Izolski občinski svet podprl idejo o ustanovitvi skupne občinske uprave

Na 13. redni seji Občinskega sveta Občine Izola so svetnice in svetniki sprejeli poslovni načrt javnega podjetja Komunala Izola in posodobljen poslovnik Občinskega sveta, podali predhodno pozitivno mnenje k strategiji razvoja mestne knjižnice in v prvi obravnavi sprejeli predlog Odloka o ustanovitvi skupne občinske uprave z imenom Medobčinska uprava Istre.

Občinski svet je podal predhodno pozitivno mnenje k predlogu Strategije razvoja Mestne knjižnice Izola 2021–2025. Strateški načrt javnega zavoda obsega programske usmeritve in predviden obseg programa, opredelitev investicij ter podlage za kadrovski načrt.

V nadaljevanju so svetnice in svetniki potrdil ustreznost porabe presežka prihodkov nad odhodki preteklih let Javnega zavoda Glasbena šola Koper. Ravnatelj GŠ Koper je občinam ustanoviteljicam podal vlogo za odobritev izrabe 55.791 evrov sredstev za pokrivanje izplačila stroškov, nastalih v povezavi s sodbo Višjega delovnega sodišča v Ljubljani.

Obravnavali in sprejeli so tudi Poslovni načrt JP Komunala Izola za leto 2021, ki predvideva 9,35 milijona evrov prihodkov, kar je na ravni ocene realizacije v lanskem letu, in 9,3 milijona evrov odhodkov. Direktor javnega podjetja Denis Bele je na seji pojasnil, da načrtujejo nadaljnji dvig deleža ločeno zbranih odpadkov na 60 odstotkov. V načrtih je tudi ureditev štirih novih ekoloških zabojnikov, projektno pa bodo pristopili k izvedbi zaklepanja ekoloških otokov v Livadah in k ureditvi dostopa z identifikacijsko kartico za uporabnike.

Obenem so svetnice in svetniki odobrili predlog soglasja k zadolževanju podjetja, s katerim je v načrtu najem finančnega leasinga za nakup delovnih vozil v skupni vrednosti 320.000 evrov brez DDV, in sicer tovornega vozila s prekucnikom ter dvigalom in tovornega vozila za zbiranje ter odvoz odpadkov z dvigalom, ki bo omogočalo praznjenje podzemnih zabojnikov.

Občinski svet je sprejel tudi spremenjen in dopolnjen Odlok o koncesiji za opravljanje obveznih občinskih gospodarskih javnih služb obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov in odlaganje ostankov predelave odpadkov v občini Izola. JP Komunala Izola je predlagalo spremembo odloka o koncesiji in koncesijske pogodbe tako, da bosta v njej zajeta tudi obdelava in odlaganje kosovnih odpadkov. Predvideni koncesionar razpolaga s kapacitetami za sprejem odpadkov, cena pa je že določena in se za občino ter posledično občane ne spreminja. Na ta način bo poleg obdelave in odlaganja mešanih komunalnih odpadkov zagotovljena tudi dolgoročna, cenovno ustrezna in vzdržna storitev obdelave in odlaganja kosovnih odpadkov. Občinski svet je potrdil predlog dopolnjene koncesijske pogodbe. Občinska uprava bo po zaključku upravnega postopka podelitve koncesije dopolnila predlog koncesijske pogodbe in pozvala koncesionarja k podpisu.

V drugi obravnavi je bil sprejet spremenjen in dopolnjen Poslovnik Občinskega sveta Občine Izola, v katerega so vnesene spremembe, ki se nanašajo na obliko in način izvedbe seje občinskega sveta, še posebej v izrednih razmerah, ter na pojmovanje predstavnikov italijanske narodne skupnosti.

V nadaljevanju so svetniki ukinili status javnega dobrega na nepremičnini z ID-znakom: parcela 2715 2991/6 (k. o. Cetore) v izmeri 86 m2. Občina namerava prodati navedeno nepremičnino na pobudo lastnika priležnih zemljišč. Obenem je občinski svet potrdil pridobitev statusa grajenega javnega dobrega lokalnega pomena na nepremičnini z ID-znakom: parcela 2715 2982/16 (k. o. Cetore). Sprejetje spremembe je smiselno, saj po parceli poteka dostopna pot do obstoječih in predvidenega objekta. Potrdili so tudi več pravnih poslov razpolaganja in pridobivanja stvarnega premoženja Občine Izola. Na pobudo uporabnikov zemljišč je bila potrjena prodaja posameznih parcel na območju starega mestnega jedra, katerih ocenjena vrednost ne presega 20.000 evrov brez davka.

Občinski svet je v prvi obravnavi sprejel predlog odloka o ustanovitvi skupne občinske uprave Medobčinska uprava Istre/Amministrazione intercomunale dell’Istria. Z odlokom so opredeljene pravice in obveznosti občin ustanoviteljic ter njihovih organov v razmerju do skupne občinske uprave in v medsebojnih razmerjih. Občine ustanavljajo skupno občinsko upravo za opravljanje navedenih upravnih in strokovnih nalog: občinskega inšpekcijskega nadzorstva, občinskega redarstva, civilne zaščite, požarnega varstva, notranje revizije, varstva okolja ter urejanja prostora in morja. Država spodbuja izvajanje javnih nalog na lokalni ravni v skupnih občinskih upravah, zlasti s sofinanciranjem stroškov dela in materialnih stroškov. Do sofinanciranja so upravičene občine soustanoviteljice skupne občinske uprave, ki vključuje najmanj tri občine in se zanjo opravlja najmanj ena naloga. Odlok je posredovan v 30-dnevno obravnavo.

Občinski svet je potrdil še predlog sklepa o imenovanju treh predstavnikov Občine Izola v Svet Javnega zavoda za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte Občine Izola, ki so: Dario Madžarević, Katja Flego in Julijan Peruzin.

Na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja so svetnice in svetniki imenovali predstavnico lokalne skupnosti v Svet Javnega zavoda Dom upokojencev Izola, Katico Gužič, predstavnika lokalne skupnosti s Svet srednje šole Izola, Leonida Daniloviča, predstavnika Občine Izola v Svet javnega zavoda Krajinski park Strunjan, mag. Roberta Turka, ter nadomestnega člana Statutarno-pravne komisije Občinskega sveta Občine Izola, Miha Vičiča.

Sorodni članki