Do 5. junija poostren nadzor na meji s Hrvaško

Danes se je pričel poostren nadzor državne meje s Hrvaško, ki ga je, zaradi povečanja varnostne problematike na slovensko-hrvaški meji v zadnjih tednih, odredil v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner. Poostren nadzor bo potekal do 5. junija 2020, in sicer na območjih policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper. V nadzoru bo poleg rednih patrulj sodelovalo še okoli 1.000 policistov, policija pa bo uporabila vsa tehnična sredstva, ki jih ima na razpolago. Enako kot doslej bodo policistom še naprej pomoč nudili tudi pripadniki Slovenske vojske. Kot je v izjavi za javnost poudaril namestnik v. d. generalnega direktorja policije Jože Senica, je na t. i. balkanski poti zaznati precejšnje povečanje števila migrantov, posledično pa se s tem povečuje tudi pritisk na slovensko mejo. Namen nadzora je migrantom in organizatorjem nezakonitih prehodov meje sporočiti, da se pot preko Slovenije ne izplača.

Cilj nadzora je preprečevanje, odkrivanje in obravnava nezakonitih prehodov meje

Z varovanjem zunanje meje se preprečujejo nezakoniti prehodi meje izven mejnih prehodov, preprečuje se čezmejna kriminaliteta, izvaja učinkovito odkrivanje nezakonitih migrantov ter ukrepi za obravnavo oseb, ki so nedovoljeno prestopile zunanjo mejo. Pri odkrivanju in preprečevanju nezakonitih prehodov si policija pogosto pomaga tudi s tehničnimi sredstvi, denimo z brezpilotnimi letalniki, ki iz zraka spremljajo gibanje migrantov. To v primerih, ko se migranti ob poskusu prijetja razbežijo v več smeri – kot je v zadnjem času pogosto in razvidno tudi iz posnetka -, policistom pomaga, da jim lažje sledijo in tudi uspešno izvedejo prijetje. Tako je bilo tudi v primeru, ki ga objavljamo, ko so policisti Specializirane enote za nadzor državne meje 29. maja 2020, v naselju pri Ljubljani, uspešno prijeli skupino migrantov.

S sproščanjem ukrepov za zajezitev epidemije se iz balkanskih držav povečuje pritisk nezakonitih migrantov na naše meje

Z blažitvijo in sproščanjem ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19, v državah na t. i. balkanski poti, se zopet izrazito povečuje tudi pritisk nezakonitih migrantov na naše meje. Dejstvo, da je Grčija v začetku leta z otokov na celino premestila več kot 10.000 nezakonitih migrantov, se odraža v povečanem pritisku na migrantskih smereh, ki preko Albanije, Severne Makedonije in Srbije vodijo v Bosno in Hercegovino in naprej preko Hrvaške proti Sloveniji. Države Zahodnega Balkana ukinjajo fizično omejevanje gibanja v nastanitvenih centrih v Srbiji in BiH, ki je bilo del ukrepov za zajezitev epidemije, kar je vzpodbudilo nedovoljene migracije proti Hrvaški in Sloveniji. To v zadnjih dneh zaznavamo na naši meji s Hrvaško tudi v obliki prihoda večjih skupin migrantov, ki večinoma poskušajo nadaljevati pot proti Italiji. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Pakistana, Maroka in Afganistana.

V zadnjem obdobju povečano število nezakonitih migrantov in spremenjen način prehajanja meja

Povečevanje števila nezakonitih migrantov je opazno v zadnjih dveh do treh tednih, ko se je spremenil tudi način nedovoljenih vstopov iz Hrvaške v Slovenijo. Migranti se v veliki večini izogibajo naseljenim območjem, gibljejo se predvsem ponoči, po gozdnih poteh in večinoma po neprehodnem terenu, medtem ko podnevi počivajo na prikritih lokacijah. V zadnjem času je tudi opazen trend, da se določene skupine nezakonitih migrantov razbežijo ob stiku s policijo, kar še dodatno otežuje njihovo prijetje. Prav tako ugotavljamo, da so določene skupine peš prišle iz BiH preko Hrvaške neopažene. Večina jih uporablja navigacijo na pametnih telefonih v letalskem načinu, kar onemogoča njihovo sledljivost, hkrati pa varčujejo z baterijo. Nezakoniti migranti se zelo hitro prilagajajo ukrepom policije in pogosto spreminjajo tako poti prehoda meje kot tudi način.

