Kronika: 12.02.2021

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjih 24ih urah intervenirali v 33 nujnih primerih in na številko 113 skupno prejeli 94 klicev. Obravnavali so 8  prometnih  nesreč  z  materialno  škodo, zasegli so 4 vozila. S področja kriminalitete so obravnavali 1 vlom, zaradi kršitev javnega reda sta bili 2 intervenciji.

Pri  Škofijah so ustavili 32-letnega voznika osebnega avtomobila. Z njim je bil opravljen hitri test na prepovedane droge, ki je bil pozitiven, odrejen mu  je  bil  strokovni  pregled,  katerega  je odklonil. Začasno mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, sledi mu obdolžilni predlog.

V  Kopru  so  na tehničnih pregledih ugotovili, da imajo vozilo, francoskih registrskih  tablic, ki je beleženo kot ukradeno. Koprčan je pri njih želel vozilo  registrirati,  ker ga je pravkar kupil. Policisti so opravili ogled in avtomobil zasegli. Obravnavajo kaznivo dejanje prikrivanja.

Ob 14.30 je na mejni prehod Dragonja pripeljal 25-letni državljan Poljske z osebnim  avtomobilom.  Pri pregledu so mu zasegli manjšo količino posušenih rastlinskih  delcev  (konoplja  – 4,20 grama). Pri vozniku je bil opravljen hitri  test  na  mamila, ki je bil pozitiven na konopljo. Odrejen strokovni pregled  je odklonil. Zaradi posesti konoplje je bil uveden hitri postopek, odrejeno mu je bilo pridržanje in podan obdolžilni predlog.

Ob  21.15  so  policisti  v  Portorožu  ustavili 42-letnega voznika mopeda. Odredili  so  mu  preizkus  alkoholiziranosti,  ki je pokazal rezultat 0,99 mg/l.  Prav  tako  je  bilo  ugotovljeno, da je kršil Odlok o začasni delni omejitvi  gibanja  ljudi  in  prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb  s  SARS-CoV-2  (prehajanje občin). Odrejeno mu je bilo pridržanje in izdan plačilni nalog.

Pustovanje

Pred  nami  sta  pustna  sobota  in nedelja (13. in 14. 2. 2021) ter pustni torek  16.  2.  2021.  V tem času so se v Sloveniji vsako leto organizirale številne pustne povorke in prireditve. Glede  na  trenutne epidemiološke razmere v Sloveniji so še vedno v veljavi številni  ukrepi iz odlokov Vlade Republike Slovenije za zajezitev širjenja novega  korona  virusa.  Prepovedane  so  prireditve  in druga praznovanja, prepovedano je tudi množično zbiranje ljudi.

Obenem  opozarjamo,  da med vožnjo ni dovoljeno uporabljali pustne maske. V 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je določeno, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo  slušno  ali  vidno  zaznavanje  ali  zmožnost  obvladovanja vozila (pustne maske, slušalke, telefon). Problematika  vožnje pod vplivom alkohola, zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi je pri udeležencih v cestnem prometu v pustnem času še bolj izrazita. Alkohol  in  droga  pripomoreta k nepravilnim ravnanjem voznikov, ob tem pa pogosto  tudi  hitrost  vožnje  ni  prilagojena stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter znanju in izkušnjam voznika. Naj bo torej alkohol 0.0!

Sorodni članki