Filarmoniki in Uto Ughi navdušili občinstvo v Amfiteatru Avditorija Portorož

S tankočutno interpretacijo Tartinijevih skladb v izvedbi prvovrstnih glasbenikov, I Filarmonici di Roma in Utom Ughijem, je koncert, posvečen 124. obletnici odkritja Tartinijevega spomenika v Piranu očaral domače občinstvo v Avditoriju Portorož.

Izjemni violinist Uto Ughi, ki je po vsem svetu znan in na domači grudi priznan kot eden izmed največjih še živečih violinistov vseh časov, ima družinske korenine celo na Tartinijevem trgu. Nekoč je tam živel njegov nono, piranski zdravnik. Tartini je za maestra Ughija izjemnega pomena, zato so se z I Filarmonici di Roma odločili pripraviti koncert, ki zajema Tartinijeve Koncerte za violino in godala v A-duru, v a-molu in e-molu, tri bisere, ki jih je v preteklosti tudi posnel na CD ploščo skupaj z I Solisti Veneti Claudia Scimoneja. Slednji je posvetil velik del svoje kariere odkrivanju Tartinijeve glasbene in kulturne dediščine. Uto Ughi je dedič tradicije, ki je bila priča nastanku in razcvetu prvih velikih violinskih šol v Italiji. Na svoj izjemni talent je opozoril že v rani mladosti: ko je bil star sedem let, je prvič nastopil pred publiko z izvedbo Bachove Ciaccone iz Partite za violino št. 2 ter nekaj Paganinijevih Capric. Izobraževal se je pod mentorstvom Georgeja Enescuja, ki je bil učitelj tudi velikega Yehudija Menuhina. Pri rosnih dvanajstih letih so kritiki o njem zapisali: »Uta Ughija naj se obravnava kot umetniško in tehnično zrelega koncertista.« Svoje velike turneje je začel z nastopi v najpomembnejših evropskih prestolnicah. Od tedaj dalje je bila njegova kariera brez ovir.

Komorni orkester I Filarmonici di Roma, ki se je prej imenoval Orchestra da camera di Santa Cecilia, že od svoje ustanovitve uživa veliko podporo strokovne kritike in občinstva. Koncertiral je pod vodstvom dirigentov kot so  Giulini, Sawallisch, Pretre, Metha, Zecchi in Menuhin ter s solisti, kot so Milstein, Menuhin, Stefanato, Asciolla, Campanella, Vasary, Gazzelloni, Szeryng, Rostropovič, Rubinstein. Trenutno intenzivno sodeluje s solistom Utom Ughijem. Orkester ustvarja z najpomembnejšimi koncertnimi družbami in koncertira v humanitarne namene v sodelovanju z nevladno organizacijo Amnesty International, Združenjem za raziskave raka, Mater Terezijo in organizacijo FAO. Velikega pomena so tudi turneje v tujini v državah, kot so Mehika, Kanada, Bližnji vzhod, Španija, Indija, Grčija, države nekdanje Jugoslavije, Japonska, Tajska, Burma, Rusija, in sicer v moskovski prestižni dvorani Čajkovski ter v večjih ameriških mestih, kot sta Boston (koncert za Evropski parlament) in New York (v Lincoln Centru in v koncertni dvorani Carnegie Hall). Orkester je na Kapitolskem griču od mesta Rim prejel zlato medaljo za izjemne in visokokakovostne koncertne prireditve tako v Italiji kot v tujini in plaketo Evropskega parlamenta z napisom: »Orkestru I Filarmonici di Roma, ki je izraz italijanske glasbe dvignil na najvišjo raven in jo ponesel v širni svet.«

Koncert je bil prvotno umeščen pod Tartinijev lok, na najlepši trg v Sloveniji –Tartinijev trg. Organizator se je zaradi izvajanja zaščitnih ukrepov podredil razmeram in ga prestavil v Avditorij Portorož. Kot je povedal župan Zadković v svojem pozdravu občinstvu: »Ljudje, ki živimo v Istri, se s težavo prilagodimo kulturni praznini, ki jo za seboj pušča pandemija.« In še dodal, da je »kot župan Občine Piran zelo ponosen na projekt Tartini 250. Slednji predstavlja odličen primer dobre prakse, ker je v našo občino pripeljal vrhunske glasbenike/…/«. S tem dogodkom projekt Tartini 250 nakazuje na izjemno bogat program in začetek Festivala Tartini, ki si ga bo vredno ogledati. Projekt Tartini 250 poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Generalni sponzor projekta Tartini 250 je Generali zavarovalnica d. d.

Sorodni članki