Do 18. septembra bo na meji s Hrvaško poostren nadzor

Zaradi naraščajočega trenda nezakonitih prehodov na meji s Hrvaško bo na območju šestih policijskih uprav (Novo mesto, Ljubljana, Koper, Murska Sobota, Celje in Maribor) do 18. septembra potekala akcija poostrenega nadzora državne meje. Cilj nadzora je preprečevanje, odkrivanje in obravnava nezakonitih prehodov meje. V prvih osmih mesecih letošnjega leta so namreč obravnavali že 10.163 (v enakem obdobju lani 9.896) oseb, ki so nedovoljeno prestopilen državno mejo, kar je največ v zadnjih devetnajstih letih. Pri tem se je število obravnavanih oseb letos močno povečalo zlasti v zadnjih treh mesecih (junij-avgust), kar 90 odstotkov vseh obravnavanih tujcev pa je bilo prijetih na območju policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper.

V nadzoru bodo poleg policistov rednih patrulj sodelovali še policisti vodniki službenih psov, policisti konjeniki in policisti policijskih postaj za izravnalne ukrepe, pri čemer bodo uporabljali vsa razpoložljiva tehnična sredstva, vključno s policijskimi helikopterji in droni. Enako kot doslej bodo policistom pomoč nudili tudi pripadniki Slovenske vojske.

Z varovanjem zunanje meje se preprečujejo nezakoniti prehodi meje izven mejnih prehodov, preprečuje se čezmejna kriminaliteta, izvaja učinkovito odkrivanje nezakonitih migrantov ter ukrepi za obravnavo oseb, ki so nedovoljeno prestopile zunanjo mejo.

Več slik predstavitve opreme za nadzor meje https://areafoto.si/?p=4659

 

Sorodni članki