Nacionalna akcija »Varnost kolesarjev«

Od  17.  do  30. maja 2021 potekajo aktivnosti za večjo varnost kolesarjev. Glavni  cilj  akcije  je  zmanjšanje  števila smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih kolesarjev ter omogočiti varno kolesarjenje.

V  zadnjih  letih  se je število udeleženih kolesarjev v prometnih nesrečah povečalo,  prav tako se je povečalo število povzročiteljev prometnih nesreč med   kolesarji.   V   letu   2020  so  kolesarji  med  umrlimi  udeleženci predstavljali 10 % delež.
V  letu  2020  se  je  na  območju  PU  Koper zgodilo 96 prometnih nesreč z udeležbo  kolesarjev, kar pomeni skoraj 9 % delež od vseh prometnih nesreč. Lani  se je zgodilo veliko več prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev kot v preteklih letih. V prometnih nesrečah je lani en kolesar izgubil življenje, 17  jih  je  bilo  hudo  telesno  poškodovanih,  53 pa lažje. Izmed vseh 96 prometnih  nesreč  je  v 60 primerih prometno nesrečo povzročil kolesar, in sicer 1 prometno nesrečo s smrtnim izidom, 12 s hudo telesno poškodbo, 34 z lažjo telesno poškodbo in 13 z materialno škodo.

Najpogostejši  vzroki so bili izguba ravnotežja in nepravilnosti na kolesu, zatem  pa  neupoštevanje  pravil  o  prednosti,  neprilagojena  hitrost  in nepravilna  stran/smer  vožnje,  kar  je  tudi  vzrok za prometno nesrečo s smrtnim  izidom,  nato tudi neustrezna varnostna razdalja, nepravilnost pri prehitevanju  in  nepravilnost  pešcev.  Pri  4  kolesarjih,  udeleženih  v prometni  nesreči, je bila ugotovljena prisotnost alkohola. Najpogosteje so bile  prometne  nesreče  z  udeležbo  kolesarjev  obravnavane  v naseljih z uličnim  sistemom,  sledi naselje brez ulic in nazadnje regionalne ceste in lokalne  ceste. V letu 2020 se je prometna nesreča s smrtnim izidom zgodila ravno na kategorizirani makadamski lokalni cesti.

Z   načrtovanimi   aktivnostmi   želimo  vplivati  na  kolesarje  in  druge udeležence, da spoštujejo cestnoprometne predpise in vozijo kolo varno.

Sorodni članki