Povečuje se število tujcev, ki jih v Slovenijo vrnejo italijanski varnostni organi

Kljub povečanemu številu odkritih in obravnavnih migrantov na meji s Hrvaško v zadnjem obdobju, se povečuje tudi število migrantov, ki uspejo priti preko Slovenije v Italijo. To se odraža tudi v povečanju števila tujcev, ki nam jih po nedovoljenem prehodu meje v zadnjem obdobju vračajo italijanski varnostni organi.

V poostrenem nadzoru bo poleg rednih patrulj policije in mešanih policijsko-vojaških patrulj sodelovalo še okoli 1.000 policistov

Z namenom zajezitve teh negativnih trendov bo v naslednjih dneh na najbolj obremenjenih delih meje, predvsem na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana in Novo mesto potekal poostren nadzor. Z nadzorom bomo zagotovili večjo pokritost terena v krajšem časovnem obdobju. Pri nadzoru bodo poleg rednih patrulj policije in mešanih patrulj slovenske vojske in policije, ki običajno varujejo meje, vključene tudi dodatne skupine posebnih policijskih enot iz ostalih, z ilegalnimi migracijami manj obremenjenih policijskih uprav, policisti konjeniki, vodniki službenih psov in pripadniki Specialne enote policije. Za pomoč pri nadzoru meje se uporabljajo tudi pripadniki pomožne policije, ki naloge opravljajo v okviru policijskih uprav. V času nadzora bo tako naloge pri nadzoru državne meje s Hrvaško dodatno opravljalo okoli 1.000 policistov.

V nadzor vključeni tudi t. i. debriferji, ki bodo opravljali razgovore z nezakonitimi migranti

Pomemben element obravnave oseb je tudi opravljanje kakovostnega razgovora z osebo, ki je nedovoljeno prestopila mejo. Policija je za ta namen vključila ekipo posebej usposobljenih policistov, t. i. debriferjev, za opravljanje razgovorov. V razgovorih se pridobijo dodatne, kvalitetne informacije o poteh in organizatorjih nedovoljenih migracij, ki so v nadaljevanju osnova za analitično obdelavo in kriminalistično preiskavo.

V nadzoru bodo uporabljeni video-nadzorni sistemi in kamere, območje bomo nadzorovali tudi iz zraka
V nadzor bomo bolj intenzivno vključili tudi razpoložljiva tehnična sredstva in opremo za varovanje meje, kot so video-nadzorni sistemi in kamere za zaznavo gibanja, termovizijske kamere (stacionarne, mobilne in ročne), dodatno bo v večji meri zagotovljena tudi podpora iz zraka (helikopterji z observerji in droni).

Pripadniki Slovenske vojske policiji še naprej nudijo pomoč pri varovanju meje

Moramo poudariti, da pripadniki Slovenske vojske še naprej nudijo podporo policiji pri varovanju meje. S tako pomočjo se povečuje število patrulj na območju ob državni meji, s tem pa tudi zmožnosti prijemanja oseb, ki nezakonito vstopijo v Slovenijo. Policija meni, da bi tudi uveljavitev 37. a člena Zakona o obrambi imela dodaten pozitivni učinek tako pri zagotavljanju varnosti zunanje meje kot pri zagotavljanju večjega občutka za varnosti prebivalcev ob meji. Gre za večjo učinkovitost, ki bi jo dosegli z večjo operativno vrednostjo.

Trenutno postavljenih okoli 180 kilometrov začasnih tehničnih ovir

Ves čas se na najbolj obremenjenih delih zunanje meje postavljajo tudi začasne tehnične ovire. S tem se nedovoljene migracije usmerjajo na mesta, kjer je lažje prijemanje in obravnavanje takih oseb. Na dan 25. maja 2020 je bilo skupaj postavljenih 183.367 m začasnih tehničnih ovir, od tega 96.155 m concertine, ostalo je panelna ograja.

V notranjosti države nad nezakonite migracije tudi z izravnalnimi ukrepi

Vzporedno s povečanjem ukrepov ob meji bo policija večjo pozornost namenila tudi morebitnim prevozom nezakonitih migrantov v notranjosti v obliki intenziviranja izvajanja izravnalnih ukrepov. S tem se ugotavlja nedovoljene prestope in čezmejno kriminaliteto na notranjih mejah, torej mejah z Italijo, Avstrijo in Madžarsko.

Sorodni članki