Kronika: 21.10.2020

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjih 24ih urah intervenirali v 34 nujnih  primerih  in na številko 113 skupno prejeli 191 klicev. Obravnavali so  4  prometne  nesreče  z  materialno  škodo. S področja kriminalitete so obravnavali  1  tatvino  in 2 vloma. Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali v 4 primerih.

Ob  19.50  so  policisti  v  Dekanih  ustavili  51-letnega voznika osebnega avtomobila,  ki  je  napihal  0,58  mg  alkohola  v litru izdihanega zraka. Odvzeto   mu   je  bilo  vozniško  dovoljenje,  prepovedana  vožnja,  sledi obdolžilni predlog.

Ob  00.50  so  imeli  policisti  v  Spodnjih  Škofijah postopek z 22-letnim Izolanom. Med postopkom je poskušal pogoltniti posušeno konopljo, kar pa mu ni uspelo in jo je izpljunil na tla. Zatem se je v postopek vmešal 39-letni državljan  Italije,  ki je bil z njim. Ker se je Italijan nedostojno vedel, so  zoper njega uporabili prisilna sredstva. Izdan mu je bil plačilni nalog po 22/1 ZJRM-1. Sledi še predlog na ZIRS zaradi kršitve odloka.

20.  10.  2020  ob  13.56 uri sta se na vstopno stran MP Dragonja z osebnim avtomobilom  znamke  Mercedes,  tip  ML,  italijanskih registrskih številk, pripeljala  50-letni  državljan Bosne in Hercegovine, z urejenim statusom v Italiji,  in  njegov  sopotnik, 21-letni državljan Kosova. Pri sistematični vstopni  mejni  kontroli  se  je  sopotnik policistki izkazal potnim listom 19-letnega državljana Kosova ter italijanskim bivalnim dovoljenjem. Pri  pregledu  listin in primerjavi oseb v postopku je policistka posumila, da  se  je  sopotnik moški izkazal s tujim potnim listom Kosova. Pri tem je oba  pozvala,  da  se  izjasnita, kdo je oseba v vozilu.  Voznik je ves čas trdil,  da  je oseba, ki sedi zraven njega, nosilec potnega listna. Izveden je  bil postopek ugotavljanja identitete osebe. Med prtljago je imel manjšo moško  denarnico,  v  njej pa osebno izkaznico Kosova na njegovo pravo ime. Pri tem se je izkazalo, da gre dejansko za 21-letnega državljana Kosova, ki
pa ni izpolnjeval pogojev za vstop v Slovenijo. Zaradi uporabe tuje listine in s tem povezane kršitve določi 45/11 Zakona o nadzoru  državne meje, mu je bila izrečena globa v znesku 200 evrov, katero je  na kraju poravnal, nakar mu je bil zavrnjen vstop v Republiko Slovenijo (po  6/a Zakonika o schengenskih mejah). Predan je bil v nadaljnji postopek hrvaškim varnostnim organom.
Zaradi  nudenja  pomoči  je  bil  50-letnem  vozniku,  državljanu  Bosne in Hercegovine,  izdan  plačilni  nalog  za prekršek po 146/2 Zakona o tujcih. Globa za navedeni prekršek je 2.000 evrov.

Ilegalne migracije

Na  območju  PU  Koper  je bilo v zadnjih 24 urah obravnavanih 49 ilegalnih migrantov.

Sorodni članki