Kulturni praznik v občini Piran letos na splet

V Ljubljani rojen Pirančan Ubald Trnkoczy je z izjemno podporo lokalnih društev letošnji prejemnik Tartinijevega priznanja. Osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku kljubuje razmeram in se z voščilom župana Zadkovića, podelitvijo priznanja in intervjujem nagrajenca seli na splet. Obalne galerije in Zveza kulturnih društev Piran pripravljata kljub kulturi nenaklonjenim razmeram bogat praznični program. Odprtje razstave Objemi in Exodus mojstra Safeta Zeca prestavljena na poznejši termin.

Kakovostne kulturne vsebine, ki jih lokalne ustanove in organizacije s področja kulture navadno začnejo predstavljati ob kulturnem prazniku, so v delni hibernaciji zaradi epidemije. Kljub številnim odpovedim in odlogom, vključno z osrednjo občinsko slovesnostjo ob kulturnem prazniku, se letos vsebine v veliki meri selijo na splet, kjer narekujejo svoj ritem, spreminjajo strukturo občinstva in učinek kulturno-umetniških produktov.

V smislu prilagajanja tem spremembam je Občina Piran pripravila video kulturno video razglednico, prek katere sta župan Đenio Zadković in letošnji prejemnik Tartinijevega priznanja, v Ljubljani rojen Pirančan, gospod Ubald Trnkoczy nagovorila občanke in občane. Oba sta poudarila pomen kulturne dediščine v domačem prostoru.

Župan je v posnetku nagovoril občanke in občane z besedami, da je »/…/bogastvo snovne in nesnovne kulturne dediščine naših krajev izjemno. Skrbno ga prenašate iz roda v rod, ga vsebinsko plemenitite in s kulturnim dogajanjem vsako leto znova oživljajte bistvo naše kulturne identitete. Ponosno, na svoji zemlji, v svojem jeziku, krepite zavest o svobodi in ljubezni do vseh narodov tudi v najtežjih časih, ki jih pišeta tako preteklost kot sedanjost«, in se zahvalil vsem kulturnim ustvarjalcem, ki vztrajajo v kriznih časih. Ubald Trnkoczy pa je v intervjuju povedal: »Odziv ljudi na to, da dobim Tartinijevo priznanje, je bila pravzaprav res najboljša izkaznica, da v tem prostoru že nekaj časa uspešno delam. Če so me ljudje tako podprli, je to zame najvišje priznanje, ki ga lahko dobiš, in če gre seveda to še za našega prvega moža Pirana, Tartinija, sem še toliko bolj vesel.«

Poleg čestitke občanom, obveznih recitacij izsekov Prešernovih poezij ter posnetkov kulturni draguljev iz občine Piran je v kulturni razglednici kratek intervju z nagrajencem, vključno s simbolično podelitvijo Tartinijeve plakete na Tartinijevem trgu. Video razglednico ob kulturnem prazniku bo Občina Piran predvajala prvič na predvečer kulturnega praznika ob 17. uri, ponovno pa še v ponedeljek, 8. februarja, med 9.00 in 10.00 uro ter med 16.00 in 17.00 uro na občinski spletni, YouTube in FB strani.

Na skromen način, a zelo zasluženo priznanje je bilo podeljeno Ubaldu Trnkoczyju, uveljavljenemu filmskemu in TV režiserju, umetniškemu fotografu, avtorju in soustvarjalcu ter pobudniku številnih fotografskih razstav ter avdiovizualnih projektov. »V svoj objektiv je za vedno ujel mnoge kulturne elemente snovne in nesnovne dediščine naših krajev ter njihove naravne znamenitosti in poskrbel za trajno promocijo ter prepoznavnost kulturne in naravne dediščine Občine Piran.« Tako so, če povzamemo, zapisali predstavniki številnih društev, ki so podprli njegovo imenovanje, zaradi uspešnega dolgoletnega sodelovanja v občini Piran na področju kulture. Društvo Zapik, Minoritski samostan sv. Frančiška Piran, Vrtec Mornarček Piran, Župnija Piran, Društvo Prijatelji zakladov sv. Jurija Piran, Mestna knjižnica Piran, Turistično združenje Portorož, Župnija Strunjan, Andragoški center Slovenije, Društvo Rosa Klementina, Šola zdravja, Društvo ljubiteljev naravne in kulturne dediščine Anbot in Društvo mešani pevski zbor Georgios Piran so deležniki, ki so imenovali ali podprli imenovanje gospoda Trnkoczya za Tartinijvo priznanje v letu 2021.

