Kronika: 19.04.2021

Policisti  Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 134 nujnih  primerih  in na številko 113 prejeli skupno 395 klicev. Obravnavali so  25  prometnih  nesreč  z  materialno škodo, 1 z lažjimi poškodbami, 1 s hujšimi  poškodbami  in  1  s  smrtnim  izidom. S področja kriminalitete so obravnavali  3  tatvine, en vlom in 1 drzno tatvino. Zaradi kršitev javnega reda je bilo 16 intervencij.

16. 4.

V  Kopru  so  zasegli  osebni  avto  Audi A5, ki ga iščejo varnostni organi Nemčije  zaradi  več kaznivih dejanj. Kriminalisti obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja prikrivanja. Sledi nadaljnje zbiranje obvestil in dokazov ter obveščanje tujih varnostnih organov.

Ob  14.20  smo  bili  obveščeni,  da je na avtocesti ustavljen osebni avto, voznik  v  njem  pa se ne odziva. Na kraj so bili poslani tudi reševalci in gasilci.  56-letnega  voznika  so reševalci na kraju oživljali, zatem pa je zdravnica  potrdila  naravno  smrt.  Naknadno  so ugotovili, da je vozil od Kopra  proti  Kozini  in  pred  izvozom  Ravne  zapeljal  desno. Podrsal je zaščitno  ograjo,  nato zapeljal levo, podrsal še levo ograjo in nato nazaj na desno na odstavni pas, kjer se je ustavil.

Ob  17.13  so  policisti  v  Kopru  ustavili  47-letnega  voznika  osebnega avtomobila,  kateremu  je  preizkus  alkoholiziranosti  pokazal  1.14 mg/l. Začasno mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, sledi obdolžilni predlog.

Ob  21.20 nas je poklical občan in povedal, da od Valete proti Luciji pelje voznik   osebnega  avtomobila,  ki  močno  vijuga.  Policisti  so  ustavili 62-letnega voznika, kateremu je alkotest pokazal rezultat 0,63 mg/l. alkohola v litru izdihanega zraka. Sledi obdolžilni predlog.

Po 22. uri so v Izoli prišli v spor štirje moški, vsi pod vplivom alkohola. Dva  sta se tudi stepla. Po prihodu policistov na kraj, se 27-letni domačin ni  hotel  umiriti,  zato  so  mu odredili pridržanje in mu izdali plačilni nalog zaradi kršitev zakona o javnem redu in miru.

17. 4.

Na  Forma  vivi  v  Portorožu  je nekdo z rdečo barvo premazal razstavljeno skulpturo. Policisti preiskujejo kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari.

Popoldan je v trgovini v Kopru prodajalka opozorila 40-letnega obiskovalca, ki  je  zlagal  artikle v svoj nahrbtnik. Ta se je razburil, pričel kričati nanjo in jo loviti po trgovini. Prodajalka je pobegnila in se skrila. Zatem je grozil še drugi prodajalki. Policisti obravnavajo kaznivo dejanje velike tatvine in kaznivo dejanje grožnje.

Ob  15.  uri  so  pred  Petrinjami  ustavili  42-letnega  voznika  osebnega avtomobila,  ki  je  prekoračil  hitrost  izven  naselja  za 57 kilometrov. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, sledi obdolžilni predlog.

Ob  17.45  nas  je  obvestil  občan,  da je v Piranu, na Tartinijevem trgu, opazil  moškega,  ki nekomu grozi z nožem. Policisti so na kraju ugotovili, da  je  49-letni  moški  pristopil  do 43-letnika in zamahnil proti njemu z nožem. Ta se je ubranil tako, da je nož prijel, pri tem pa se je porezal in so  ga odpeljali v SB Izola na šivanje. 49-letniku je mimoidoči občan izbil nož  z  roke in skupaj s poškodovanim sta ga zadržala do prihoda policistov na kraj. Sledi mu kazenska ovadba.

Ob  21.50  so  imeli  policisti  na  kontrolni  točki  Škofije  v  postopku državljana  Francije.  Policist  ga  je  pozval, naj mu pokaže dokumente in opremo  vozila,  ta  pa  je  izstopil  brez  zaščitne  maske,  na kar so ga opozorili.   Tujec je pričel vpiti na policista, da se mu mudi in nima časa za  neumnosti,  pri  tem  pa  je  tudi  žalil policista. Zaradi agresivnega obnašanja,  se  je policisti odločil za varnosti pregled, moški pa ni želel iz  vozila,  zato  so  bila  zoper njega uporabljena prisilna sredstva. Pri varnostnem  pregledu  vozila  je bil najden manjši nož, dekorativna katana, airsoft  pištola  in  lok  (športni  rekviziti). Državljanu Francije je bil izdan   plačilni   nalog  zaradi  kršitev  ZJRM-1  (7/2  in  22/1)  in  ZNB (57/1/14-39/1).

Ob  23.50  so  v  Ankaranu ustavili 25-letnega voznika osebnega avtomobila, kateremu   je  preizkus  alkoholiziranosti  pokazal  0,68  mg/l.  Sledi  mu obdolžilni  predlog.  Ker ni upošteval zakonitih odredb policistov in se je začel  vesti  agresivno,  mu  je bilo odrejeno pridržanje in izdan plačilni nalog zaradi kršitev javnega reda in miru.

18. 4.

Ob  00.15  so  policisti  v  Dragonji  ustavili 34-letnega voznika kolesa z motorjem.  Med  postopkom so mu zasegli manjšo količino rastlinskih delcev, odrejen  mu  je  bil  hitri  test za droge, ki je bil pozitiven na kanabis. Strokovni pregled je odklonil, sledi hitri postopek po ZPRCP in ZPPPD.

V  vasi  pri  Postojni  je  sin  napadel  očeta, ga poškodoval in mu razbil mobilni  telefon.  Policisti  obravnavajo  sum  storitve  kaznivega dejanja nasilništva.

Na  mejnem  prehodu  Dragonja  so  policisti pri dveh državljanih Slovenije odkrili  dva  ponarejena pozitivna PCR testa. Sledi jima kazenska ovadba za ponarejanje listin, odrejena jima je bila karantena.

Ob 19.30 je na mejni prehod Dragonja pripeljal 62-letni državljan Hrvaške z osebnim  avtomobilom.  Odklonil  je  odrejen  preizkus alkoholiziranosti in strokovni  pregled.  Sledi  mu  obdolžilni  predlog,  odrejeno  mu  je bilo pridržanje.

Ilegalne migracije

V petek popoldan so policisti pri Podgorju obravnavali 5 državljanov Irana, v  soboto  v Gračišču državljana Pakistana, pri Knežaku pa štiri državljane Afganistana.

Maraton hitrosti

Neprilagojena  hitrost  je  še  vedno  med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč  z  najhujšimi  posledicami.  V ponedeljek, 19. aprila 2021, se zato začenja nacionalna preventivna akcija Hitrost, ki bo potekala do 25. aprila 2021. V tem času bomo policisti preverjali, ali vozite prehitro.

Sorodni članki