Kronika: 05.10.2020

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 153 nujnih primerih in na številko 113 skupno prejeli 515 klicev.  obravnavali so 7 prometnih nesreč z materialno škodo, 3 z lažjimi poškodbami in 1 s hujšimi poškodbami. Zasegli so 5 vozil. S področja kriminalitete so obravnavali 14 tatvin, 4 poškodovanja tuje stvari in vlom. Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali v 18 primerih (15-krat na javnem kraju in 3-krat v zasebnih prostorih).

Petek, 2. 10.

V Kopru so policisti ob 21.31 ustavili 25-letnega voznika osebnega avtomobila. Ker mu je alkotest pokazal rezultat 0,65 mg/l, so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Sledi obdolžilni predlog sodniku za prekrške.

Sobota, 3. 10.

Ponoči  (s petka na soboto) so policisti na območju Kopra opravljali poostren nadzor nad vozniki enoslednih vozil. Trem mladoletnikom so med kontrolo zasegli skuterje, saj je bilo z izrednim tehničnim pregledom ugotovljeno, da presegajo konstrukcijsko določeno maksimalno hitrost. Zoper mladoletnike sledi obdolžilni predlog sodniku za prekrške. Poleg tega so odkrili tudi več drugih kršitev in izdali globe zaradi uporabe telefona med vožnjo, neuporabe varnostnega pasu, neupoštevanje prometne signalizacije, neuporabe čelade … Opravili so tudi 50 preizkusov alkoholiziranosti, od katerih so bili trije pozitivni (0.37, 0.65 in 0.54 mg/l).

Ponoči je nekdo v Novi vasi ukradel kombi Mercedes Benz Sprinter, s ključi v vozilu. Kombi je bil isti dan najden v Škofijah in vrnjen lastniku. Policisti zbirajo obvestila.

Ob 10.22 je na območju umirjenega prometa v Izoli prišlo do prometne nesreče med 64-letno peško in 42-letno kolesarko. Policisti so z ogledom ugotovili, da je peška nenadoma in nepravilno stopila na cestišče ravno v času, ko je tam pravilno pripeljala 42-letna kolesarka, doma iz Izole. Med njima je prišlo do trčenja, pri čemer je 64-letna peška, prav tako doma iz Izole, utrpela hudo telesno poškodbo (zlom zapestja), kolesarka pa se je ob padcu lažje telesno poškodovala. Zaradi povzročitve prometne nesreče bo zoper peško podan obdolžilni predlog.

Izolski policisti so bili ob 10.30 obveščeni, da je neznanec iz stanovanjskega bloka v Izoli v zadnjem tednu ukradel moško gorsko kolo Cube Stereo 120, črno-modre barve. Lastnik je oškodovan za 1.000 evrov. Sledi kazenska ovadba.

V zadnjih 10 dnevih je v Strunjanu nekdo iz zasidranega plovila ukradel izvenkrmni motor znamke Suzuki, vreden 1.000 evrov. Policisti o storilcu še poizvedujejo, sledi kazenska ovadba.

Ob 17. uri je bil v eni od trgovin v Kopru prijet 46-letni državljan BiH, ki je že večkrat kradel (posteljnino ipd.). Policisti so ugotovili, da nima dokumentov, zato je bil priveden na policijsko postajo. Za njim je razpisanih več ukrepov (prijetje s privedbo). Pri sebi je imel prirejeno vrečko za izvrševanje tatvin. Ob prijetju je odvrgel avtomobilski ključ, parkiran v bližini. V vozilu so bili za sedeži predmeti, ki bi lahko izvirali iz kaznivih dejanj. Opravljena je bila hišna preiskava vozila, zasegli so prirejeno vrečko, bokser in 15 kosov novih oblačil z etiketami in varovali. Policisti nadaljujejo z zbiranjem informacij in s policijskimi postopki, osumljenemu pa sledi kazenska ovadba.

Ob 17.12 je na kolesarski poti Izola – Koper padel 53-letni kolesar in se pri tem lažje telesno poškodoval. Policisti so ga preizkusili z alkotestom, ki je bil negativen. Zoper kolesarja, ki je bil odpeljan v izolsko bolnišnico, policisti ne bodo ukrepali.

Koprski prometni policisti so ob 22.20 na Dolinski v Kopru ustavili 26-letno voznico osebnega avtomobila, ki ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja. Avtomobil so ji zasegli, sledi ji obdolžilni predlog.

Nedelja, 4. 10.

Malo po polnoči so policisti v Kopru imeli postopek z 46-letnim voznikom, ki mu je alkotest pokazal rezultat 0,66 mg/l. Slabo uro zatem so imeli v postopku še 32-letnika, ki je napihal 0.74 mg/l. Obema je bila prepovedana nadaljnja vožnja, zoper oba pa sledi tudi obdolžilni predlog.

Ob 2.28 so koprski policisti zaradi kršitve javnega reda in miru posredovali v Dekanih. Ugotovili so, da je 34-letni Koprčan zvonil po naselju in motil prebivalce. S kršitvijo ni nehal niti po prihodu policistov na kraj, zato mu je bilo odrejeno pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru, neupoštevanja zakonitih ukazov in žaljenja policistov so mu izdali plačilni nalog (6/1, 7/2 in 22/1 ZJRM-1).

Ob 18.43 je na Rozmanovi ulici v Piranu kolesar trčil v zid. Lažje poškodovanega so odpeljali v SB Izola. Policisti so ugotovili, da gre za 42-letnega državljana Slovaške, kateremu je med vožnjo razpadlo dotrajano kolo in je padel na tlakovce ter si poškodoval glavo. Izdan mu je bil plačilni po čl. 45/1 Zprcp in 49/1 Zppreb-1.

Preko noči je neznani storilec na parkirišču hotela v Izoli z ostrim predmetom prerezal pnevmatike na dveh vozilih. Po zbranih obvestilih bo zoper storilca podana kazenska ovadba zaradi kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari.

V Piranu je nekdo ponoči izpred gostinskega lokala na Dantejevi ulici ukradel električno kolo KTM, črno-oranžne barve, vredno 2.000 evrov. V isti noči je bil na Kogojevi ulici v Piranu ukraden še skuter Piaggio Zip25, reg. št.  KP 7J-R6, črne barve, vreden 800 evrov. Policisti so na obeh naslovih opravili ogled, nadaljujejo pa z zbiranjem obvestil.

Ob 23.55 so piranski policisti na ulici Obala ustavili 35-letnega voznika osebnega avtomobila. Preizkus alkoholiziranosti mu je pokazal rezultat 0,76 mg/l. Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, zoper njega pa bo podan tudi obdolžilni predlog sodniku za prekrške.

Ko vozite, naj bo alkohol 0.0! Policisti bodo nadaljevali s poostrenimi nadzori.

Aktivnosti za večjo varnost pešcev – od 5. do 18. oktobra

Danes se začenja preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden, ki bo trajala do 18. oktobra 2020. V tem času bomo policisti preverjali pravilno ravnanje voznikov in pešcev. Namen akcije je opozoriti na varnost te najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu. Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi prav v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke. Pešci, poskrbite za svojo vidnost, vozniki, pazite nanje!

Ilegalne migracije

Na območju PU Koper smo v zadnjem vikendu obravnavali 30 tujcev, ki so prišli v Slovenijo nelegalno, od teh so nam jih 13 vrnili italijanski
varnostni organi.

Sorodni članki