Od sobote omejitev gibanja v obalno-kraški regiji

Zaradi  poslabšanih  epidemioloških  razmer  bodo  v obalno-kraški regiji v soboto,  27.  februarja,  začeli  veljati  strožji  ukrepi. Vlada je namreč izdala  nov  odlok  o  začasni  delni  omejitvi  gibanja ljudi in prepovedi zbiranja  ljudi  zaradi  preprečevanja  okužb  s SARS-CoV-2, ki velja do 5. marca  2021.  Vsa nenujna potovanja na Obalo so zato odsvetovana, policisti pa  bodo  že  ta  konec tedna poostreno nadzirali spoštovanje odloka na tem območju.

V  obalno-kraški statistični regiji se gibanje omeji na to regijo, razen za 12  izjem (velja tudi za ožje družinske člane posameznika in člane skupnega gospodinjstva,  kadar  potujejo  skupaj),  dovoljeno  pa  je prehajanje med občinami znotraj te regije.

Prehajanje med obalno-kraško regijo in drugimi regijami je dovoljeno tudi z dokazilom  o cepljenju, pozitivnim ali negativnim rezultatom testa na virus SARS-CoV-2   in   za  prebolevnike.  Šteje  se,  da  posameznik  prebiva  v obalno-kraški  statistični  regiji,  če ima v tej regiji stalno ali začasno prebivališče.

Pri  prehajanju  med  obalno-kraško  regijo  in drugimi regijami mora imeti posameznik  pri  sebi dokazilo, s katerim izkaže upravičenost uveljavljanja ene od 12 izjem, in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo.

V  obalni-kraški  statistični  regiji je prepovedano tudi zbiranje ljudi, v preostalih  regijah  pa je dovoljeno zbiranje do 10 oseb. V vseh regijah se zbiranje  dovoli  skupini  oseb,  če  gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva ob upoštevanju omejitev in prepovedi iz tega odloka.

Za  celotno državo še vedno velja omejitev gibanja v nočnem času med 21. in 6. uro.

Policisti   pozivajo   k   spoštovanju  ukrepov,  ki  so  v  kombinaciji  s preventivnimi  ukrepi (uporaba mask, vzdrževanje razdalje idr.) odločilnega pomena,  vsa  nenujna  potovanja  v  obalno-kraško  regijo  ali  iz  nje pa odsvetujemo.

V  naslednjih  dneh  bodo  skupaj  z  drugimi pristojnimi službami dosledno preverjali  spoštovanje  tako  novega odloka o omejitvi gibanja in zbiranja kakor tudi drugih odlokov za preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni.

Sorodni članki