Izolski svetniki potrdili predlog o ustanovitvi medobčinske uprave

Na 15. redni seji Občinskega sveta Občine Izola so svetniki v prvi obravnavi sprejeli predlog odloka o javnem redu in miru, v drugi obravnavi pa tudi predlog odloka o ustanovitvi skupne medobčinske uprave vseh občin slovenske Istre. Uvodoma so svetniki obravnavali letna poročila, letne delovne načrte in finančne načrte javnih vzgojno-izobraževalnih zavodov: Osnovne šole Vojke Šmuc Izola, Osnovne šole Livade Izola, Vrtca Mavrica Izola, šole z italijanskim učnim jezikom, Scuola elementare – Osnovna šola Dante Alighieri Isola-Izola ter javnega zavoda Glasbena šola Koper.

V nadaljevanju je občinski svet potrdil letno poročilo o izvedenih ukrepih akcijskega načrta Lokalnega energetskega koncepta Občine Izola in se seznanil s planom dejavnosti za leto 2021 ter programom dela in finančnega načrta Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Izola za leto 2021.

V okviru razpolaganja z nepremičnim premoženjem Občine Izola je občinski svet za parcelo v Livadah odobril status grajenega javnega dobrega. Po njej v naravi že poteka pot, ki služi dostopu do obstoječih objektov. Na drugi nepremičnini, ki se ureja z zazidalnim načrtom Kajuhova – hudournik Morer, so svetniki ukinili status javnega dobrega. Občina namerava na osnovi projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja tam zgraditi gasilski dom. V naravi gre za ozelenjeno zemljišče v izmeri 1792 m2.

Svetniki so v prvi obravnavi sprejeli Predlog Odloka o javnem redu in miru in ga posredovali v 20-dnevno obravnavo članom občinskega sveta. Z novim Odlokom se bo v občini Izola zagotovilo pravno podlago za urejanje javnega reda in miru na območju občine ter za izrekanje glob v primeru kršitev odloka. Občina bo tako izpolnjevala naloge, ki zanjo izhajajo iz zakonskih in občinskih predpisov. Sprejetje odloka je načrtovano še pred poletno sezono, da bi Občina sistemsko uredila več perečih področij, med njimi npr. sprehajanje po mestu v neprimerni opravi (kopalkah).

Občinski svet je nadalje v drugi obravnavi sprejel Predlog Odloka o ustanovitvi skupne občinske uprave Medobčinska uprava Istre. S tem so svetniki potrdili posamezne spremembe in dopolnitve členov, ki so jih predlagali občinski sveti vseh občin slovenske Istre in so bili predhodno usklajeni na koordinaciji županov P. I. K. A. – predlagateljev odloka. Če bodo odlok sprejele tudi vse ostale Občine, bo še letos na posameznih področjih dela zaživela skupna občinska uprava.

Občinski svet Občine Izola je sprejel predloge Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Imenovana sta bila nadomestna člana v Svet javnega zavoda Zdravstveni dom Izola in v Nadzorni odbor Občine Izola. Nazadnje so svetniki sprejeli še predlog o pričetku postopka razpisa za občinsko nagrado in priznanja za leto 2021.

Sorodni članki