkoholnim pijačam.
–    Ne skačite v motno vodo, v plitvine ali na neznanih mestih: neznane situacije so zelo nevarne.
–    Upoštevajte vremenske razmere. Ne plavajte sami na daljših razdaljah: tudi zelo dobro utrjeno in izurjeno telo lahko premaga trenutna slabost. Samokritično ocenite svoje plavalne zmožnosti.
–    Uporabljajte kopališke naprave glede na svoje znanje plavanja brez nevarnosti za svoje zdravje in življenje.
–    Na kopališčih storilci kaznivih dejanj ne počivajo. Kopalce velja opozoriti na previdnost pred priložnostnimi tatovi, spolnimi nasilneži in drugimi, ki se lahko pojavijo na kopališčih.

Nasveti za naključne reševalce iz vode:
–    Za konec še nasvet, kako reševati iz vode. Utapljajočemu se je bolje vreči vrv ali vejo, kot skočiti v vodo. Junaštvo je lahko pogubno tako za utapljajočega se kot za reševalca.
–    Reševanje iz vode je velikanski telesni napor. Utapljajočemu se je potrebno približati s hrbtne strani in ga zagrabiti na primer za lase. Če se utapljajoči oklene reševalca, za slednjega ni drugega izhoda, kot da se potopi in se tako reši smrtonosnega prijema.

Sorodni članki