Orkester Slovenske vojske na Tartinijevem trgu

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob dnevu državnosti, pod prireditveno taktirko Občine Piran, nagovoril občinstvo z besedami: »Pred 29. leti smo prvič imeli odgovornost, da smo iskali, kaj nas povezuje in vztrajali nespoštljivo in strpno na tistem kar na razdvaja. Lastno državo smo lahko ustvarili na valu demokratičnih sprememb.« Na Tartinijevem trgu je za bogat glasbeni program ob počastitvi 29. obletnice osamosvojitve Slovenije poskrbel Orkester Slovenske vojske (ORK SV) pod vodstvom Aljoše Deferrija. Ob letošnji 250. obletnici smrti najbolj znanega Pirančana se je ORK SV priklonil maestru Giuseppeju Tartiniju s posebej za to priložnost napisano skladbo Variacije na Tartinijevo temo za flavto, klarinet in pihalni orkester mlade skladateljice Ane Zlobko.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru ob praznovanju dneva državnosti, ki ga je organizirala Občina Piran, povedal: »Spomini na nastajanje nove države nas vračajo nazaj v čas, v skupščino Predsedstva Republike Slovenije, ko smo sprejemali osamosvojitvene zakone. Takrat smo pogumno stopili skupaj in pokazali enotnost našega ljudstva – to so bili čarobni časi – bili smo na prelomnici in postali smo samostojna država, s prvič izvoljenim državnim zborom, vlado, s svojo državo. Prvič smo imeli odgovornost, da smo iskali kaj nas povezuje in vztrajali nespoštljivo in strpno na tistem kar na razdvaja. Lastno državo smo lahko ustvarili na valu demokratičnih sprememb. Ves ta čas je v nas vrela demokratičnost, da smo nato na valu demokratičnih sprememb ustanovili svojo državo, ki smo jo nato postavili na zemljevid sveta.«

Župan Občine Piran je pozdravil prisotne in povedal: »/…/ Naša občina je s kulturno barvitostjo vedno na zgodovinskem prepihu, podvržena geografski legi, ovita v vrtinec raznovrstnih interesov in potreb. Vse to nas bogati, a hkrati pogosto razvojno omejuje, a verjamem, da bomo s skupnimi močni postali v prihodnosti še bolj povezani in predani skupnim ciljem. Le tako bomo sledili novodobnemu razvoju, se bojevali z dramatičnimi izzivi in jih spreminjali v lastno prid. Uresničevali bomo lastne sanje in ustvarjali lepši svet za naše otroke in vnuke.«

Občina Piran je v okviru projekta Tartini250, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, povabila ORK SV, da z impozantnimi zvoki objame Tartinijev trg in ob 29. obletnici osamosvojitve Slovenije počasti našo skupno državo. To je bil priklon sobivanju in slogi avtohtonih narodnih skupnosti, kulturno vzajemnemu bogatenju ter medsebojni rasti.

Ob praznični priložnosti je Orkester Slovenske vojske s solisti pod vodstvom Aljoše Deferrija poleg številnih slovenskih in tujih skladb, kot so: Slovenija moja dežela, Jubilee overture, Italijanka v Alžiriji, O mio babbino caro, Quando me’ n vo’, Je veux vivre, Melodije bratov Avsenik, Nad mestom se dani, Mandolina, Meine lippen sie küssen, Spomin, premierno zaigral skladbo Variacije na Tartinijevo temo za flavto, klarinet in pihalni orkester, ki je bila napisana na predlogo Tartinijeve Sonate v g-molu – “Vražji trilček”.

Mlada skladateljica Ana Zlobko je v svojem delu svobodno varirala tematski material iz prvega in zadnjega stavka Tartinijeve sonate, ki je pogosto predelan ter precej odmaknjen od osnovne melodije ter predstavlja del njene magistrske naloge. V Orkestru Slovenske vojske se trudijo ponuditi priložnost mladim nadarjenim glasbenicam in glasbenikom, da se s svojim raziskovanjem glasbenih razsežnosti predstavijo javnosti prek takšnih nastopov. Pomoč mladim glasbenikom pri uveljavljanju na njihovih ustvarjalnih poteh, je v svoji mednarodni glasbeni šoli nudil tudi maestro Giuseppe Tartini. Imenovali so ga Meastro delle nazioni/Učitelj narodov, s čimer si je pridobil veliko naklonjenost v svojem ožjem in širšem okolju.

50-članski Orkester Slovenske vojske, ki združuje akademsko izobražene glasbenice in glasbenike, sodeluje na vseh slovesnih prireditvah Slovenske vojske že dolgih 24 let. Z zelo raznolikim opusom in kakovostjo svoje poustvarjalne umetnosti vedno znova ustvarijo občutek dovršenosti dogodkov in visoke omike, predvsem pa podobo ponosnih pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske. Z mednarodno obarvanim programom, ki ga je pripravil strokovni vodja in dirigent Aljoša Defferismo želeli nakazati na odprtost tega prostora in Slovenije do narodov, s katerimi sodelujemo na različnih področjih in smo z njimi prek vzajemnih interakcij prepleteni. K sodelovanju je ORK SV povabil sopranistko Tino Debevec. Njene odrske izkušnje obsegajo recitale, operne vloge, solistične nastope v sakralnih delih kot narodno zabavne nastope. Člana ORK SV večkrat nagrajena flavtistka Vanja Ivanković in klarinetist Matic Nejc Kreča pa sta znotraj barvite orkestracije virtuozno reinterpretirala Tartinijevo temo in skupaj z orkestrom ustvarila težko vzdušje, ki je maestra pestilo v času ustvarjanja Vražjega trilčka.

Dneva državnosti se je zaradi omejitev združevanja udeležilo 300 povabljenih in 50 nastopajočih, ki so se ravnali skladno s priporočili stroke glede omejevanja širjenja novega koronavirusa.

Generalni sponzor projekta Tartini 250 je Generali zavarovalnica d. d.

Občina Piran

Sorodni članki