Kronika: 26.10.2020

Policisti  Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 140 nujnih  primerih  in na številko 113 skupno prejeli 568 klicev. Obravnavali so 13 prometnih nesreč z materialno škodo in 4 z lažjimi poškodbami. Zaradi hujših  kršitev so zasegli 5 vozil. S področja kriminalitete so obravnavali 7  tatvin, poškodovanje tuje stvari in 2 kaznivi dejanji nasilja v družini. Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali v 8 primerih.

Petek, 23. 10.

V  Kopru so policisti pri 32-letnen domačinu našli in zasegli prepovedano drogo, konopljo. Sledi hitri postopek z odločbo.

Preko  noči  je  neznani  storilec  izpred stanovanjskega bloka na Kvedrovi cesti  v  Kopru ukradel skuter Yamaha BW´S NG 50, belo-oranžno-modre barve, reg.  št.  KP  MAMI. Lastnica je bila s kaznivim dejanjem oškodovana za 300 evrov. Policisti še zbirajo obvestila, storilca bodo kazensko ovadili.

Neznanec  je  preko  noči  v  Luciji  ukradel kolo, vredno 150 evrov. Sledi kazenska ovadba.

Ob  13.07  so izolski policisti ustavljali voznika osebnega vozila Citroen, ki  pa  na  znake  policistov ni ustavil. Policisti so ga dohiteli na ulici Oktobrske  revolucije  v  Izoli  in  ugotovili,  da je 33-letnik vozil brez vozniškega  dovoljenja. Vozniku so zaradi suma vožnje pod vplivom mamil, na kraju  odredili strokovni pregled, ki pa ga je moški odklonil. Prav tako so policisti  ugotovili,  da je imel na vozilu nameščene 2 ukradene registrske tablice. Avtomobil so mu policisti zasegli, zoper njega pa sledi obdolžilni predlog in plačilni nalog zaradi več kršitev cestno prometnih predpisov ter kazenska ovadba zaradi uporabe 2 ukradenih registrskih tablic.

Koprski  policisti so v Marezigah ustavili 59-letnega domačina, ki je vozil osebni  avtomobil  brez  vozniškega dovoljenja. Vozilo so mu zasegli, zoper njega pa podali obdolžilni predlog.

Sobota 24. 10.

Ob  14.14  so  koprski  policisti  v  Rižani  ustavili  16-letnega  voznika skuterja.  Ker  je  bil  skuter  predelan in zato tehnično neizpraven so ga policisti  zasegli,  zoper  mladoletnika  pa bodo podali obdolžilni predlog sodniku za prekrške.

Na  Šmarski  cesti  v  Kopru  se je ob 16.32, zaradi neprilagojene hitrosti zgodila  prometna  nesreča,  pri  kateri se je osebni avtomobil prevrnil na streho.  V nesreči ni bil nihče telesno poškodovan, je pa bil zaradi ogleda in  odstranjevanja  vozila, na cesti krajši čas oviran promet. Policisti so 63-letnemu povzročitelju prometne nesreče izdali plačilni nalog.

Nedelja, 25. 10.

Ob  8.39  je  na  cesti  Ankaran  –  Lazaret prišlo do prometne nesreče med 26-letno  voznico osebnega avtomobila in 47-letnim kolesarjem, ki se je pri nesreči  lažje  telesno  poškodoval.  Povzročiteljici  so  policisti izdali plačilni nalog.

Izolski  policisti  so imeli ob 12.37 v postopku 18-letnega domačina, ki so mu zasegli manjšo količino prepovedane droge konoplja. Sledi hitri postopek z odločbo.

Koprski  prometni  policisti  so  v  Črnem  Kalu ustavili voznika motornega kolesa,  ki  je v naselju prekoračil hitrost za več kot 50 km/h. Začasno so mu odvzeli vozniško dovoljenje, zoper njega pa podali obdolžilni predlog.

Ob  22.44  so  piranski  policisti  zaradi  vožnje  v  rdečo  luč  ustavili 51-letnega  državljana  Italije, kateremu je alkotest pokazal rezultat 0,84 mg/l.  Ker  se  z  rezultatom  ni strinjal je bil v SB Izola opravljen tudi strokovni  pregled.  Vozniku je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja. Zoper njega sledi obdolžilni predlog.

Od petka, 23. 10. 2020 od 06.00, do danes, 26. 10. 2020 do 06.00, so na območju PU Koper skupno obravnavali 67 ilegalnih prebežnikov. Od teh je ena oseba zaprosila za mednarodno zaščito (azil), 29 oseb pa je že bilo vrnjenih HVO. Ostali bodo vračani po zaključenih postopkih. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja po 308. čl. KZ-1 je bil obravnavan 1 državljan Švice.

NASILJE V DRUŽINI – Za nekatere je lahko dom še nevarnejši od virusa. Če ste žrtev nasilja v družini, poiščite pomoč policije!

Zaradi okužb s SARS-CoV-2, je znova razglašena epidemija, sprejeti so strožji ukrepi; omejitev gibanja in druženja, več je dela od doma, itd. Omejitve, ki so bile sprejete zaradi nujnosti, pa lahko privedejo do dviga nestrpnosti in s tem povečanja nasilja v družinah ter žrtvi otežujejo prijavo.

Več na https://bit.ly/34kqF2Q

Pomoč policije VEDNO lahko poiščete:
– osebno na najbližji policijski postaji (24/7),
– v nujnih primerih lahko pokličite interventno številko Policije 113,
– anonimno prijavo lahko podate tudi s klicem na številko 080 1200,
– anonimna e-prijavo nasilja v družini preko spleta https://e-uprava.gov.si/…/kazniv…/nasilje-v-druzini.html

Če ste priča nasilju, ne ostanite zgolj nemi opazovalci, temveč NASILJE PRIJAVITE in prispevajte svoj delček v mozaik preprečevanja nasilja nad najšibkejšimi člani družbe.

Zavedati se moramo, da način našega odzivanja na nasilje, kaže na dojemanje razvitosti naše družbe na pojav nasilja.

Sorodni članki