V izolski Komunali obeležujejo Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Komunala Izola obeležuje Evropski teden zmanjševanja odpadkov s postavitvijo ekoloških kotičkov v javne ustanove in s prenosom dobre prakse Centrov uporabnih predmetov (CUP) v občino Piran. Z vzpostavljanjem tovrstnih enot se spodbuja ponovno uporabo predmetov, da bi zmanjšali količino odpadkov. V izolskem centru uporabnih predmetov so uporabniki od maja lani opravili 4500 izmenjav in ponovno uporabili 22.000 predmetov, skoraj dva predmeta na občana.

V prostorih Občine Izola in izolske enote Centra za socialno delo Južna Primorska sta ekološka kotička zasnovana kot stičišče, kjer zaposleni in krajani dostopajo do informacij o odpadkih, ločenem zbiranju odpadkov in varovanju okolja. Opremljena sta s predelanimi in popravljenimi odsluženimi predmeti. V letu, ki se izteka, je Komunala Izola prenesla prakso ponovne uporabe še na podružnično šolo v Kortah. Center uporabnih otroških in mladostniških predmetov za otrokom prijaznejšo alternativo nakupovanju so vzpostavili v Društvu prijateljev mladine Izola. V Novi Gorici so s prenosom izolskih dobrih praks odprli sorodni center, imenovan Muca CUPatarica.

 

Ponovno uporaba ima še en pomemben učinek: zmanjšuje tako imenovane nevidne odpadke, ki so v središču letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov.

Nevidni odpadki so odpadki, ki nastajajo v proizvodnem postopku izdelkov. Namen kampanje, ki jo podpira Evropska komisija, je opozoriti na ogromne količine odpadkov, ki nastanejo v procesu proizvodnje tudi najmanjših izdelkov in na celovit vpliv teh izdelkov na okolje.

V procesu proizvodnje mobilnega telefona, ki tehta manj kot 200 g, nastane 86 kg nevidnih odpadkov. V procesu izdelave bombažnih hlač nastane 25 kg takih odpadkov, s tem da v času hitre mode tudi te hlače postanejo izjemno hitro odpadek. Za proizvodnjo prenosnega računalnika se količine dramatično povzpnejo na 1200 kg nevidnih odpadkov.

Aktivnosti ozaveščanja so usmerjene na preprečevanje nastajanja nevidnih odpadkov s podaljševanjem življenjske dobe izdelkov, možnostjo popravila, ponovno uporabo ter souporabo izdelkov namesto lastništva ali nakupa novih izdelkov.

Ločeno in varno zbiranje odpadkov

Preprečevanje nastajanja odpadkov je v Evropski uniji in Sloveniji zato že dolgo prioriteta, vendar se kljub temu količina odpadkov povečuje, kar je v veliki meri posledica množične potrošnje in nenapisanega pravila kupi – uporabi – zavrzi. Po zadnji raziskavi Eurostata je v letu 2017 v Evropski uniji v povprečju nastalo 487 kg odpadkov na osebo, v Sloveniji samo 10 kg manj.

V Komunali Izola nadaljujejo z ozaveščanjem o ločenem zbiranju odpadkov, ki jih je mogoče ponovno predelati. Na planetu, kjer so viri omejeni, je recikliranje pomembno, kadar koli je to mogoče.

Količine ločeno zbranih odpadkov so se v občini Izola od leta 2010 s 17 % povečale na 58 % v letošnjem letu. V enakem obdobju je porasel tudi delež zbranih bioloških odpadkov, z 1,3 % na 19 %. Cilj Komunale Izola je doseči 80 % ločeno zbranih odpadkov in temu primerno zmanjšati količino mešanih komunalnih odpadkov.

Izvajanje dobrih praks poteka v sklopu projekta Uporabni odpadki, v katerega so poleg Komunale Izola vključeni še drugi partnerji, financirata pa ga Evropski sklad za regionalni razvoj ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Sorodni članki