Slovenci in Hrvati skupaj čistijo morsko dno Piranskega zaliva

Skrb za okolje ne pozna meja, zato bo več kot 150 potapljačev iz Hrvaške in več kot 30 potapljačev iz Slovenije ta konec tedna sodelovalo v veliki čistilni akciji Čiščenje brez meja, ki se bo odvila v nedeljo, 6. septembra 2020, in se skupaj ob upoštevanju vseh predpisanih epidemioloških ukrepov lotilo čiščenja morskega dna Piranskega zaliva. V sklopu čistilne akcije se bo izvedlo čiščenje obeh strani zaliva – slovenske in hrvaške – potapljači pa bodo odstranjevali večje odpadke pred Piranom, kampom Veli Jože in v luki v Savudriji.

K akciji bodo močno in zelo dragoceno prispevali tudi otroci, udeleženci V. Mednarodne otroške potapljaške eko akcije, ki bodo pod strokovnim vodstvom inštruktorjev potapljanja v dveh dneh trajanja akcije pomagali pri čiščenju morja ob obali v kampu Veli Kože in se učili o grajenju boljšega odnosa do morja v prihodnosti. Da bi opozorili na odgovorno obnašanje in organizacijo ekoloških in izobraževalnih projektov za dobrobit vseh, bo akcija potekala ob spoštovanju in izvajanju vseh epidemioloških varnostnih ukrepov.

Glavni cilj same akcije je poleg čiščenja morskega dna tudi opozarjanje na globalno težavo onesnaženosti morskega dna in povečanje osveščenosti ljudi o pomembnosti ohranitve rastlinskega in živalskega sveta v Jadranskem morju, pri čemer je treba nujno povezati vse generacije in sosednje države z istim ciljem: zaščititi naravo in ohraniti lepote Jadranskega morja. V ekološki akciji bo sodelovalo več kot 30 klubov in združenj, savudrijski ribiči in javne gasilske službe ter Civilna zaščita Republike Hrvaške s ciljem čim večjega prispevka k zaščiti narave. Akcija poteka v organizaciji agencije Promocija potapljanja (hrv. Promocija ronjenja), Potapljaškega kluba HRVI Nemo-Adriatic (hrv. Ronilački klub HRVI Nemo-Adriatic), Zagrebškega holdinga (hrv. Zagrebački holding) ter njegove podružnice Vladimir Nazor, PGD Piran in Jamarske zveze Slovenije.

Čiščenje brez meja in V. Mednarodna otroška potapljaška eko akcija potekata pod pokroviteljstvom Ministrstva za gospodarstvo in trajnostni razvoj Republike Hrvaške (hrv. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske), Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Ministrstva za turizem in šport Republike Hrvaške (hrv. Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske), Mesta Zagreb, Mesta Umag, Mesta Piran in Sklada za varstvo okolja in energetsko učinkovitost (hrv. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost). Projekt podpirajo tudi Izobraževalni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar (hrv. Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar), Urad za upravljanje v nujnih primerih mesta Zagreb (hrv. Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreb), Društvo slovensko-hrvaškega prijateljstva ter Hrvaško društvo Istra Piran (Hrvatsko društvo Istra Piran), medtem ko so medijski pokrovitelji projekta Mreža TV, Morski.hr, Scubalife in Gogornija.com.

 

Svojo nesebično pomoč in veliko podporo pri izvedbi te ekološke akcije so zagotovili tudi HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), Nautic Service Kramer in Zagreb plakati d.o.o.

Sorodni članki