Območna izpostava JSKD Piran in Zveza kulturnih društev Piran pripravljata v nedeljo, 7. februarja, streaming pogovor z letošnjim dobitnikom Tartinijevega priznanja, Ubaldom Trnkoczyjem. Dan prej, 6. februarja, pa streaming Koncert v počastitev slovenskega kulturnega praznika, na katerem bo nastopil Klavirski duo Excentury. Oba dogodka bosta potekala prek spleta, na Youtube kanalu Mediadom Pyrhani ob 18.30 uri.

GALERIJE NAVZVEN je nova pobuda Obalnih galerij Piran (OGP) kot poskus za vzpostavitev novih načinov komuniciranja in ohranjanja stikov z občinstvom v težkih časih, ko je javni prostor skoraj povsem zaprt, javna komunikacija pa ohromljena.

Ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarju si bo javnost lahko na odprtem ogledala razstave likovnih izdelkov skoraj tisoč osnovnošolcev in dijakov, nastalih na Prešernovi grafični delavnici OGP 2021. Izdelki bodo zaživeli v parku Galerije Herman Pečarič v Piranu, na osrednji ploščadi v Portorožu in v izložbi nekdanje trgovine Poster v Čevljarski ulici v Kopru.

Na Prešernov dan OGP pripravljajo dvojni dogodek, povezan s predstavitvijo prve obsežne monografije Jake Jeraše, ki bo potekala ob prisotnosti avtorja in kustosov OGP. Predstavitev, ki se bo dopoldne začela pod voltami mestne kavarne Loža v Kopru in popoldne nadaljevala na terasi Mestne kavarne Piran, je navezava na razstavo tega koprskega fotografa. Ogled razstave je podaljšan do 28. februarja 2021. Po predstavitvi knjige bodo brali svojo poezijo trije uveljavljeni piranski pesniki: Vanja Pegan, Marko Matičetov in Marino Maurel, ter mladi avtorici Luna Rosso (OŠ Piran) in Denise Ventrella (Gimnazija Antonio Sema Piran). Program je organiziran v sodelovanju z Mediadomom Pyrhani, ZKD in JSKD Piran, ter pomočjo Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran.

Podobno se galerijske vsebine širijo navzven tudi v starem mestnem jedru Pirana, z motivi solin Jake Jeraše na oknih Mestne kavarne Piran (pritličje galerije na Tartinijevem trgu). Gre za novo obleko oken piranske kavarne, olepšanih za prijetnejše doživljanje spodnjih ambientov naše piranske mestne hiše kulture z ulične perspektive v času, ko vse sameva.

Ob kulturnem prazniku so Občina Piran v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran, TA Maona, Društvom »Prijatelji zakladov sv. Jurija« načrtovali otvoritev razstave edinstvenih slik iz ciklov Objemi in Exodus mojstra Safeta Zeca. Razstava je začasno odložena zaradi epidemije. To bo njegova največja samostojna razstava v Sloveniji in zagotovo največja likovna razstava v slovenski Istri. Zec je oba cikla ustvarjal zadnjih 20 let, navdahnjen z globokim spoštovanjem do sočasnih tragičnih dogajanj, zlasti do tragedije v Srebrenici, do žalostne ljubezenske zgodbe Boška in Admire in do sodobne migrantske problematike s poudarkom na otrocih kot najbolj nedolžnih žrtev. Poznejši termin razstave bo javnosti sporočen pravočasno.

V pričakovanju meseca slovenske kulture vljudno vabljeni k ogledu spletnih vsebin in na ulični sprehod za vse oglede na odprtem!

Sorodni članki