Delavnice o prihodnosti prostora in razvoja Občine Piran

Občina Piran bo v torek, 1. septembra 2020, začela izvajati delavnice za preveritev strateških ciljev občinskega prostorskega načrta (OPN), zaokrožene pod skupnim imenom “Skupaj, v sodelovanju za razvoj”. Ker gre za krovni prostorski dokument, ki bo podlaga za trajnostno načrtovanje posegov v prostor na območju občine, ga želimo izdelati v sodelovanju z občankami in občani. V ta namen so pripravili osem interaktivnih delavnic, kjer bomo z delom v manjših skupinah razmišljali o tem, v kakšnem prostoru želimo živeti in skupaj začrtali prihodnost našega prostora ter razvoja občine.

Občankam in občanom bodo na delavnicah prav tako podrobneje predstavili načela urejanja prostora in smernice, ki jih moramo pri tem upoštevati, predstavljene pa bodo tudi najpomembnejše informacije o sami pripravi in postopku sprejemanja OPN-ja. Delavnice bodo zastavljene zelo sodelovalno, saj želimo slišati različna mnenja in videnja, kakšen prihodnji razvoj in prostor si v svoji občini želijo občanke in občani. Vse predloge in mnenja bodo zabeležili in jih po koncu delavnic objavili v skupnem poročilu na spletni strani občine.

Delavnice bodo od 1. do 29. septembra 2020, potekale na osmih lokacijah:

DELAVNICE (PO KS) V PRIMERU DEŽJA DATUM
KS Portorož

Terasa restavracije Oštarija (ob KS)

Ostane ista lokacija Torek, 1. september 2020, 18.00
KS Nova vas

Gostinski vrt Pr’Vance

Dvorana kulturnega doma Četrtek, 3. september 2020, 18.00
KS Sečovlje

Vrt KS Sečovlje

Se preseli v dvorano KS Sečovlje Torek, 8. september 2020, 18.00
KS Strunjan

Igrišče podružnične OŠ Lucija

Seminarska dvorana hotela Krka Talaso Četrtek, 10. september 2020, 18.00
KS Sv. Peter

Pokriti vrt KS

Sporočeno naknadno Torek, 15. september 2020, 18.00
KS Lucija

Park Sonce (za ZD Lucija)

Sporočeno naknadno Sreda, 16. september 2020, 17.00
KS Padna

Vrt KS Padna

Dvorana KS Padna Torek, 22. september 2020, 18.00
KS Piran

Trg 1. maja

Sporočeno naknadno Torek, 29. september 2020, 18.00

Delavnice bodo izpeljane v skladu s smernicami, ki jih določa NIJZ.

Župan Občine Piran, Đenio Zadković je ob tem poudaril »Občinski prostorski načrt oziroma na kratko OPN predstavlja osnovo prihodnjega razvoja naše občine. Gre za izredno pomemben dokument, za katerega si želim, da ga izdelamo skupaj, saj gre za naš skupni prostor, ki ga bomo nekoč zapustili zanamcem. S tem namenom organiziramo v prvi, tako imenovani strateški fazi izdelave OPN delavnice, kjer bomo skupaj razmišljali o bodočem razvoju našega prostora kot celote. Cilj delavnic ni razprava o parcialnih željah in zamislih posameznikov, ki bi želeli razčiščevati zgolj o tem, kaj bo v smislu gradnje dovoljeno v bližini njihovih nepremičnin, vendar obravnava prostora kot celote z vsemi svojimi danostmi ob upoštevanju ljudi, ki v tem prostoru bivamo.«

Več informacij o delavnicah in pripravi ter postopku sprejemanja OPN-ja bo na voljo na spletni strani občine, občanke in občani pa bodo v naslednjih dneh prejeli tudi vabilo na delavnice. Občanke in občane bodo na spletni strani občine prav tako obveščali o vseh morebitnih spremembah v zvezi z organizacijo delavnic.

Sorodni članki